84 de elevi au viitorul asigurat, graţie unui sistem de învăţământ dual creat la solicitarea Arctic, cel mai mare angajator din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ISJ a înfiinţat 3 clase la învăţămnt dual, la solicitarea operatorului economic SC ARCTIC Găeşti
ISJ a înfiinţat 3 clase la învăţămnt dual, la solicitarea operatorului economic SC ARCTIC Găeşti

În această perioadă, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa a fost analizat proiectul planului de şcolarizare pentru învăţământul dual şi învăţământul profesional, an şcolar 2018-2019.

Au participat membrii Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social în Formarea  Profesională Dâmboviţa (CLDPSFP DB), directorii unităţilor şcolare cu învăţământ profesional şi tehnic, operatorii economici, precum şi partenerii acestora.

Proiectul planului de şcolarizare la învăţământul dual şi învăţământul profesional, pentru anul şcolar 2018-2019, stabilit în baza solicitărilor de şcolarizare primite de la operatorii economici prevede că pentru liceul tehnologic, a fost realizate un procent de 80,6%, adică 41 clase, cu 1.258 elevi la liceu tehnologic, clasa a-IX-a.

La învăţământul profesional, planul de şcolarizare propus a fost realizat în procent de 78,5%, din cele 30 clase propuse cu 840 elevi au fost realizate 25 clase, cu 659 elevi. 

Au fost realizate două clase pentru învăţământul dual la Liceul Tehnologic ”Nicolae Ciorănescu” Târgovişte, la solicitarea operatorului economic SC Arctic Găeşti, pentru domeniile de pregătire: mecanică- operator la maşini cu comandă numerică şi electronică-automatizări-electronist aparate şi echipamente.

"Un mare interes a trezit studiul OSP (opţiunile şcolare ale elevilor clasei a VIII-a) realizat de CJRAE Dâmboviţa. Studiul a fost efectuat pe 3.882 elevi, din Târgovişte, Moreni, Pucioasa, Voineşti, Găeşti, Băleni, Titu, pentru fundamentarea planului de şcolarizare 2018-2019. Astfel, s-a putut observa că 84,88% din elevi optează pentru învăţământul licel şi doar 15,12% optează pentru învăţămîntul profesional", se arată într-un comunicat al ISJ Dâmboviţa.

isjdb

3 clase la învăţământ dual

Proiectul planului de şcolarizare pentru învăţământul dual a presupus realizarea a 3 clase, cu 28 de elevi pe clasă, 84 locuri la solicitarea operatorului economic SC ARCTIC Găeşti, în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Nicolae Ciorănescu” Târgovişte şi Liceul Tehnologic „Iordache Golescu” Găeşti. 

În cadrul învăţământului dual operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice şi alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor, facilitează implicarea operatorilor economici în mecanismele decizionale la nivelul unităţii de învăţământ partenere.  

El se adresează absolvenţilor clasei a VIII-a, are o durată de cel puţin 3 ani şi are o pondere semnificativă a pregătirii practice derulate la operatorul economic: - în primul an, pregătirea practică realizată în atelierele şcolii şi la operatorul economic reprezintă aproximativ 20% din timpul total alocat programului; - în al doilea an aproximativ 60% din timp este alocat pregătirii practice; - în anul al treilea, aproximativ 72% din timp este alocat pregătirii practice. Pe parcursul celor trei ani sunt organizate stagii comasate de practică cu o durată totală de 24 săptămâni, 5 săptămâni în primul an, 9 săptămâni în anul doi şi 10 săptămâni în cel de-al treilea an.

De asemenea, se va încheia un contract de parteneriat între operatori economici, unitatea de învăţământ şi unitatea administrativ-teritorială (UAT) pe raza căreia se află unitatea şcolară (contract care stabileşte condiţiile de colaborare, drepturile şi obligaţiile părţilor, precum şi costurile asumate de parteneri, dar şi un contract între elev şi operatorul economic.

33 de clase la învăţământ profesional

Pentru anul şcolar 2018-2019, stabilit în baza solicitărilor de şcolarizare primite de la operatorii economici, s-au propus 33 de clase cu 924 elevi.

"Învăţământul profesional se adresează absolvenţilor clasei a VIII-a, are o durată de cel puţin 3 ani şi are o pondere semnificativă a pregătirii practice derulate la operatorul economic: - în primul an, pregătirea practică realizată în atelierele şcolii şi la operatorul economic reprezintă aproximativ 20% din timpul total alocat programului; - în al doilea an aproximativ 60% din timp este alocat pregătirii practice; - în anul al treilea, aproximativ 72% din timp este alocat pregătirii practice", mai precizează sursa citată.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite