Pasiunea pentru tradiţie a unui român autentic: profesorul de dansuri populare din inima Bărăganului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Născut şi crescut într-o familie de dansatori munteni, Marian Lalu (53 de ani) este profesorul care-i învaţă pe elevii din Ialomiţa paşi de hore, sârbe şi alte dansuri tradiţionale româneşti, bătând judeţul de la un capăt la altul.

Într-o după-amiază de duminică, în faţa Şcolii Generale din Luciu, judeţul Ialomiţa, îmbrăcaţi în costume populare, un grup de copii îl aşteaptă cuminţi pe profesorul de dans tradiţional. Micuţii fac parte din ansamblul local „Grâuşorul” şi iau lecţii de dans tradiţional românesc de la profesorul Marian Lalu (53 de ani).

 Dascălul intră în clasă, iar copiii îl urmează aşezându-se cuminţi pentru a începe ora. Primesc atenţi la explicaţiile profesorului şi se prind într-o horă tradiţională românească, atunci când muzica începe. Încălzirea durează câteva minute, după care profesorul exclamă: „Astăzi vom învăţa Ciuleandra. Nu este foarte complicat, trebuie doar să fim atenţi la paşi”. Ritmurile „Ciulendrei” învăluie sala, iar atmosfera se transformă într-una de sărbătoare.

Fetiţele îşi mişcă graţios catrinţele, în timp ce flăcăii le strâng de mână cu foc. În timpul unei pauze, profesorul Marian Lalu începe să vorbească despre folclorul românesc, dansurile populare şi dragostea pentru elevii săi.

„Întotdeauna mi-a plăcut să învăţ şi pe alţii să danseze. Avem un folclor bogat în numeroase tradiţii, iar dansurile populare româneşti au un loc special în inima mea. Iar cu copiii îmi place tare mult să lucrez. Sunt atenţi şi receptivi la orice le spui” susţine profesorul de dans Marian Lalu.

Profil de dansator

Profesorul Marian Lalu dansează de când se ştie. Născut în zona de munte a Buzăului, provine dintr-o familie de dansatori autentici. Se simte foarte mândru când vorbeşte despre originile sale.

„Eu dansez de când mă ştiu. Cred că am început prin clasa a I-a prima oară. Este, dacă vreţi, o moştenire de familie. Mama mea a fost dansatoare de dans popular, tatăl meu la fel, fraţii mei la fel. Suntem o familie de dansatori şi mi-am dorit mereu să duc tradiţia mai departe. Acum am această şansă şi vreau să insuflu în sufletele tuturor dragostea pentru folclor” spune dascălul, plin de entuziasm.

În Bărăgan, Marian Lalu este cunoscut datorită faptului că este veteranul ansamblului folcloric „Doruleţu” din Făcăeni, formaţie alături de care a dansat pe scenele celor mai mari capitale din Europa, în cadrul evenimentelor dedicate folclorului. „Am participat la numeroase festivaluri din mai multe ţări împreună cu ansamblul de la Făcăeni. E foarte frumos să vezi cum oamenii vin să vadă tradiţia poporului tău” spune profesorul. Cu elevii din şcolile Ialomiţei lucrează de peste opt ani, iar acum predă dansuri populare şi la Palatul Copiilor din Slobozia.

Alături de ansamblurile prichindeilor a reuşit să câştige numeroase locuri I la concursurile organizate în diferite oraşe din România. „Am fost şi la Galaţi, şi la Brăila şi la Tulcea. Am obţinut premii. Toţi copiii sunt talentaţi. Iar cei pe care îi vedeţi aici la Luciu m-au uimit pentru că prind foarte repede tot ceea ce le explici” mai spune profesorul Marian Lalu.
 

Citiţi şi:

Povestea lui moş Mitru, veteranul mai bătrân decât Marea Unire

Slobozia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite