VIDEO Ziua Independenţei Poloniei, sărbătorită la Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Independenţei Republicii Polone a fost sărbătorită la Suceava. FOTO: Dinu ZARĂ
Ziua Independenţei Republicii Polone a fost sărbătorită la Suceava. FOTO: Dinu ZARĂ

11 noiembrie 1918 a fost ziua în care Polonia a renăscut pe harta Europei după ce vreme de o sută de ani s-a aflat sub ocupaţie austriacă, prusacă şi rusească. Ziua Independenţei Republicii Polone a fost sărbătorită, la Suceava, cu evocări şi cântece patriotice.

Republica Polonă sărbătoreşte la 11 noiembrie Ziua Independenţei. Este momentul în care, în 1918, Polonia a renăscut pe pe harta Europei după ce timp de 123 de ani s-a aflat sub ocupaţie austriacă, prusacă şi rusească. Ziua Independenţei Republicii Polone a fost sărbătorită şi la Suceava printr-un eveniment la care au participat etnici poloni, dar şi reprezentanţi ai administraţiei locale şi ai altor minorităţi din judeţ.

Gazda evenimentului, deputatul minorităţii polone, Ghervazen Longher, a transmis un mesaj de unitate din partea preşedintelui Republicii Polone.

„Este o zi specială pentru toţi polonezii din toată lumea, deoarece, după mulţi ani în care Polonia nu a existat pe faţa pământului, în 1918, datorită mareşalului Piłsudski, Polonia renaşte. Ne bucurăm că Polonia şi România sunt independente. Am participat, marţi, la Varşovia, unde preşedintele Poloniei a transmis un mesaj de unitate şi un mesaj de solidaritate cu Ucraina, care trece prin momente grele. Această independenţă trebuie păstrată cu sfinţenie şi trebuie să ne bucurăm de ea”, a afirmat deputatul Ghervazen Longher.

Mesaje de solidaritate din partea invitaţilor

„Relaţia specială dintre România şi Polonia, dar şi dintre România, Polonia şi Ucraina, în acest triunghi de istorie, de geografie, este o relaţie cu totul privilegiată. Vă doresc să vă bucuraţi de pace!”, a fost mesajul preşedintelui CJ Suceava, Cătălin Nechifor.

ziua independentei poloniei

La eveniment au participat şi reprezentanţi ai minorităţii ucrainene din România. „Îmi pare bine că Polonia este alături de noi, de ucraineni. Şi noi trecem la ora actuală prin această bătălie nepotrivită cu Rusia. Vreau să urez poporului polonez „La mulţi ani!”, a spus consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyl Boiechko.

„Anul 1918 a fost crucial şi pentru soarta poporului ucrainean, Ucraina devenind atunci o republică independentă, dar, spre deosebire de Polonia, nu pentru o perioadă îndelungată. Ucraina a devenit sovietică, iar acum avem aceeaşi problemă cu vecinul din est. Mă bucur că şi acum Polonia este locomotiva principală a propulsării Ucrainei spre Uniunea Europeană”, a precizat Teofil Rendiuk, ministru delegat al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti.

Cântece militare în limbile română şi polonă

Un grup de elevi a prezentat momentele care au dus la independenţa Poloniei. Prezentarea a început cu cea de-a treia împărţire a Poloniei, în 1795, şi episoadele de revoltă faţă de puterile europene care le ocupaseră patria. Accentul a fost pus pe evenimentele din timpul Primului Război Mondial, acolo unde trupele poloneze au luptat cu eroism.

ziua independentei poloniei

Au fost amintite şi luptele de pe teritoriul actual al judeţului Suceava, de la Cîrlibaba, acolo unde şi acum un monument aminteşte de vitejia trupelor legionare şi de modul în care polonezii s-au jertfit pentru a-şi câştiga independenţa.

Evocarea eroismului trupelor poloneze a inclus şi intonarea unor cântece militare în limbile polonă şi română, printre care şi „Treceţi batalioane române Carpaţii”.

Alte ştiri din Suceava:

Cum a fost tras pe linie moartă baronul PSD de Suceava, Gavril Mîrza

Primarul Sucevei promite nocturnă pe un stadion lăsat în paragină

Dramele colectivizării în Suceava: ţăranii eroi care s-au împotrivit, ucişi sau arestaţi de trupele de Securitate

Cum s-a dublat numărul voturilor pe listele suplimentare în judeţul Suceava

Ponta, la Suceava: „Ne vedem pe 17 să sărbătorim. Sigur în Moldova veţi câştiga turul al doilea la diferenţă şi mai mare”

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite