Parc industrial abandonat: a costat milioane şi ar fi trebuit să atragă 700 de locuri de muncă, dar are doar 20 de angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar o singură firmă are sediul în parcul industrial din Slobozia FOTO: M. Sofronie
Doar o singură firmă are sediul în parcul industrial din Slobozia FOTO: M. Sofronie

Primăria Slobozia este pe cale să dea înapoi Uniunii Europene 17,5 milioane de lei, pe care i-a primit pentru amenajarea unui parc industrial. La trei ani de la inaugurare, investiţia nu respectă parametrii de performanţă.

După o întârziere de aproximativ doi ani, parcul industrial destinat dezvoltării de afaceri în sectorul IMM, de la Slobozia, a fost inaugurat în vara anului 2014. Autorităţile locale au realizat parcul, accesând 17,5 milioane de lei, printr-un proiect cu finanţare europeană.

Spaţiul comunitar a oferit banii municipalităţii în baza unor indicatori de performanţă. Astfel, autorităţile locale au promis că vor convinge 20 de societăţi comerciale să-şi desfăşoare activitatea în incinta parcului industrial, urmând ca în cadrul firmelor să fie angajate 700 de persoane. 

La trei ani distanţă de la inaugurarea investiţiei, parcul încă nu respectă indicatorii de performanţă. Doar o singură firmă a acceptat să-şi ridice un sediu în spaţiul pus la dispoziţie de primărie. În cadrul acestei societăţi lucrează doar 20 de persoane. 

Edilii oraşului mai au la dispoziţie doar un an şi jumătate pentru a atinge indicatorii pe care au promis că-i vor respecta. În caz contrar, administraţia locală va fi nevoită să returneze cele 17,5 milioane de lei pe care i-a primit de la Uniunea Europeană. 

„S-au purtat discuţii şi se poartă în continuare cu reprezentaţii firmelor pentru a-i putea convinge să vină să-şi desfăşoare activitatea în parcul industrial al Sloboziei”, precizează Adrian Mocioniu, primarul oraşului Slobozia. 

Firmă susţinută din bani publici 

Pentru întreţinerea parcului industrial, Primăria Slobozia a înfiinţat o societate, cu capital public şi privat. Firma este finanţată cu bani de la bugetul public şi are rolul de a administra bunurile din cadrul parcului. Chiar dacă nu produce nimic, în decembrie 2016, societatea a solicitat primăriei slobozia, într-o şedinţă de Consiliu Local, o majorare de capital în valoare de 27000 de lei. 

Cu banii pe care i-a primit de UE, administraţia Sloboziei a realizat 2,5 kilometri de drumuri interioare, o reţea de apă potabilă de 2 kilometri, o reţea de canalizare de 1,6 kilometri, 1 kilometru de reţea de gaze naturale şi 1,3 kilometri de reţea de energie electrică.

Citiţi şi:

Salonul pentru dependenţi de droguri care a costat o avere şi este folosit drept depozit

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite