VIDEO Furt scandalos de arbori surprins într-o pădure protejată din Suceava. Cum ascund hoţii cioatele brazilor tăiaţi ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un filmuleţ făcut public şi devenit viral pe site-urile de socializare scoate încă o dată la iveală defrişările ilegale din judeţul Suceava. Un locuitor din Câmpulung Moldovenesc a reuşit să filmeze pe ascuns mai multe utilaje coordonate pentru furtul de arbori într-o pădure protejată de la poalele masivului Rarău.

Un filmuleţ făcut public pe Youtube arată cum barbarii distrug aurul verde din Bucovina. Problema defrişării este una mare în judeţul Suceava de ani de zile, însă nu se implică serios să găsească o soluţie pentru a opri tăierile ilegale de arbori.

Filmarea arată practic cum dispar copacii, cum apar drumurile „forestiere” şi cum lemnul este pregătit pentru a fi scos din pădure pe ascuns.

Imaginile respective au fost surprinse în Câmpulung Moldovenesc, pe Izvorul Alb, în apropiere de zona protejată de la poalele Rarăului şi au stârnit reacţii dure pe reţelele de socializare.

Muncitorii surprinşi la furat de lemn au tăiat arbori nemarcaţi, ceea ce constituie o infracţiune pedepsite în Codul Penal. În filmare se poate observa cum hoţii încearcă să-şi ascundă cu tehnici profesioniste urmele trecerii prin pădurea protejate. Cu ajutorul unui utilaj, muncitorii sapă o groapă în mijlocul unui luminiş, unde îngroapă ulterior cioatele rămase în urmă retezării brazilor.

Teoretic, în mod legal, arborii pot fi sacrificaţi doar după ce sunt marcaţi în prealabil de către un angajat autorizat al Direcţiei Silvice.

Cum se ascund cioatele de la arborii tăiaţi ilegal din pădurile din România


Marcarea arborilor pentru tăiat se realizează pe o cioplitură făcută pe una din rădăcinile mai proeminente, cât mai aproape de sol. Aici se aplică cu ciocanul silvic o ştampilă rotundă care conţine indicativul judeţului şi un cod unic aparţinând direcţiei şi ocolului silvic. Ştampila se evidenţiază cu vopsea. Amprenta este clară şi lizibilă.

Concomitent cu aplicarea acestei mărci, copacii primesc un număr de ordine pe o altă cioplitură făcută la înălţimea pieptului, număr care trebuie să corespundă celui înscris în carnetul de inventariere, Garda Forestieră verificând acest aspect.

Cei ce taie ilegal arbori au obiceiul de a smulge copacii cu tot cu rădăcini pentru a nu lăsa urme cu privire la ilegalităţile făcute. O altă metodă folosită de cei ce taie ilegal şi fură arbori din păduri este aceea de a îngropa cioatele rămase după tăiere ori acoperire acestora cu resturi vegetale.

„Am început o anchetă în legătură cu reclamaţia făcută de Regia Naţională a Pădurilor, care a fost însoţită de către o filmare. S-a constituit o comisie care va merge la faţa locului şi va evalua pagubele produse. Vom lua măsuri şi împotriva pădurarului, iar cercetările vor fi preluate de Poliţia Suceava”, a declarat directorul Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.

Se pare că pădurarul vizat de ancheta Direcţiei Silvice este un anume Vasile Frâncu, care în urmă cu câteva zile a fost implicat într-un accident rutier, el lovit maşina unui candidat la fotoliul de primar al comunei Pojorâta. În prezent, Vasile Frâncu se află intrenat la spital.

Alte ştiri pe această temă:

VIDEO Cum dispar pădurile din Bucovina: un câmpulungean a filmat cum se defrişează în voia cea bună în pădurile din România

Zeci de plopi de pe marginea şoselei Hunedoara – Călan au fost retezaţi

Cum au reuşit brăilenii cu spirit civic să blocheze defrişarea câtorva hectare de pădure la marginea oraşului

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite