Târgurile de porci din Suceava au fost închise din cauza pestei porcine africane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgurile de porci din Suceava au fost închise din cauza pestei porcine africane. FOTO Corina Macavei
Târgurile de porci din Suceava au fost închise din cauza pestei porcine africane. FOTO Corina Macavei

Cum cei de la ANSVSA au anunţat că la graniţa de nord şi-a făcut apariţia pesta porcină africană, conducerea DSV Suceava a luat decizia de a închide târgurile de animale, aglomerările şi expoziţii de animale, pentru speciile de porc.

Prefectura Judeţului Suceava a primit o adresă de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin care s-a anunţat că la graniţa de nord a României a apărut pesta porcină africană. Astfel, astăzi, 16 mai 2016, a fost convocat în şedinţă Centrul Local de Combatere a Bolilor Suceava, la sediul Instituţiei Prefectului - judeţul Suceava pentru a dezbate măsurile de supraveghere, prevenire şi control ale bolii.

Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava, Laurenţiu Postalache, a a anunţat că se vor închide târgurile de animale, aglomerările şi expoziţiile de animale, pentru specia suină (n.r. - subfamilie de paricopitate care cuprinde mai multe genuri şi specii de porci sălbatici, precum şi porcii domestici proveniţi din aceştia).

Boala evoluează în prezent în Ucraina, la mică distanţă de judeţul Botoşani. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase. Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul.

Pesta porcină africană poate ridica probleme deosebite, din cauza pierderilor economice enorme derivate din costurile controlului bolii, precum şi din restricţiile de lungă durată (cel puţin doi ani de la stingerea ultimului caz) impuse comerţului şi exportului cu porcine, în teritoriile unde evoluează. Până în prezent, nu au fost confirmate cazuri de pestă porcină africană pe teritoriul României.

Contextul epidemiologic actual, în care riscul pentru introducerea virusului pestei porcine africane este ridicat la un grad fără precedent, impune întărirea măsurilor de profilaxie a bolii.

Aceste măsuri se orientează spre instruirea tuturor factorilor implicaţi, a crescătorilor de suine din sectorul comercial şi non-comercial, a medicilor veterinari de liberă practică, a gestionarilor fondurilor de vânătoare, a administraţiei centrale şi locale cu rol în controlul bolilor în vederea notificării cât mai timpurii a oricăror suspiciuni de boală care pot fi atribuite pestei porcine africane şi a aplicării măsurilor specifice de control.

Toate animalele suspecte trebuie ucise şi distruse, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor.

Prefectura Suceava va transmite o circulară către primării, prin care va solicita acestora să acorde tot sprijinul pentru prevenirea evoluţiei bolii pe teritoriul judeţului Suceava.În vederea evitării evenimentelor epidemiologice nedorite referitoare la pesta porcină africană pentru cât mai mult timp, se va menţine un grad de alertă crescut.

Alte ştiri pe această temă:

ANSVSA: „În România nu e pestă porcină africană. Nu sunt exportate produse din carne de porc în Elveţia!”

Embargoul rus asupra cărnii din Republica Moldova este o măsură politică

VIDEO Alertă veterinară, din cauza pestei porcine africane

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite