Domnitorul criminal care avea plăcerea de a-şi asasina boierii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Ciobanul, domnitorul ce a omorât zeci de boieri. FOTO www.wikipedia.org
Mircea Ciobanul, domnitorul ce a omorât zeci de boieri. FOTO www.wikipedia.org

Mircea Ciobanul a domnit între trei rânduri în Ţara Românească, între 1545 şi 1559. Acesta avea un obicei de a-i aduna pe boieri la curtea sa şi de a-i omorî. El ar fi asasinat zeci de boieri.

Mircea Ciobanul a fost domnitorul Ţării Româneşti în trei rânduri, respectiv 1545 – 1552, 1553 – 1554 şi 1558 – 1559. Acesta a fost fiul lui Radu cel Mare şi soţul Chiajnei, cunoscuta fiică a domnitorului Petru Rareş. El ar fi fost poreclit „Ciobanul” pentru că ar fi vândut oi turcilor. Nicolae Iorga spunea că Mircea Ciobanul ar fi vândut „berbeci din părţile noastre; i se spunea Ciobanul, ceea ce înseamnă gelepul”.

Acesta a ajuns pe tronul Ţării Româneşti la începutul anului 1545, luând locul fratelui său Radu Paisie. Cum boierii s-au împotrivit numirii sale, la două săptămâni de la numire, Mircea Ciobanul a omorât mai toţi boierii şi le-a confiscat averile, cei ce au scăpat cu viaţă refugiindu-se în Transilvania.

„Mircea Ciobanul îşi taie Vlădicii şi boierii; peste câteva luni, cum ştim, judele Hanăş sileşte pe preotii din Şchei, Toma, care se călugari apoi, spre pocăinţă, la mănastirea munteană a Râncăciovului, şi Dobre, nepotul de soră al celui diintâiu, să recomande Catehismul luteran credincioşilor din enoria lor. În acelasi an, Despot apare întâiaşi dată la Braşov şi-şi tipăreşte acolo genealogia care-l coboră din zei”, a arătat Nicolae Iorga în lucrarea „Istoria Bisericii Româneşti”.

Boierii ce au scăpat cu viaţă au o primă încercare de a-l alunga de la conducerea ţării pe Mircea Ciobanul. Oastea voievodului muntean a ieşit învingătoare în bătălia dată la Periş, în vara anului 1546. La începutul anului 1548, între cele două părţi a avut loc o nouă luptă, la Miloste, unde din nou domnitorul Ţării Româneşti iese din nou învingător. O mare parte din boierii pribegi au fost omorâţi de către Mircea Ciobanul.

Cum în anul 1551, habsburgii au ocupat Transilvania, au vrut să pună în fruntea Ţării Româneşti un domnitor care să le fie vasal, astfel că l-au sprijinit pe Radu Ilie pentru a-l alunga pe Mircea Ciobanul de pe tronul ţării. Frica de trădare l-a făcut pe acesta din urmă să-i omoare pe toţi cei 47 de boieri a-i săi. Chiar şi aşa, Mircea Ciobanul este învins de Radu Ilie, la Măneşti, bătălie dată în noiembrie 1552.

În primăvara anului 1553, Ciobanul îşi recuperează tronul, cu ajutorul lui Alexandru Lăpuşneanu, domnitorul Moldovei. Cum relaţiile dintre cei doi s-au răcit în scurt timp, voievodul moldovean l-a alungat pe Mircea Ciobanul, punându-l în fruntea ţării pe Pătraşcu cel Bun.

Noul domnitor al Munteniei avea să moară în luna ianuarie a anului 1558, pe tronul ţării revenind Mircea Ciobanul. Mai toţi boierii din Ţara Românească au părăsit statul, însă au primit promisiunea din partea domnitorului că dacă se vor întoarce îi va cruţa. Mircea Ciobanul nu s-a ţinut de cuvânt şi fiecare boier întors în ţară avea să fie omorât.

Mircea Ciobanul a murit la data de 25 septembrie 1559, fiind înmormântat în biserica de la Curtea Veche din Bucureşti. Locul său pe tron a fost preluat de fiul lui, Petru cel Tânăr, care la data respectivă avea vârsta de doar 13 ani.

Alte ştiri pe această temă:

Moartea Regelui Carol, văzută prin ochii omului politic Ion Gheorghe Duca: „Lumea îl plângea şi îl regreta sincer“

Istoria tentativei lui Petru Şchiopul de a obţine tronul Moldovei cu 100.000 de galbeni, oferiţi sultanului otoman

Dimitrie Cantemir: „Graiul moldovenesc este cel mai frumos de pe teritoriul României şi păstrător al limbii dacice“

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite