Greşelile făcute de cei trei salvamontişti prinşi de o avalanşă în Munţii Călimani: „Cauza principală pentru declanşarea avalanşei a fost factorul uman”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avalanşa produsă în Munţii Călimani a fost produsă de factorul uman. FOTO ISU Suceava
Avalanşa produsă în Munţii Călimani a fost produsă de factorul uman. FOTO ISU Suceava

Cei de la Salvamont Suceava au explicat greşelile făcute de cei trei salvamontişti prinşi de o avalanşă în Munţii Călimani, precum şi condiţiile în care s-a produs nefericitul eveniment. În cele ce urmează vă vom reda integral comunicatul transmis de către cei de la Salvamont Suceava:

„În urma incidentului din data de 1 dec 2017, unde o avalanţă a surprins trei persoane, dorim să facem anumite precizări în speranţa ca alpiniştii, schiorii care practică activităţi hibernale vor avea ceva de învăţat din această tragedie.

În jurul orei 14.00, trei persoane au fost surprinse de o avalanşă de mari dimensiuni pe culoarul Estic al vârfului Pietrosu din Munţii Călimani.

Cauza principală pentru declanşarea avalanşei a fost factorul uman prin supraîncărcarea suprafeţei pe care se deplasau cei trei (în urcare) în condiţiile în care stratul proaspăt de zăpadă depăşea 30 cm şi era depus peste stratul vechi fără coeziune cu acesta.

Zona în care s-a produs avalanşa: Culoar/jgheab/torent/vale de ordinul I, cu o lungime de circa 800 de metri de la 1.700 la 2.000 de metri altitudine, expunere E cu vegetaţie, în general jnepenis, dar acoperit de la prima ninsoare. Panta cu înclinaţie medie de 25 – 30 grade.

Condiţiile: Cu o zi înainte ninsoare abundentă cu vânt din V şi aport de zăpadă pe versanţii E. Strat de zăpadă proaspată neviscolită cel puţin 30 cm peste o crustă de gheaţă.

Greşelile celor trei: 
- Decizia de a pleca în munte pe vreme nefavorabilă (ceaţă, vânt);
- Lipsa echipamentului obligatoriu pe timp de iarna (kit-ul de avalanşă);
- Alegerea unei rute periculoase date fiind condiţiile nivo şi meteo;
- Deplasarea printr-o zonă cu risc de avalanşă fără păstrarea distanţei de siguranţă;
- Subestimarea pericolului fiind o zonă cunoscută.
Acestea sunt greşeli clasice pe care le fac majoritatea persoanelor surprinse de avalanşă.

Ce a rezultat : O avalanşă de mari dimensiuni cu depozit pe o suprafaţă de aproximativ 400 de metri lungime, lăţime ce variază de la 7 metri în aval şi până la 25 – 30 metri în amonte cu o grosime de la minim 2 metri şi care depăşeşte în multe locuri 6 metri. Trei victime, un supravieţuitor, o persoană decedată şi una dispărută.

Ne pare rău pentru tragedia produsă. Ne-am fi dorit să studiem doar în statistici despre aceste întâmplări nefericite.

Totodată, cei care practică schi de tură, schi offpiste şi freeride, dar şi cei care fac deplasări pe munte pe timp de iarnă la picior, sunt rugaţi să încerce să meargă la diferite workshop-uri despre avalanşe, studiul zăpezii şi citirea terenului în vederea deplasării în zone cu risc. Este bine de învăţat de la persoane avizate, cu experienţă în freeride şi care au urmat la rândul lor cursuri de perfecţionare recente.

Cautările vor continua conform procedurilor în vigoare de îndată ce vremea ne va permite şi vor fi făcute de profesionişti dotaţi cu kit de avalanşă. Producerea unei noi avalanşe în zonă este iminentă.

Vă dorim ture frumoase fără evenimente neplăcute.
Condoleanţe familiilor şi însănătoşire grabnică, Lucian!”.

Vineri, 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, în jurul orei 17.00, trei salamontişti care au urcat pe Vârfu Pietrosu din Munţii Călimani pentru a arbora tricolorul. La coborâre, aceştia au fost prinşi de o avalanşă. Din nefericire, o femeie a murit, iar un bărbat nu este de găsit.

În zona respectivă s-a deplasat o armată de oameni formată din pompieri, salvamontişti, jandarmi, silvicultori şi militari. Aceştia au periat practic locul în care s-a anunţat avalanşa, găsind un bărbat de 36 de ani, care era conştient şi cooperant. Ulterior, au descoperit trupul unei femei de 30 de ani, care în urma manevrelor de resuscitare, a fost declarată moartă.

Salvatorii au continuat căutările şi pe timpul nopţii, însă la un moment dat, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, au fost nevoiţi să sisteze căutările. Aceştia urmează ca mâine să revină în zonă, iar dacă riscul de avalanşă a dispărut, vor relua căutările.

Alte ştiri pe această temă:

UPDATE Alpinista prinsă de o avalanşă în Munţii Călimani a fost găsită inconştientă de către salvatori. Medicii au constatat decesul femeii

VIDEO FOTO Cum s-a desfăşurat acţiunea de salvare a celor trei salvamontişti prinşi de o avalanşă în Munţii Călimani. Un bărbat, încă negăsit

VIDEO Avalanşă mortală în Masivul Parâng. Un turist a decedat, după ce a fost îngropat în zăpadă

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite