Satul cu bombe din Bărăgan. Ţăranii din Sudiţi au grădinile ticsite cu grenade: „Pe unele le-am folosit în chip de pavele, să am şi eu un fel de trotuar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localitatea ialomiţeană Sudiţi este cunoscută în tot Bărăganul drept „satul cu bombe” şi toate acestea pe drept cuvânt. Zeci de proiectile sunt descoperite de localnici în curţile lor, la fiecare început de primăvară, când se apucă de treburi prin gospodării. Iar acest aspect este confirmat chiar şi de autorităţi.

Bine aţi venit în „satul cu bombe”

Soarele blând de afară anunţă sfârşitul definitiv al iernii, aşa că localnicii din Sudiţi se apucă zdravăn de dereticat prin gospodării. Şi de fiecare dată când pun mâna pe cazma sau lopată descoperă bombe.

O legendă locală spune că în timpul Primului Război Mondial şi chiar şi cel de-Al Doilea, satul a fost tăiat de o line a frontului care tăia Vestul şi Estul Europei. Aici, în inima Bărăganului, la Sudiţi, nemţii au reuşit să ascundă sub pământ tone întregi de muniţie, rămasă până astăzi nefolosită.

Explicaţia în acest sens ne-o oferă Paraschiva Stan (90 de ani) o bătrână care a trăit toată viaţa în „satul cu bombe”. „Bunica mea mi-a povestit când eram mică, atunci când au venit nemţii că au săpat şanţuri adânci în care ascundeau bombe. Ginerele meu a găsit şi el în curte acum vreo 7 ani, în timp ce săpa o bombă d-asta” rememorează bătrâna.

Nicolae Puşcău (53 de ani), localnic în acelaşi „exploziv” Sudiţi„ are o poveste mult mai uluitoare. În timp ce săpa în propria curte o hazna, după primele 10 cazmale, a descoperit şase obuze de artilerie.

Şi fără să mai stea pe gânduri, omul le-a curăţat de pământ şi le-a găsit imediat locul printre acareturile din ogradă. Pe cel mai mare dintre obuze, de calibru 122 de milimetri, l-a folosit pe post de „mai”. I-a înfipt în focos o coadă de lemn şi bătătorea cu el pământul şi mărunţea grâul.

Nicolae Puşcău arată locul unde a bătut proiectilele în pământ

„I-am băgat în vârf o coadă de lemn şi l-am transformat în mai. Mă chemau oamenii să le bătătoresc pământul sau ce mai aveau nevoie prin curte. Aşa scoteam şi eu bani de-o ţuică„ povesteşte omul. Celelalte cinci obuze au fost folosite pe post de „pavele”. „Le-am bătut în pământ ca să am şi eu un fel de trotuar aici în faţa casei” recunoaşte omul.

Pericol pentru cetăţeni

Dincolo de legendele locale ţesute pe uliţele satului, proiectile în ogrăzile oamenilor existe. Potrivit informaţiilor oferite de Mădălin Negrea, fost şef de post în comună, oamenii adună proiectile de pe poligonul de tragere de la marginea localităţii.

image

Proiectil descoperit în timpul unei misiuni de asanare a pirotehniştilor ISU Ialomiţa

Este vorba despre Poligonul Militar Perişoru, care a rămas activ şi după 1989. Cât vezi cu ochii un câmp întreg este folosit pentru trageri şi pentru a asana pirotehnicienii Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa sau Călăraşi proiectilele găsite la întâmplare de localnici în curţile lor.

Oficialii ISU Ialomiţa recunosc faptul că în ultimii ani, cele mai multe misiuni de asanare şi distrugere a muniţiilor au fost efectuate pe raza localităţii Sudiţi.

„În zona de est a judeţului, acolo unde există şi localitatea sudiţi au fost descoperite în ultimii ani cele mai multe proiectile. Pe această cale îi informăm pe cetăţeni să sune de urgenţă la 112 în momentul în care descoperă astfel de elemente de muniţie” precizează reprezentanţii Biroului de Presă al ISU Ialomiţa.

Citiţi şi:

Grenadă din Primul Război Mondial, găsită într-un sac de cartofi la magazinul Profi din Slobozia. Reacţia angajaţilor: Era un cartof mai greu decât ceilalţi


 

Slobozia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite