Fiţe pe bani publici. Ce cumpără primăriile când au fonduri şi nu ştiu ce să facă cu ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Nistor Tătar. FOTO: Oana Şlemco
Primarul Nistor Tătar. FOTO: Oana Şlemco

Anul acesta, Primăria Rădăuţi a cumpărat 11 aparate pentru purificarea apei potabile, deşi instituţii abilitate precum ACET-ul şi Direcţia de Sănătate Publică au dat asigurări, în scris, că apa de la robinet este bună de băut. Cele mai multe dozatoare au ajuns în şcoli.

Şcolile din Rădăuţi sunt moderne, au cam tot ce le trebuie şi încă ceva în plus. Aparatele de purificarea apei potabilă sunt ultima fiţă a unităţilor de învăţământ. Şcolile au cerut bani de la primărie ca să le cumpere, iar Consiliul Local şi-a dat aprobarea. Potrivit site-ului e-licitaţii.ro, anul acesta, şcoala Regina Elisabeta a cumpărat două aparate, Colegiul Tehnic Rădăuţi şi Spitalul câte trei fiecare. O achiziţie similară a făcut şi Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi”, deşi directorul ştie că apa de la reţeua oraşului este în parametri. „Din ceea ce ştiu, apa de la sistemul centralizat al oraşului este potabilă, dar pentru siguranţa celor care o consumă s-a hotărât montarea a două aparate. Unul a fost cumpărat cu bani de la primărie”, a declarat Adrian Puiu, directorul Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”. Tot anul acesta şi şcoala „Mihai Eminescu” s-a dotat cu un aparat de purificare a apei. La fel a procedat şi Direcţia de Asistenţă Socială. Aşadar, de la începutul anului, primăria a alocat fonduri pentru achiziţia a 11 dozatoare, care au costat în total  44.000 de lei.

Ce cumpără primăriile când au fonduri şi nu ştiu ce să facă cu ele

Un astfel de dispozitiv are şi Primăria Rădăuţi. Nu a fost cumpărat de actualul primar, Nistor Tătar. Chiar şi aşa, alesul local susţine că apa de la robinete trebuie purificată, chiar dacă nu are probleme de potabilitate. „Am să vă trimit să vedeţi cum arată filtrele aparatului atunci când le schimbăm. (...) În general, există o problemă în Rădăuţi, noi am sesizat Direcţia de Sănătate Publică, dar nu am primit o confirmare. În momentul în care apar avarii şi se fac reparaţii, timp de două zile, apa este tulbure. Nu are E.coli sau alte probleme de genul acesta, dar este murdară ”, ne-a spus Tătar. Contactat telefonic, director ACET Suceava, Ştefan Groza, ne-a declarat că apa de la Rădăuţi nu a avut şi nu are probleme de potabilitate. ACET-ul este operatorul de apă a judeţului Suceava. Aşadar, Primăria Rădăuţi  pare să fi cheltuit banii pentru rezolvarea unor probleme închipuite. 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite