FOTO Cum arată singurul centru din ţară de pregătire a pompierilor, una dintre cele 12 baze de antrenament de acest gen din întreaga lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baza de pregătire a pompierilor de la Siret. FOTO ISU Suceava
Baza de pregătire a pompierilor de la Siret. FOTO ISU Suceava

La Siret funcţionează singurul centru de pregătire a pompierilor din ţară şi unul dintre cele 12 din lume. Centrul este destinat perfecţionării personalului din Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din toată ţara. Pe această suprafaţă, cu dotările pe care le au la dispoziţie, lucrătorii de la ISU Suceava organizează cursuri pentru pompieri din toată ţara, dar şi pentru colegi din alte ţări membre sau nu ale Uniunii Europene.

În nordul ţării, în apropiere de graniţa cu Ucraina, în oraşul sucevean Siret funcţionează singurul centru de pregătire a pompierilor din ţară. Acesta este unul dintre cele 12 centre de profil din lume, fiind destinat perfecţionării personalului din cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din toată ţara, precum şi altor pompieri din Europa.

Inaugurată în anul 2012, baza de antrenament cuprinde un turn de instrucţie, un labirint pentru testare, un beci de antrenament, un poligon de pregătire fizică, sală de sport, o fântână de antrenament, precum şi mai multe săli de curs şi instruire.

Baza de pregătire de la Siret este dotată şi cu cheson, un spaţiu destinat simulării incendiilor, precum şi a diverselor fenomene ce apar în timpul unei deflagraţii. Modelul bazei de pregătire a fost preluat din Franţa, unde au fost pentru perfecţionare şase ofiţeri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava. Acolo aceştia au învăţat cum trebuie abordate salvările de la înălţime, autosalvările, salvările din beciuri sau puţuri, precum şi modul în care se intervină în cazul unor accidente cu transporturi de substanţe periculoase.

„Această bază de pregătire este unică la nivel naţional, prin chesonul de cerecetare a focului, care funcţionează în 12 ţări la nivel mondial. Baza este destinată personalului operativ în vederea perfecţionării cunoştinţelor şi deprinderilor de specialitate, tehnicilor de lucru şi intervenţie pentru stingerea incendiilor, tehnicii de pătrundere în spaţii închise şi semi – închise, salvării din diferite medii ostile, precum şi pentru antrenamente în scopul măririi capacităţii de efort a organismului”, a declarat şeful ISU Suceava, generalul de brigadă Ioan Burlui. 
Baza de pregătire a pompierilor de la Siret. FOTO ISU Suceava

                       Baza de pregătire a pompierilor de la Siret. FOTO ISU Suceava

La începutul acestei luni, vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, a declarat că Uniunea Europeană a alocat 7,3 milioane de euro pentru un proiect ce vizează înfiinţarea unui centru transfrontalier de pregătire pentru situaţii de urgenţă. Proiectul  va fi derulat în judeţele Suceava, Maramureş, Satu Mare, Botoşani, Tulcea din România, în parteneriat cu regiunile Cernăuţi şi Ivano – Frankivsk din Ucraina.

„Este vorba despre un proiect destinat să ducă la o mai mare siguranţă a populaţiei şi a nivelului de securitate transfrontalieră, prin îmbunătăţire a instruirii comune şi a acţiunilor de cooperare în managementul situaţiilor de urgenţă”, a declarat vicepremierul Sevil Shhaideh.

În aşteptarea investiţiilor eupropene, centrul de pregătire al pompierilor de la Siret este deja funcţional de aproape cinci ani de zile. Între timp, Primăria din Siret a pus la dispoziţia pompierilor o suprafaţă de 1,6 hectare, pentru ca această bază să poată fi extinsă şi modernizată.

„În februarie 2017 am predat un teren în suprafaţă de 1,6 hectare în vederea construirii unei baze de pregătire a pompierilor militari. Baza va fi realizată la standarde şi pe model european şi va fi prima de acest gen din România. Vreau să menţionez că acest proiect este inclus în rândul proiectelor strategice pe programul Romania – Ucraina, finanţarea sa fiind negociată direct cu Comisia Europeană.

Pentru oraş este foarte important faptul că se vor angaja aproximativ 20 de persoane care vor deservi această bază de pregătire. De asemenea, în această bază se vor afla permanent serii de peste 30 de cursanţi din toată ţara care vor urma diferite cursuri de instruire specifice stingerii incendiilor.

Pentru asigurarea unei bune calităţi a instruirilor, baza va dispune de săli de cursuri, dar şi de poligon de pregătire, precum şi de o bază sportivă. Din ce ştim în momentul de faţă, va fi amenajat în cadrul acestei baze şi un heliport”, a declarat Adrian Popoiu, primarul oraşului Siret.

La Siret funcţionează deja o structură de antrenament şi pregătire pentru pompieri, dar care, în condiţiile în care vor veni bani de la Comisia Europeană pentru extindere şi modernizare, va căpăta noi conotaţii. Centrul deja existent la Siret este folosit de pompieri din întreaga ţară, însă va deveni, atunci când vor fi alocate fondurile promise iar investiţia va fi realizată, o unitate etalon pentru antrenamentul şi pregătirea de specialitate în domeniul intervenţiilor în situaţii de urgenţă.

Baza de pregătire a pompierilor de la Siret. FOTO ISU Suceava

                          Baza de pregătire a pompierilor de la Siret. FOTO ISU Suceava

Cei care vor participa la cursurile specifice de la Centrul de antrenament şi pregătire de specialitate Siret vor beneficia de profesionişti care vor desfăşura activităţi de formare a personalului în diferite domenii ale situaţiilor de urgenţă, în  special stingerea incendiilor şi salvarea din diferite medii ostile vieţii, vor organiza cursuri cu personalul operativ al subunităţilor de intervenţie, cu membri ai serviciilor voluntare pentru situaţiile de urgenţă şi voluntari ISU, vor elabora documente şi lucrări de specialitate pentru pregătirea personalului.

Instructorii centrului au contribuit la elaborarea regulamentului de specialitate urmare a studiului focului şi fumului în caissonele de antrenament. Cursurile se vor desfăşura pe module de pregătire în domeniul stingerii incendiilor şi salvări din diferite medii ostile vieţii, plecând de la modulul organizat pe nivel de cunoaştere a modului de conducere şi gestionare a acţiunilor de intervenţie de către comandanţi de echipaj şi şefi tură serviciu.

În cadrul centrului, ca element de noutate, la nivel naţional, se vor obţine competenţe în instruirea personalului pentru lucrul în condiţii reale cu focul şi observarea fenomenelor complexe ce se pot produce pe timpul incendiilor. Pentru asemenea tipuri de activităţi personalul desfăşoară un modul de pregătire de patru zile, la care participă ofiţeri şi subofiţeri pompieri din toată ţara.

Alte ştiri pe această temă:

Pompieri transformaţi în mineri, după ce a crescut cererea de cărbune

FOTO Incendiu de vegetaţie în extrema sudică a Bârladului. Focul ameninţa să se extindă până la Unitatea Militară

Provocare pentru cei înzestraţi cu spirit civic. Ce condiţii trebuie să îndeplineşti pentru a fi voluntar alături de pompieri

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite