Balena Albastră. Elevul spânzurat la Cazaci, în atenţia ministrului de Interne: „Este un fenomen care ne îngrijorează“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că este îngrijorată de fenomenul „Balena Albastră”, dar a atras atenţia că nu s-a stabilit nicio legătură între acest joc şi moartea unor adolescenţi. Cu toate acestea, ministrul le-a recomandat părinţilor şi profesorilor să supravegheze atent comportamentul elevilor.

„Pe mine în mod sigur - şi sunt convinsă că nu numai pe mine - mă îngrijorează extraordinar de tare acest fenomen. Nu am stabilit o legătură între acest joc şi cazurile cu care ne-am confruntat. Recomandarea mea foarte fermă e ca împreună, părinţi şi educatori, pentru că vorbim şi de mediul educaţional, să se concentreze şi să supravegheze foarte atent comportamentul elevilor şi copiilor noştri pentru că, iată, e un fenomen care deja ne îngrijorează”, a declarat Carmen Dan, citată de News.ro.

Ministrul de Interne a mai spus că se încearcă stabilirea unei legături între joc şi decesul unor tineri şi a explicat că nu interzicerea accesului la reţelele de socializare este soluţia, ci supravegherea atentă a tinerilor.

„Rog insistent părinţii să urmărească cu foarte mare atenţie ce se întâmplă, pentru că este evident astăzi toţi sunt conectaţi virtual, dar este bine să ştim ce se întâmplă. Nu cred că închiderea Facebook-ului este o soluţie, dar cred că o supraveghere foarte atentă se impune. Noi încercăm să stabilim o legătură între acest joc şi cazuistica cu care ne-am confruntat. Sper să fie fenomene izolate", a precizat Carmen Dan.

Datele preliminare ale anchetei deschise de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa în cazul unui copil în vârstă de 11 ani care a fost găsit spânzurat confirmă faptul că băiatul accesa frecvent internetul şi se interesa de jocul „Balena Albastră”. Mai mulţi colegi de-ai copilului au povestit că l-au auzit pe băiat vorbind despre acest joc.

Dosar penal pentru Balena Albastră

Poliţiştii din Dâmboviţa, care au deschis dosar penal în urma sinuciderii copilului în vârstă de 11 ani din comuna Nucet, au stabilit „că acesta obişnuia să acceseze internetul şi povestea adesea despre un joc virtual”, anunţă IPJ Dâmboviţa într-un comunicat dat publicităţii marţi.

image

lex, un elev de clasa a IV-a din localitatea dâmboviţeană Cazaci, a fost găsit spânzurat în podul casei. Comunitatea locală, care-l descrie drept un copil vesel şi săritor, vorbeşte despre faptul că băiatul ar fi implicat în jocul online intitulat „Balena Albastră“.

Copilul de 11 ani a fost găsit spânzurat luni, 27 martie, în podul casei părinţilor. S-a întâmplat la scurt timp după ce a plecat de la şcoală, înaintea de terminarea orelor de curs. Copilul a cerut învoire încă de dimineaţă spunând că-l doare burta, dar învăţătoarea i-a refuzat cererea. 

image

„Nu îl durea nimic. I-am spus: «Alexandru, nu se poate! Trebuia să mă sune mama ta sau să-mi dea un bilet scris. Rămâi la ore şi când o să vină mama să te ia, atunci pleci». Şi a rămas în bancă, a stat la prima oră, la a doua şi apoi, când am ieşit afară, el nu a mai fost“, ne-a declarat Cristina Elena Dinu, învăţătoarea copilului care se afla în clasa a IV-a. 

Potrivit anchetatorilor, băiatul improvizase un ştreang din rafie şi a fost descoperit de sora lui, în vârstă de 13 ani, când adolescenta s-a întors de la şcoală, în jurul orei 14.00. 

Întreaga comunitate din satul Cazaci se arată cutremurată de moartea băiatului, descris drept un copil vesel, sociabil, care cânta în corul bisericii, avea rezultate bune la învăţătură şi obişnuia să se joace pe uliţă alături de ceilalţi copii. Nici acasă nu avea probleme, spun localnicii. Ambii părinţi lucrează la Bucureşti, până unde au de mers aproximativ 60 de kilometri, se întorc acasă după ora 17.00, iar în acest interval cei doi copii rămâneau în grija bunicilor. 

Flagelul plecat din Rusia 

Poliţiştii cercetează cazul sub suspiciunea de „ucidere din culpă“, iar cadavrul copilului a fost preluat de Serviciul de Medicină Locală pentru efectuarea necropsiei şi stabilirii cu exactitate a cauzei decesului. 

Anchetatorii ne-au mai declarat că, la prima vedere, corpul băiatului nu prezenta semne de automutilare, specifice adolescenţilor implicaţi în jocul sinistru inventat şi popularizat încă din 2013 în Rusia. 

Investigaţiile de până acum arată că adolescenţii tentaţi de provocarea „Blue Whale“ (n.r. – Balena Albastră) intră pe grupuri specifice existente pe vKontakte (varianta rusească a Facebook), unde îşi arată intenţia de a juca, iar ulterior sunt contactaţi de aşa-zise „călăuze“, care le trasează mai multe sarcini în măsură să le puna viaţa în pericol. Ultima dintre acestea, ar fi „provocarea“  de a-şi lua viaţa. 

Creatorul acestei platforme a fost arestat în noiembrie 2016.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO Copil de 11 ani, găsit mort în podul casei. Rudele şi prietenii susţin că ar fi fost implicat în flagelul „Balena Albastră“

Cine e tânărul care a inventat „Balena Albastră“ sau jocul morţii
 

Mesajul ciudat primit de un tânăr român care a abandonat experimentul „Balena Albastră“: „Ghidul avea toate detaliile mele, fără să-i spun eu ceva“
 

A fost sau n-a fost Balena Albastră? Elevii care au mimat moartea la şcoală au revenit la cursuri

Cât de „albastră“ e criza Balenei Albastre
 

„Balena Albastră“, jocul care-i împinge pe adolescenţi la sinucidere. Reportaj incognito printre tinerii români atraşi în schema sinistră

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite