FOTO Sufrageria învăţătoarei, „sală de clasă” pentru elevi. Clădirea şcolii din sat, degradată şi invadată de şobolani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O improvizaţie cum, probabil, doar în România putea fi întâlnită: învăţătoarea Ionela Păcuraru şi-a transformat casa în şcoală pentru cei patru elevi din Dîrmoxa, un cătun din Munţii Bistriţei. Şcoala veche din sat este de aproape un veac, dărăpănată, plină de şobolani şi lipsită de încălzire. Cea mai apropiată instituţie de învăţământ nouă ar fi la 20 de kilometri, mult prea departe pentru nişte micuţi.

Fără careu în curtea şcolii şi fără discursuri ale autorităţilor. Aşa a început şcoala în cătunul sucevean Dîrmoxa. Localitatea situată în munţii Bistriţei se află la o distanţă de 20 de kilometri de oraşul Broşteni.

Drumul judeţean 174, care leagă cele două localităţi este plin de gropi, greu de parcurs în timpul verii şi aproape imposibil iarna. Cei 20 de kilometri care pe altă şosea îi faci într-un sfert de oră, între Broşteni şi Dîrmoxa sunt parcurşi, în medie, într-o oră şi jumătate.

În cătunul uitat de lume din vârful muntelui sunt patru copii de şcoală. O elevă la clasa pregătitoare, două eleve în clasa I şi o altă fată în clasa a III-a. Pentru că cele patru fete sunt prea mici ca să devină navetiste, iar părinţii nu au bani să-şi ţină copii în chirie la Broşteni, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava a fost de acord să nu desfiinţeze şcoala primară din localitate.

Au improvizat o sală de curs

Luni, în prima zi de şcoală, la cursuri au fost prezente doar trei dintre cele patru patru eleve din Dîrmoxa. Doar cea mai mică, de la clasa pregătitoare, a lipsit. La fel ca toţi copiii din ţară, Florentina, Roxana şi Denisa au plecat de acasă cu ghiozdanul în spate şi cu un buchet de flori pentru învăţătoare. Nu s-au oprit la şcoala din localitate, ci acasă la învăţătoare Ionela Păcuraru. Aceasta şi-a transformat sufrageria în sală de clasă unde elevii merg zilnic la cursuri. Dascălul din Dîrmoxa a recurs la această metodă pentru că şcoala din sat, veche de aproape o sută de ani, este într-o avansată stare de degradare, cu greu poate să fie încălzită, iar şobolanii umblă liber prin sălile de curs.

image

Florentina, Roxana şi Denisa merg la şcoala în sufrageria învăţătoarei

„Şcoala va împlini, nu peste prea multă vreme, o sută de ani. Nici nu îmi mai amintesc când a fost renovată ultima dată. În urmă cu câţiva ani, s-a dat cu puţin var. În rest, nu s-a făcut nimic. Instalaţia electrică lasă de dorit, rişti să explodeze orice bagi în priză. Căldură nu este, chiar dacă faci foc în sobă non-stop pentru că sălile sunt mari. Se vede cu ochiul liber că este în stare de paragină, începe să cadă”, povesteşte învăţătoarea Ionela Păcuraru.

Dascălul mai spune că, iarna, era practic imposibil să defăşoare orele de curs în clădirea construită în 1938. Deşi focul în sobă ardea permanent, iar învăţătoarea a adus în clasă şi un calorifer electric, copiii erau obligaţi să facă orele în frig, înfofoliţi în haine cât mai groase. „Făceam foc de dimineaţă de la ora 6.00 până noaptea la ora 11.00 ca să fie căldură pentru a doua zi. Copiii veneau foarte bine îmbrăcaţi şi, în pauze, stăteam cu mâinile lipite de sobă sau între elemenţii de la calorifer pentru că era prea frig”, îşi aminteşte Ionela Păcuraru.

image

Ionela Păcuraru şi-a transformat sufrageria în „sală de clasă”

Din cauza frigului, anul trecut, aproape toată iarna, cursurile au fost mutate în locuinţa învăţătoarei. Acum, şefii IŞJ au fost de acord ca orele să se desfăşoare, chiar de la începutul anului şcolar, acasă la Ionela Păcuraru. În sufrageria cadrului didactic, elevele beneficiază de un flipchart, care ţin loc de tablă, şemineu, canapea, televizor, dotări de care nu dispun probabil mulţi dintre elevii din ţară. În plus, toaleta este modernă, cu apă curentă, nu în fundul curţii, cum este cea de la şcoala din sat. Deşi în Dîrmoxa nu există nici măcar semnal la telefonul mobil, învăţătoarea a reuşit de curând să-şi instaleze o conexiune la internet. Deşi se descurcă cu utilităţile din banii proprii, învăţătoarea ar avea nevoie de o imprimantă.

„Până acum am folosit imprimanta mea dar s-a stricat şi acum nu am bani să cumpăr alta. O imprimantă, asta mi-aş dori cel mai mult”, spune Ionela Păcuraru.
image

Foto

image

Dincolo sunt şoareci, cade tavanul”

„Soţul meu pleacă de acasă la 7.00 dimineaţa şi se întoarce la 16.00. Nu zice nimic, se gândeşte şi el la copii şi ştie că nu există altă soluţie”, mărturiseşte învăţătoarea.

Cei patru micuţi sunt foarte încântaţi că nu trebuie să meargă la şcoala veche, acolo unde stăteau în frig cel puţin patru ore pe zi.

„Aici e mai frumos şi e mai cald”, a mărturisit Florentina, elevă în clasa I, care anul trecut a început clasa pregătitoare în şcoala veche. Denisa, eleva dia clasa a III-a, ne explică de ce nu vrea să mai facă ore în clădirea veche a şcolii: „Acolo e frig, sunt şoareci şi cade tavanul”. „Sunt doar patru copii, dar şi dacă dacă ar fi fost mai mulţi cred că tot i-aş fi luat acasă. Am fi rămas la şcoală, dacă ar fi fost măcar o sală renovată aşa cum trebuie, să fie cald, să poţi să faci curat, dar acolo podelele sunt mâncate de şobolani, chiar şi în timpul orelor ieşeau şoareci, şobolani. Era un risc pentru copii”, a spus învăţătoarea.

image

Şcoala din sat este degradată, cu tavanul spart şi invadată de şobolani

Părinţii sunt şi ei bucuroşi că elevii au unde învăţa şi spun că, dacă ar trebui să-i ducă la o şcoală în altă localitate, ar renunţa la învăţământ. Drumul de 20 de kilometri de la Dîrmoxa până la Broşteni este aproape impracticabil, iar copiii sunt prea mici ca să facă naveta sau să fie lăsaţi în gazdă. Părinţii spun că nu ar avea nici banii necesari.

„Dacă se închide şcoala nu se mai ţin orele nici acasă la învăţătoare, noi nu-i mai mai dăm nicăieri pe copii. Nu-i mai dăm, că nu avem unde. Mai aproape de noi este Broşteniul, dar ca să-i ducem la Broşteni trebuie să-i ducem în gazdă. Să stea un copil de şapte ani în gazdă, să-şi facă mâncare, să se îmbrace, să-şi scrie temele şi să meargă singur la şcoală, nu cred că se descurcă”, spune bunica Florentinei.

Femeia este recunoscătoare că învăţătoarea i-a primit pe elevi în casa ei. „Dacă ea nu ne sprijinea şi nu-i putea lua acasă, în condiţiile în care sunt acolo, cu căldură, nu ştiu ce făceam, nu se putea, pur şi simplu nu aveam ce face cu ei”. „Şcoala este cum este, nu s-o mai făcut nimic de atâţia ani, de aproape 100 de ani. Nu aveam ce să facem cu copiii, nu avem unde să-i ducem, noroc cu doamna învăţătoare, că s-a oferit să-i ia acasă la ea. Nu suntem dispuşi să-i ducem în altă parte, sunt prea mici. Noi, oricum, suntem obligaţi din clasa a V-a să ne despărţim de copii. Trebuie să-i dăm la şcoală în altă parte. Totuşi, suntem şi noi cetăţeni ai acestei ţări, ai Uniunii Europene, avem şi noi nişte drepturi, dreptul la educaţie în primul rând”, a spus mama Roxanei.

Eternul răspuns: nu sunt bani

Elevii din Dîrmoxa vor mai face, probabil, mult timp orele în sufrageria învăţătoarei. Asta pentru că autorităţile ridică din umeri şi spun că nu au bani să repare şcoala din Dîrmoxa. „Noi nu avem, la capitolul finanţare complementară, bani pentru asemenea demersuri şi nu avem nicio garanţie că şcoala va funcţiona de la un an la altul. Dacă s-ar închide şcoala, ar fi o investiţie inutilă”, spune Ghorghe Pancu, directorul Liceului „Nicolai Nanu” din Broşteni, de care aparţine şcoala din Dîrmoxa.

Realitatea, însă, îl contrazice. În satul Dîrmoxa mai sunt încă 11 copii, care peste doi-trei ani vor împlini vârsta de şcolarizare şi, probabil, vor fi prea mulţi pentru a mai încăpea în sufrageria învăţătoarei Ionela Păcuraru.

Alte ştiri din Suceava:

FOTO Victor Ponta s-a sfătuit cu pastorii evanghelici din Suceava, la Biserica Penticostală Dumbrăveni

UPDATE Cinci trenuri, blocate între Moldova şi Ardeal. Traficul feroviar, închis din cauza unui TIR răsturnat pe calea ferată

FOTO Microbuze şcolare, transformate de CJ Suceava în maxi-taxi pentru turişti

VIDEO Premierul Victor Ponta a inaugurat o grădiniţă în comuna suceveană Dumbrăveni

VIDEO Şase ţigani din clanul Turu din Burdujeni, înarmaţi cu bâte şi pistoale, blocaţi în trafic de mascaţi

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite