Comisia Europeană îi invită pe primari la discuţii privind provocările din administraţia locală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeană îi invită pe primari la discuţii privind provocările din administraţia locală
Comisia Europeană îi invită pe primari la discuţii privind provocările din administraţia locală

Peste 100 de primari şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din întreaga Europă se vor întâlni la Bruxelles la 11 februarie pentru a discuta despre provocările şi oportunităţile actuale privind libera circulaţie în Uniunea Europeană.


Conferinţa primarilor, organizată în comun de către Comisia Europeană şi Comitetul Regiunilor, reprezintă pentru autorităţile locale un prilej de a împărtăşi idei şi de a face schimb de bune practici în ceea ce priveşte aplicarea normelor în materie de liberă circulaţie. Primarii vor discuta, de asemenea, despre provocările existente la nivel local care sunt legate de libera circulaţie. 

Această reuniune se înscrie în seria celor cinci acţiuni prezentate de Comisia Europeană la 25 noiembrie 2013, menite să consolideze dreptul la liberă circulaţie în UE şi să încurajeze, în acelaşi timp, statele membre să valorifice avantajele pe care le presupune exercitarea acestui drept (IP/13/1151). 

La sfârşitul anului 2013, Comisia a prezentat cinci acţiuni menite să contribuie la libera circulaţie a persoanelor, în beneficiul cetăţenilor, al creşterii economice şi al ocupării forţei de muncă în UE.

Una dintre cele cinci acţiuni vizează necesităţile autorităţilor locale, care ar trebui sprijinite, în special în ceea ce priveşte schimbul de bune practici existente în Europa pentru punerea în aplicare a normelor privind libera circulaţie şi abordarea provocărilor legate de incluziunea socială. La conferinţa comună a primarilor vor participa primari şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, care vor discuta despre repercusiunile mobilităţii în interiorul UE la nivel local.

Din cele cinci acţiuni, aceasta este cea de a doua care a fost finalizată, după publicarea, la data de 13 ianuarie 2014, a unui ghid practic referitor la „testul privind reşedinţa obişnuită”, utilizat în normele UE privind coordonarea sistemelor de securitate socială (a se vedeaIP/14/13). Criteriile stricte ale acestui test asigură faptul că cetăţenii care nu lucrează pot avea acces la asigurări sociale într-un alt stat membru numai după ce şi-au transferat cu adevărat centrul de interes în statul respectiv (de exemplu familiile lor s-au mutat în statul respectiv).

De asemenea, Comisia a realizat un studiu de impact al liberei circulaţii a cetăţenilor la nivel local, care urmează să fie prezentat şi publicat la 11 februarie în cadrul conferinţei. Studiul analizează situaţia din şase oraşe din UE (Barcelona, Dublin, Hamburg, Lille, Praga şi Torino) şi prezintă, pentru fiecare dintre ele, exemple de bune practici pentru soluţionarea provocărilor potenţiale legate de libera circulaţie.

Context

Cu peste 14 milioane de cetăţeni ai UE rezidenţi într-un alt stat membru, libera circulaţie - altfel spus, posibilitatea de a trăi, de a munci sau a de studia oriunde în Uniunea Europeană - este dreptul cel mai preţuit de europeni. Lucrătorii din UE beneficiază de acest drept încă de la crearea Uniunii Europene, principiul fiind consacrat la Roma, în 1957, cu ocazia primului tratat european (a se vedea MEMO/13/1041).

Libera circulaţie a cetăţenilor este de asemenea unul dintre pilonii pieţei unice şi un element central al succesului de care se bucură aceasta: ea stimulează creşterea economică, permiţându-le persoanelor să călătorească, să facă cumpărături şi să lucreze peste graniţă şi oferindu-le companiilor/angajatorilor ocazia să recruteze personal dintr-o rezervă mai bogată de talente. 

Mobilitatea forţei de muncă între statele membre contribuie la reducerea decalajului dintre competenţele oferite şi locurile de muncă disponibile, în contextul unor dezechilibre semnificative pe pieţele forţei de muncă din UE şi al îmbătrânirii populaţiei. În pofida crizei economice, în prezent există aproximativ 2 milioane de locuri de muncă vacante în UE.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite