Ce şi cum să mâncăm în post pentru a putea avea parte de toate vitaminele şi mineralele necesare organismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO pemptousia.ro
FOTO pemptousia.ro

În perioada postului organismul este privat de o serie de vitamine şi minerale care se găsesc în alimente precum carnea, laptele, brânza sau ouăle, însă, medicii spun că toate aceste pot fi suplinite fără probleme de vitaminele şi proteinele din mâncarea de post.

Care sunt cele mai bune alimente de post

helicobacter pylori

Cu fiecare ocazie, medicii îi îndeamnă pe pacienţi să mănânce echilibrat, însă, îndemnul are o greutate mai mare acum, în perioada postului, când foarte mulţi români aleg să devină vegetarieni pentru 40 de zile. 

Trebuie să mâncăm echilibrat şi să consumăm din celelalte legume care conţin şi săruri minerale, şi vitamine. Ca şi proteine, avem de ales între proteinele de natură vegetală, din fasole, din linte, din mazăre. Soia, de exemplu, este o proteină vegetală care este foarte bună, ca şi fasolea, lintea, mazărea. Nu e vorba numai de suplinirea cărnii, a laptelui şi a brânzei care conţin nişte proteine animale, dar care nu sunt neapărat necesare în această perioadă, ci este vorba de o alimentaţie echilibrată”, ne-a spus spus dr. Mihai Abramescu, din Târgovişte, medic primar în gastroenterologie.
 

Postul, un bun prilej de a reface potenţialul organismului

Personal nu postesc pentru că am fost bolnav şi mi-ar face rău, dar este un prilej de a reface puţin potenţialul organismului şi de a reduce nişte alimente care, în exces, ar putea face rău, de tipul cărnii grase, a laptelui etc. Este un moment în care se realizează o reducere a cantităţii de proteine animale care se introduce în organism şi perioada aceasta este bună. Este un repaos alimentar”, mai spune dr. Abramescu.

Cum combatem balonarea şi aciditatea

Se ştie că alimentele de post precum fasolea sau ceapa provoacă balonare sau aciditate în organism. Trebuie să ştiţi că farmaciile abundă de preparate indicate de specialişti. “Dacă pacientul suferă de aceste probleme trebuie să ia nişte preparate care reduc cantitatea de acid care se produce în organism. Sunt multe preparate care reduc şi balonarea, cum ar fermenţii, de timp Mezym, Triferment, Espumisan".

postul pastelui

Nutriţionistul recomandă alimentele congelate, în defavoarea "trufandalelor" FOTO Mircea Groza

Cea mai grea capcană culinară în Postul Paştelui

Ridichi roşii, ceapă verde, roşii, castraveţi – toate se găsesc din abundenţă nu doar în magazine, ci şi pe tarabele din pieţe. Întrucât data din calendar se plasează în perioada primăverii, ne gândim că ele provin din serele din apropiere. Este fals – avertizează nutriţionistul Marius Călinici, care spune că e încă prea devreme pentru a avea pe tarabe legume din producţia autohtonă. 

“Dacă ar fi să aleg între aceste legume proaspete, care este clar că nu au cum să provină din serele autohtone, ci sunt aduse de la mare depărtare şi tratate pentru a rezista drumului, şi legumele congelate, aleg în mod cert legumele congelate. Explicaţia – chiar dacă şi aceste legume sunt produse în altă parte, ele sunt congelate la maximum trei ore după recoltare, procedeu de conservare care păstrează vitaminele şi care nu presupune alte tratamente, cum se întâmplă în cazul legumelor proaspete, aduse de la mare distanţă. În concluzie, dacă ai de ales între o trufanda de origine incertă şi o mazăre sau o fasole congelată, alege produsul congelat!”, recomandă nutriţionistul Marius Călinici.

postul pastelui

FOTO crestinortodox.ro

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite