UPDATE Primarul comunei Udeşti, judeţul Suceava, a fost reţinut pentru şantaj, într-un dosar instrumentat de DNA privind fraudarea fondurilor UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săvel Botezatu, primarul comunei sucevene Udeşti, a fost reţinut pentru 24 de ore, joi seară, de către procurorii DNA, într-un dosar privind fraudarea subvenţiilor agricole din fonduri eurpene şi infracţiuni împotriva înfăptuirii justiţiei. Patru percheziţii au avut loc, dimineaţă, în localitate, dintre care una la sediul Primăriei şi una la sediul asociaţei de fermieri Oadeci.

UPDATE 19.00 Primarul comunei sucevene Udeşti, Săvel Botezatu (PSD), şi preşedintele Asociaţiei crescătorilor de animale "Oadici" din localitate, care este şi angajat al primăriei, au fost reţinuţi, joi seară, de procurorii DNA în dosarul privind fraude cu fonduri europene, anunţă Mediafax.

Primarul Săvel Botezatu şi preşedintele Asociaţiei crescătorilor de animale "Oadici" din Udeşti, Marinela Borza, au fost aduşi, joi după-amiază, la sediul DNA Suceava, unde au fost audiaţi în dosarul privind subvenţiile primite de la APIA Suceava. În urma audierilor, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea celor doi pentru 24 de ore. Primarul comunei Udeşti, Săvel Botezatu, este cercetat pentru influenţarea declaraţiilor, şantaj şi tentativă la comiterea infracţiunii de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

Totodată, conform sursei citate, el este acuzat de "prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor", şi complicitate la comiterea infracţiunii de "prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor".

Cum fraudau banii UE 
Procurorii anticorupţie suceveni susţin că Săvel Botezatu a încercat prin ameninţare să influenţeze depoziţiile unor martori, pentru ca prin actele de control întocmite de APIA-DACIS într-un dosar să nu se constate neîndeplinirea condiţiilor de eligibilitate a dosarului de subvenţie pentru Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Utilizatorilor de Păşuni (ACAUP) ”Oadici” din Udeşti şi împlicit să nu fie stabilite creanţe de recuperat, precum şi existenţa unor fapte de natură penală.

El este acuzat că a ameninţat şi constrâns conducerea APIA Suceava şi angajatele instituţiei (direct şi prin intermediul unor factori politici), inclusiv cu demiterea din funcţie, să aprobe plata subvenţiilor din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA), pentru imaşul comunal al comunei Udeşti, în campaniile 2010-2012, în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial pentru Consiliului Local Udeşti.
Totodată, primarul a pus în executare intenţia de a obţine ilegal subvenţii de la bugetul european prin FEGA , cu documente fictive depuse la APIA Suceava, în campaniile 2010 şi 2011, în numele Consiliului Local Udeşti, în cuantum de 532.082,64 lei.

DNA Suceava mai susţine că prin intermediul angajatei Mariana Ciutac, în numele Consiliului Local Udeşti, au fost prezentate la APIA Suceava, pentru campania 2012 documente şi declaraţii false care au avut ca rezultat obţinerea sumei de 315.314,37 lei din Fondul European pentru Garantare în Agricultură.
Totodată, primarul a sprijinit-o pe Marilena Borza (funcţionar la Primăria Udeşti) să obţină nejustificat de la APIA Suceava, în campania 2013 şi în numele ACAUP Oadici Udeşti, suma de 416.782,62 lei provenită din fonduri europene, prin depunerea de documente fictive, sumă ce a ajuns, sub forma redevenţe, în contul Primăriei Udeşti a cărui ordonator de credite este Săvel Botezatu.

Documente şi declaraţii false 
Marinela Borza, funcţionar la Primăria Udeşti şi preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor Animalelor şi Utilizatorilor de Păşuni ”Oadici” Udeşti, este cercetată pentru "prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor", tentativă la comiterea infracţiunii de „prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor”, influenţarea declaraţiilor şi sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri.

Procurorii arată că Marinela Borza, în numele ACAUP ”Oadici” Udeşti, a prezentat la APIA Suceava, pentru campania 2013 documente şi declaraţii false care au avut ca rezultat obţinerea sumei de 416.782,62 lei din Fondul European pentru Garantare în Agricultură, dar şi că a pus în executare intenţia de a obţine ilegal subvenţii de la bugetul UE prin Fondul European pentru Garantare în Agricultură, cu documente fictive depuse la APIA Suceava, în campania 2014, în numele ACAUP Oadici Udeşti.

Totodată, ea este acuzată că prin ameninţare a încercat influenţarea depoziţiilor unor martori, pentru ca prin actele de control întocmite de APIA-DACIS într-un dosar penal să nu se constate neîndeplinirea condiţiilor de eligibilitate a dosarului de subvenţie pentru ACAUP ”Oadici” Udeşti, implicit să nu fie stabilite creanţe de recuperat, precum şi existenţa unor fapte de natură penală.

Procurorii susţin că pentru a înlocui sau a-i altera caracterul ilegal al unei declaraţii-anexă cu semnături fictive depusă în luna mai 2014 odată cu cererea de acordare a subvenţiei pentru ACAUP ”Oadici” Udeşti pentru campania 2004, i-a determinat, în luna noiembrie 2014, pe fermieri din comuna Udeşti să semneze această declaraţie-anexă prin care Borza era împuternicită să depună cerere de subvenţie în numele ACAUP ”Oadici” Udeşti şi membrii acesteia îşi asumau responsabilitatea cerinţelor ce condiţionează acordarea subvenţiei pe care a depus-o apoi la APIA Suceava.

În acest dosar, arată Mediafax, procurorii DNA au făcut, joi dimineaţă, percheziţii la sediul Primăriei Udeşti şi al Asociaţiei crescătorilor de animale "Oadici", precum şi la locuinţele primarului Săvel Botezatu şi Marilenei Borza.

___________________________________________________________________________________

Ştire iniţială:

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări într-un dosar care vizează săvârşirea unor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare al Uniunii Europene, comise în perioada 2011-2014, şi infracţiuni împotriva înfăptuirii justiţiei, comise în perioada octombrie – noiembrie 2014.

Procurorii anchetează modul în care au fost obţinute subvenţii agricole din fonduri europene pentru terenuri arendate de Consiliului Local Udeşti către Asociaţia femierilor Oadici.

Joi dimineaţă sunt efectuate patru percheziţii domiciliare în Udeşti, dintre care una la primărie, iar alta la sediul asociaţiei Oadeci. Alte două percheziţii au loc la locuinţa primarului Săvel Botezatu şi la locuinţa preşedintelui Asociaţei Oadici, Marinela Borza, casierul Primăriei Udeşti.

Cel puţin două persoane vor fi conduse pentru audieri la sediul DNA Suceava.

Alte ştiri din Suceava:

VIDEO Autorităţile, surprinse de iarnă. Diasil a picat examenul deszăpezirii

VIDEO „Să scăpăm Moldova de ciuma comunistă!”. Basarabenii din Suceava votează cu gândul la Europa

Explozie într-un restaurant din Câmpulung Moldovenesc. Două angajate au murit şi alte două au fost grav rănite

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a pierdut la Înalta Curte procesul prin care cerea statului român peste 160 de mii de hectare de pădure

Strat de zăpadă de până la cinci centimetri în judeţul Suceava

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite