Povestea primului conac din Moldova care a avut apă şi electricitate. Boierul le-a tras şi localnicilor iluminat public

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conacul Cantacuzinilor de la Salcea este acum în stare avansată de degradare FOTO Oana Şlemco
Conacul Cantacuzinilor de la Salcea este acum în stare avansată de degradare FOTO Oana Şlemco

Conacul boieresc din comuna Salcea, judeţul Suceava, a fost construit în 1850. Casa familiei Cantacuzino a fost primul edificiu din Moldova dotat cu apă curentă şi energie electrică. Acum, clădirea se află într-o stare avandată de degradare.

Conacul de la Salcea a fost construit în jurul anilor 1850 de boierul Alexandru Cantacuzino Paşcanu. Potrivit monografiei localităţii, scrisă în anul 1970 de profesorul Aurel Stanciuc, membrii familiei de boieri de la Salcea aveau o viziune foarte modernă. Conacul lor a fost primul din Moldova cu energie electrică şi apă curentă. Mai mult, boierul Paşcanu Cantacuzino le-a asigurat şi localnicilor iluminatul public. 

Scriitorii Nicolae Iorga şi Artur Gorovei descriu castelul de la Salcea ca unul dintre cele mai frumoase, cu toate utilităţile, înainte de răscoala din 1907. În scrierile vremii se arată că boierul a asigurat şi parte din energia pentru iluminatul public.

Interesant este că şi soţia boierului s-a implicat în viaţa socială şi religioasă a comunităţii. Lucia Paşcanu era penticostală, însă a finanţat construcţia mai multor biserici din comună.

În momentul de faţă, conacul de la Salcea este deţinut de o familie din Tulcea. Edificiul a fost scos la vânzare pe internet. În urmă cu şase  ani, proprietarul cerea 800.000 de euro. Este drept că frumoasa clădire, care are o suprafaţă de peste 600 de metri pătraţi, este înconjurată de câteva hectare de teren.

Conacul a fost scos la vânzare în urmă cu 10 ani, dar nu şi-a găsit un cumpărător.

 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite