Spectaculos iluminat ambiental la Cetatea de Scaun a Sucevei, redeschisă de marţi pentru vizitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iluminatul ambiental al Cetăţii de Scaun a Sucevei. FOTO: svnews.ro
Iluminatul ambiental al Cetăţii de Scaun a Sucevei. FOTO: svnews.ro

Cetatea de Scaun a Sucevei a fost redeschisă vizitatorilor după finalizarea lucrărilor de restaurare. Obiectivul turistic poate fi vizitat şapte zile din şapte, între orele 9.00 – 24.00. Seara, turiştii pot admira iluminatul ambiental al monumentului istoric.

Directorul adjunct al Muzeului Bucovinei, Ioan Mareş, a anunţat că începând de marţi, 18 august, Cetatea de Scaun a Sucevei a fost redeschisă vizitatorilor. Accesul turiştilor era până acum interzis din cauza lucrărilor de restaurare finanţate prin fonduri europene.

Mareş a precizat că obiectivul turistic poate fi vizitat în toate zilele săptămânii, în intervalul 9.00 – 24.00. Seara, după lăsarea întunericului, turiştii pot admira şi iluminatul ambiental al monumentului istoric.

Cetatea de Scaun a Sucevei a fost restaurată printr-un proiect cu finanţare europeană, în valoare de 46,9 milioane de lei, care a presupus, în principal, stabilizarea versantului de nord şi închiderea cetăţii pe această latură, refacerea unor părţi din cetate, construcţia fiind ridicată cu aproximativ 20 la sută, introducerea de instalaţii electrice, reţea de alimentare cu apă, hidranţi şi staţie de epurare, dar şi reabilitarea zonei de protecţie.

Pentru creşterea atractivităţii, în perimetrul Cetăţii de Scaun a fost instalat un sistem de sunet şi lumini care proiectează umbre fragmentare de călăreţi, însoţite de zgomot specific, apoi umbre de gardieni şi zgomote care imită străjeri în mişcare. Totodată, în cetate se aude un fond sonor de slujbă religioasă, urmat de prezentarea de umbre de domniţe cu fundal sonor de vorbe şi râsete.

Pe diverşi pereţi ai cetăţii sunt proiectate umbre de cavaleri luptându-se, un călău decapitând şi un executat cerând milă, gardieni rostogolind butoaie, un fierar turnând metal, iar în finalul spectacolului, pe fascicule de fum, sunt proiectate raze laser ce redau imaginea lui Ştefan cel Mare.

Cetatea de Scaun a Sucevei face parte din sistemul de fortificaţii al Moldovei, fiind edificată în perioada mijlocie a domniei lui Petru I (1375-1391). Prima atestare este un document din 10 februarie 1388, emis din "fortul muşatin" care a fost nucleul iniţial al Cetăţii de Scaun.

Alte ştiri din Suceava:

Reacţia unui primar din Suceava în cazul unei familii date afară din casă: „Nu ştiu cum să-i ajut, dar nici nu vreau. Nu mă leg la cap cu ei“

VIDEO Două TIR-uri incendiate într-un accident rutier, în judeţul Suceava. Circulaţia este blocată pe DN17

Românul care l-a ucis pe „regele grâului“ din Italia va fi extrădat. Criminalul a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru fapta lui

Pe lângă cinematograf, sucevenii sunt “ameninţaţi“ că vor avea şi teatru

Cum a ajuns un elev de nota 4 la un liceu în care ultima medie de admitere a fost peste 8

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite