UPDATE VIDEO Peste 1.000 de oameni la înmormântarea lui ÎPS Pimen. Sute de enoriaşi au stat la porţile mănăstirii
0Slujba de înmormântare a ÎPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, este programată vineri, 22 mai, oficiată de un sobor de preoţi condus de ÎPS Teofan, ÎPS Teodosie şi PS Damaschin.
UPDATE 13.15 La Mănăstirea "Sf. Ioan cel Nou", unde se oficiază ceremonia religioasa de înmormântare a ÎPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, regulile de distanţare socială sunt respectate la sânge. Sunt preoţi şi jandarmi care se ocupă de respectarea regulilor. În mare parte, preoţii şi enoriaşii poartă măşti de protecţie. La un moment dat accesul în curtea mănăstirii a fost interzis. Numărul participanţilor a fost limitat la 1.000 în curtea mănăstirii. Alţi aproximativ 300 de oameni aşteaptă la intrarea în curtea mănăstirii.
Ierarhii care slujesc sunt IPS Părinte Teofan ‒ Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Locţiitor de Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor; IPS Părinte Teodosie ‒ Arhiepiscopul Tomisului; PS Părinte Damaschin Dorneanul ‒ Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. De la eveniment lipseşte Patriarhul Daniel
Printre cei prezenţi se afla principele Nicolae şi primarul Sucevei, Ion Lungu.
După ora 14.00, sicriul cu trupul neînsufleţit va fi dus la Mănăstirea Sihăstria Putnei unde va fi înmormântat (acolo nu va mai fi o slujbă, ci doar o rugăciune la mormânt).
Ştirea iniţială:
Credincioşii veniţi încă de la prima oră pentru a asista la ceremoniile religioase care de desfăşoară vineri, 20 mai, în incinta Mănăstirii „Sf. Ioan”, stau la distanţă unii de alţii, fiind marcate locurile în care aceştia pot sta astfel încât să se respecte regulile actuale din pandemie.
La ora 12.00 a început ceremonia de înmormântare. În prima fază a fost oficiată Sfânta Liturghie.
Slujbele religioase sunt transmise Live pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
Sicriul cu trupul neînsufleţit va fi dus apoi la schitul Sihăstria Putnei, unde va fi înmormântat. La Putna nu va mai fi o slujbă religioasă. Preoţii vor face o rugăciune la mormânt, după cum a informat Mitropolia Moldovei.
Joi, 21 mai, pe pagina de Facebook a Parohiei Bilca a fost publicat un anunţ prin care enoriaşii sunt îndemnaţi să iasă pe traseul Suceava-Rîdauti-Galanesti-Vicov de Jos- Dabaca-Bivolarie- Putna -Sihastria Putnei, în intervalul de ore 12:00 - 14:30, pentru a aduce un ultim omagiu ierarhului care a condus biserica ortodoxă din Bucovina în ultimii 30 de ani. Reprezentanţii parohiei Bilca le cer credincioşilor să păstreze distanţa de doi metri între ei ca să prevină infectarea cu SARS CoV-2.