Când ne face rău consumul de apă şi ce probleme trebuie să îţi faci dacă ajungi să bei între 5 şi 7 litri de apă pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apa poate fi şi dăunătoare dacă o bem în cantităţi mari, atunci când este contaminată, de exemplu. De asemenea, consumul mare de apă demască o boală ascunsă şi trebuie să mergem imediat la medic.

Este foarte sănătos să ne hidratăm în fiecare zi, spun specialiştii, care recomandă cel puţin 2 litri de apă în fiecare zi, însă, dacă o persoană ajunge să bea 6 litri de apă într-o zi, înseamnă că are o problemă. 

“Apa e bună şi pentru ten şi pentru evitarea unor boli, litiază biliară, litiază renală. Depinde de anotimp. Teoretic se cere o cantitate de minim 2 litri de apă pe zi. Dacă este cald afară, sau dacă faceţi sport, creşte cantitatea de apă pe care organismul o cere. Cineva care bea 6 litri de apă pe zi are o problemă. Trebuie să vină la cabinet pentru că are diabet sau diabet insipid. E o patologie. Nu se pot bea 6-7 litri de apă pe zi fără să ai o problemă. Persoana care bea atâta apă sigur are glicemie de peste 300”, ne explică dr. Anca Nicoară, medic primar diabet nutriţie şi boli metabolice, coordonatorul Secţiei Diabet din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgovişte.

Bătrânii, persoane predispuse la diabet

Cele mai multe probleme le au bătrânii, pentru că ei tind să se deshidrateze din cauza consumului mic de apă, mai ales cei care au suferit accidente vasculare sau accidente ischemice tranzitorii. 

“Aceste persoane au dereglate anumite funcţii ale scoarţei cerebrale şi în special cele legate de saţietate, de centrul setei. N-a murit nimeni din consumul de apă. Pe internet circulă tot felul de prostii: cancerul se vindecă în trei zile, diabetul cât ai clipi şi tot aşa. Am pacienţi bolnavi de diabet care abandonează tratamentul pe care i-l dau eu şi apelează la anumite tratamente naturiste, poate mai scumpe, pentru că celelelalte sunt subvenţionate de stat. Investesc foarte mult în aceste medicamente, în loc să investească în regimul de viaţă, în sport etc”, mai spune dr Anca Nicoară.

Scorţişoara scade glicemia

“Personal cred că sunt bune şi anumite ceaiuri naturiste. Scorţişoara, de exemplu, se pare că ar scădea puţin glicemia. Majoritatea consumă scorţişoară în ceai sau în cafea. Diabetul e o boală păcătoasă, de mai multe tipuri. Tipul 1 debutează brusc. Într-o lună are loc o scădere în greutate rapidă şi mai multe simptome. Tipul 2 se instalează mai lent, creşte  glicemia mai lent, asta e cel mai periculos. Nu ştii când se instalează. Îţi dai seama abia când îţi faci analizele şi vezi că ai glicemie 300. Aici intervin o serie de factori: mediul, alimentaţia nesănătoase, obezitatea”, explică coordonatorul Secţiei Diabet din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgovişte.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite