Cazare gratuită pentru pelerini la mănăstirile din Bucovina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirea Putna oferă o sută de locuri de cazare pentru pelerini. FOTO: putna.ro
Mănăstirea Putna oferă o sută de locuri de cazare pentru pelerini. FOTO: putna.ro

Credincioşii care vor să petreacă sărbătorile pascale la mănăstirile medievale din judeţul Suceava se pot caza gratuit în spaţiile special amenajate pentru pelerini. Mănăstirile Putna, Sihăstria Putnei, Dragomirna, Humor şi Moldoviţa oferă între 32 şi o sută de locuri de cazare pentru pelerini.

Credincioşii care aleg să participe la slujba din noaptea Învierii la una dintre mănăstirile medievale din judeţul Suceava au posibilitatea să se cazeze în spaţiile puse la dispoziţie pentru pelerini. Aproape fiecare mănăstire şi-a amenajat câte un arhondaric, clădire din incinta mănăstirii unde se află camere pentru primirea pelerinilor. Acesta este locul în care maicile şi călugării îşi arată dragostea faţă de credincioşii care le trec pragul.
 
Mănăstirea Putna, supranumită Ierusalimul Neamului Românesc, oferă şi cea mai mare capacitate de cazare a pelerinilor. O sută de persoane pot rămâne peste noapte în arhondaricul lăcaşului de cult. La Mănăstirea Putna, pelerinii se pot închina la mormântul voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt. O atracţie este şi muzeul mănăstirii, unul dintre cele mai bogate din ţară, unde sunt expuse numeroase piese valoroase din perioada medievală: broderii, ţesături, argintărie, manuscrise şi obiecte de cult.

Mănăstirea Sihăstria Putnei, situată la doar patru kilometri de Mănăstirea Putna, oferă 16 camere cu 32 de locuri de cazare pentru pelerini.

Arhondaricul Mănăstirii Dragomirna, renumit pentru pereţii decoraţi cu gravuri din piatră, are o capacitate de 40 de locuri. Aşezată într-un peisaj de poveste, la marginea pădurii, pe malul unui lac, Mănăstirea Dragomirna se află la doar 15 kilometri de municipiul Suceava.

Mănăstirile Humor şi Moldoviţa oferă câte 40 de locuri de cazare pentru credincioşii care le calcă pragul. Cele două mănăstiri sunt renumite pentru frescele exterioare păstrate din perioada medievală şi au fost incluse în patrimoniul UNESCO.

Pelerinii care se cazează la mănăstirile din judeţul Suceava pot lua masa împreună cu obştea mănăstirii şi beneficiază de asistenţă duhovnicească. La cazare, credincioşilor li se face un scurt instructaj despre regulile pe care trebuie să le respecte în perioada în care stau în incinta mănăstirii. Pelerinii trebuie să respecte orele de rugăciune şi programul slujbelor, să se îmbrace decent, să păstreze liniştea şi să nu deranjeze rugăciunile maicilor sau călugărilor.

Pelerinii nu trebuie să plătească nimic pentru cazare dar orice ajutor pe care îl oferă obştii este primit cu bucurie.

"Nu sunt costuri la cazare. Dacă pelerinii vor să ofere ceva, banii sunt folosiţi pentru restaurarea, renovarea şi întreţinea mănăstirilor", a explicat preotul Cătălin Axinte, consilierul economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite