Controale drastice la mâncare şi băutură, în judeţul Dâmboviţa. Ce au descoperit inspectorii ANSVSA
0Inspectorii ANSVSA au efectuat mai multe controale în luna februarie în unităţile din industria agroalimentară din Dâmboviţa, găsind nereguli cu duiumul. AStfel de controale au avut loc în toată ţara, iar cele mai mari amenzi au fost date în judeţele Dâmboviţa şi Neamţ. S-au acordat amenzi totale de 166.200 de lei.
În cursul lunii februarie 2016, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi cea a municipiului Bucureşti au făcut 8.528 de controale în cadrul unităţilor de fabricaţie a produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume şi fructe. În urma verificărilor, inspectorii au aplicat 123 de avertismente şi 98 de amenzi contravenţionale în valoare de 166.200 de lei.
"Controlul unităţilor a vizat în principal aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii", se arată într-un comunicat al ANSVSA.
Potrivit ANSVSA, cele mai mari amenzi s-au acordat în judeţul Neamţ (45.000 lei) unde s-au descoperit produse alimentare cu termen de valabilitate expirat.
Urmează Dâmboviţa, unde agenţii economici au încasat amenzi totale în valoare de 30.200 lei pentru funcţionarea în spaţii neaprobate sanitar veterinar şi fără condiţii de igienă, neîntreţinerea spaţiilor din punct de vedere igienic, lipsa documente înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, manipulare neigienică, depozitare necorespunzătoare, neîntreţinere spaţii, facilităţi asigurare apă curentă.
De asemenea, la Cluj, amenzile au însumat 13.600 lei pentru lipsă cod CAEN pentru fabricare îngheţată, igienă pe pardoseală şi pereţi deficitară, autocontrol incomplet, manipulare depozitare necorespunzătoare, trasabilitate incompletă, lipsă document de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, igiena pe tavan necorespunzătoare.