Proiect guvernamental eşuat în Ialomiţa. Staţiile de monitorizare a calităţii aerului din Slobozia şi Urziceni aşteaptă zadarnic fonduri pentru reparaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu şanse ani, Guvernul României, prin Ministerul Mediului, achiziţiona şi monta în Ialomiţa două staţii pentru monitorizarea calităţii aerului. În prezent, sistemele s-au defectat şi au nevoie de bani pentru reparaţii. Sumele sunt însă greu de accesat.

În anul 2008, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice demara un proiect naţional prin care se urmărea monitorizarea eficientă a calităţii aerului.

Denumit «Prevenirea catastrofelor naturale generate de inundaţii şi poluarea aerului - Componenta 2 - Monitorizarea calităţii aerului» acest sistem facilita un control privind emisiile de noxe din atmosferă prin amenajarea de staţii care să efectueze măsurători ale principalilor poluanţi din aer. La data respectivă, cheltuielile de punere în practică ale proiectului au depăşit suma de 20 de milioane de lei.

Tot atunci, în judeţul Ialomiţa erau amplasate două astfel de staţii. Una a fost montantă în zona platformei industriale de la Urziceni, iar cealaltă la Slobozia, în curtea Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

La şase ani distanţă, ambiţiosul proiect guvernamental dă semne de bătrâneţe, cel puţin la nivelul judeţului Ialomiţa.

Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului au declarat faptul că de câteva luni cele două staţii de monitorizare din judeţ au defecţiuni.

Prima staţie care a fost oprită este cea de la Urziceni. „Staţiile au fost echipate corespunzător cu o serie de analizoare foarte sensibile.Noi le-am întreţinut cât am putut, însă pe cea de la Urziceni am oprit-o momentan, pentru că i s-au stricat acele analizoare şi nu dispunem de fonduri pentru a le înlocui. Aşteptăm să primim bani de la Ministerul Mediului, pentru că ale Ministerului sunt. Noi doar le-am preluat pentru exploatare”, precizează Tarsiţa Silivestru, şef serviciu Monitorizare în cadrul APM Ialomiţa.

Staţia de la Slobozia, pe jumătate avariată

Nici în cazul staţiei de monitorizare de la Slobozia specialiştii nu au veşti prea bune. Din cele cinci analizoare cu care ea a fost echipată, în prezent funcţionează doar trei, celelalte fiind oprite pentru că necesitau reparaţii.

Fondurile necesare pentru întreţinerea celor două echipamente se apropie de suma de 200.000 lei, bani pe care instituţia din cadrul Ministerului Mediului de la Slobozia nu îi are în momentul de faţă.

De precizat este şi faptul că respectivele staţii de monitorizare furnizau informaţii Comisiei Europene în ceea ce priveşte calitatea aerului. La Slobozia datele sunt furnizate doar prin intermediul staţiei din oraş.

Citişi şi:Calitatea aerului din Moldova va fi monitorizată cu echipamente din România

Şefa Centrului de monitoring al calităţii aerului atmosferic şi radioactivităţii mediului, Violeta Balan, a declarat că partea română va oferi sprijin la instalarea echipamentului de monitorizare.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite