Cum s-a transformat Moş Nicolae în Moş Crăciun şi ce alte nume a primit de-a lungul timpului simpaticul bătrân

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moş Crăciun este un personaj mitologic ce împarte cadouri tuturor copiilor în noaptea de Crăciun (de 24 spre 25 decembrie). FOTO niagara.afrc.af.mil
Moş Crăciun este un personaj mitologic ce împarte cadouri tuturor copiilor în noaptea de Crăciun (de 24 spre 25 decembrie). FOTO niagara.afrc.af.mil

Chiar dacă mitul poate varia de la zonă la zonă, în special în funcţie de clima din perioada Crăciunului, Moş Crăciun este imaginat ca fiind îmbrăcat într-un costum roşu, având o barbă lungă şi albă şi locuind în Finlanda sau în Canada.

Omul din spatele poveştii cu Moş Crăciun este nimeni altul decât Sfântul Nicolae, potrivit Whychristmas.com. El a fost un episcop care a trăit în secolul al IV-lea, într-un loc numit Myra din Asia Mică (Turcia). Era un om foarte bogat, cu o moştenire considerabilă lăsată de părinţii săi. El a fost, de asemenea, un om foarte bun şi îi ajuta pe cei săraci. Există mai multe legende despre Sfântul Nicolae, deşi nu ştie sigur dacă vreuna dintre acestea este adevărată. Din cauza bunăvoinţei sale, Nicholas a fost declarat sfânt de către biserica ortodoxă. 

Sfântul Nicolae nu este numai sfântul copiilor, ci şi al marinarilor. O poveste spune că el i-a ajutat pe unii marinari care au fost prinşi într-o furtună îngrozitoare pe coasta Turciei. Bărbaţii erau îngroziţi că nava lor se va scufunda sub valurile uriaşe, dar s-au rugat Sfântului Nicolae să-i ajute. Dintr-o dată furtuna s-a potolit şi ei au putut să navigheze în siguranţă spre port.

De asemenea, el a dăruit câte 100 de galbeni la trei fete sărace înainte de a se mărita, pentru ca acestea să nu ajungă să se prostitueze. 

Cum s-a transformat Sf. Nicolae în Moş Crăciun

În secolul al XVI-lea, în nordul Europei, după reformare, poveştile şi tradiţiile despre Sfântul Nicolae au devenit nepopulare, dar cineva trebuia să livreze cadouri copiilor la Crăciun, aşa că în Marea Britanie, în special în Anglia, a devenit "Părintele Crăciun" sau "Bătrânul Crăciun", un personaj vechi din povestiri din timpul Evului Mediu din Marea Britanie şi Europa de Nord. În Franţa, el a fost atunci cunoscut sub numele de "Père Nöel".

În unele ţări, inclusiv părţi ale Austriei şi Germaniei, el era denumit "Christkind", un copil cu părul auriu, cu aripi, care simbolizează copilul Isus.

La începutul în SUA numele său a fost "Kris Kringle" (de la Christkind). Mai târziu, coloniştii olandezi din SUA au dus cu ei vechile povestiri ale Sfântului Nicolae, iar Kris Kringle şi St Nicholas au devenit "Sinterklaas".

Multe ţări, în special cele din Europa, sărbătoresc Ziua Sf. Nicolae pe data de 6 decembrie. În Olanda şi în alte ţări europene, copiii lasă la geamuri cizmele, pentru a fi umplute cu dulciuri, pe 5 decembrie.

Sfântul Nicolae a devenit din nou popular în epoca victoriană, când scriitori, poeţi şi artişti au redescoperit vechile povestiri.

Până în 1989, în perioada influenţei Uniunii Sovietice asupra Europei de Est, regimurile comuniste au încercat să-l substituască pe Moş Crăciun cu Moş Gerilă, în tentativa lor de a înlătura rolul religiei din tradiţii şi de a laiciza forţat cultura acestor ţări.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite