Cazul apei infestate de la Pucioasa: "situaţia e sub control. Oamenii nu au fost în pericol"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul Insititutului de Biologie al Academiei Române, academicianul Octavian Popescu, spune că apa de la Pucioasa este bună de băut FOTO Ionuţ Dima
Directorul Insititutului de Biologie al Academiei Române, academicianul Octavian Popescu, spune că apa de la Pucioasa este bună de băut FOTO Ionuţ Dima

Directorul Insititutului de Biologie al Academiei Române, academicianul Octavian Popescu, a declarat, miercuri, la Târgovişte, că din analizele efectuate s-a constatat că nu mai există bacteria Clostridium în Barajul de la Pucioasa.

Chiar şi atunci când a ieşit mare zarvă, pericolul nu era foarte, foarte mare. O colonie la 100 ml înseamnă, practic, nimic. Noi trebuie să respectăm normele UE care spun că nu trebuie să fie nicio colonie de bacterie. Cu toate acestea, în staţia de tratare de la Pucioasa nu mai există bacterii”,  a declarat biologul Ocatavian Popescu.

Acesta a ţinut să întărească ideea că administratorul staţiei de tratare de la Pucioasa, Compania de Apă Târgovişte – Dâmboviţa (CATD) a luat măsurile corecte la momentul în care s-a ivit problema. Pe viitor, clorinarea este singura măsură pe care autorităţile o pot lua, în lipsa unei investiţii într-o aducţiune de apă din munte.

academician octavian popescu

Pentru a evita viitoarele contaminări, ar trebui luate măsurile care s-au făcut în ultima vreme, adică o clorinare peste normele admise. Apa care merge în reţea trebuie să se încadreze în parametri. Această super clorinare distruge bacteriile în totalitate, dar la consumator ajunge o apă bună. De asemenea, din analizele la nivelul filtrelor de la staţia de tratare s-a constatat că nu există nici spori de Clostridium”, a declarat Directorul Insititutului de Biologie al Academiei Române, academicianul Octavian Popescu.
 

Soluţia pe termen lung

“În cel mult 5 ani va trebui schimbată priza de apă. În permanenţă, lacul se colmatează. Dacă la început avea 9 milioane de mc de apă, acum are 2 milioane de mc de apă. Ne-am propus să venim în săptămânile următoare să recoltăm probe, să vedem dacă spre mijloculu lacului mai există această bacterie sau chiar E-coli”, a dăugat academicianul.

În staţiile de tratare din străinătate, în care investiţiile se ridică la zeci de milioane de euro, apa este purificată cu ajutorul oxigenului sau a razelor ultraviolete.

“Va trebui găsită o altă sursă de alimentare cu apă, din surse de adâncime 100-120 de metri, care să aibă şi debitul corespunzător. La Pucioasa ar fi nevoie de 100 de litri pe secundă. De asemenea, analizăm o eventuală schimbare a prizei de captare, care se află la aproximativ 7 metri sub luciul apei”, a declarat directorul CATD, Alexandru Oprea.

În urmă cu două zile, DSP şi CATD au anunţat, printr-un comunicat de presă, că apa poate fi consumată fără restricţii.

image

Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa informează populaţia oraşului Pucioasa, dar şi pe cea din localităţile Doiceşti, Brăneşti, Vulcana Pandele şi Vulcana Băi, că au fost ridicate restricţiile privin consumul apei din reţeau publică. Astfel, apa poate fi consumată fără nicio problemă, spun reprezentanţii DSP Dâmboviţa.

"Măsura a fost luată că urmare a evaluărilor în dinamică a rezultatelor probelor de apă prelevate în ultima perioada şi care au relevat că sunt conforme atât din punct de vedere microbiologic, cât şi fizico-chimic. Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa a impus producătorului să menţină măsurile de prevenţie pentru limitarea oricărui risc asupra sănătăţii publice, cu informarea imediată a populaţiei şi a instituţiei noastre în cazul apariţiei vreunei neconformităţi la oricare din parametrii analizaţi. Direcţia de Sănătate Publică va urmări îndeplinirea acestor măsuri şi va aplică sancţiunile prevăzute de legislaţia sanitară, dacă va constată că nerespectarea acestora conduc la apariţia unor riscuri iminente asupra sănătăţii publice", se arată într-un comunicat al DSP Dâmboviţa. 

Nu de mult, directorul CATD, Alexandru Oprea, spunea că mâlul de pe fundul barajului Pucioasa este infestat masiv, analizele arătând că el conţine peste 34.000 de colonii de Clostridium.

image

BARAJUL, O ADEVĂRATĂ HAZNA PUBLICĂ

În Pucioasa au ajuns primele facturi de când a izbucnit scandalul apei infestate cu fecale. Compania de Apă Dâmboviţa s-a ţinut de cuvânt şi a facturat apa care a curs la robinetele locuitorilor din Pucioasa şi celelalte patru comune – Vulcana Pandele, Vulcana Băi, Doiceşti şi Brăneşti - ca fiind potabilă deşi aceştia nu au avut voie să o consume din cauza riscului de infestare cu bacteria Clostridium.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

 

Cazul apei infestate cu fecale: autorităţile îşi pasează vina, în timp ce mii de gospodării, pensiuni şi hoteluri deversează de ani de zile în Ialomiţa

 

Precizări ale DSP, despre potabilitatea apei de la Pucioasa

 

Sancţiuni uriaşe date de Garda de Mediu în problema apei cu fecale de la Pucioasa. În vizor, Compania de Apă, Primări Fieni şi o firmă privată

 

A fost descoperit vinovatul în cazul poluării barajului din Pucioasa. "Ne-a trecut glonţul prin ureche"

 

Care ar fi rezolvarea alimentării în Pucioasa şi cât ar costa. Bacteria Clostridium nu le dă voie oamenilor să folosească apa

 

Ce este “Clostridium perfringens”, bacteria provocată de stârvurile din Barajul Pucioasa

Dâmboviţa: Bacterie periculoasă depistată în reţeaua publică de alimentare cu apă. Patru localităţi au rămas "pe uscat"

 

Apă infestată la Pucioasa. DSP Dâmboviţa: se constată o îmbunătăţire a calităţii apei

 

Dâmboviţa: 35 de şcoli şi grădiniţe rămân închise, luni

 

Din nou apă cu fecale pentru populaţie. Cum a fost posibil ca principala sursă de alimentare cu apă a cinci localităţi să fie otrăvită. Poliţia a deschis un dosar penal

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite