Noi focare de pestă porcină în Ialomiţa. Cine e de vină pentru răspândirea molimei în Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărăganul s-a umplut iar de pestă porcină. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor(DSVSA) Ialomiţa duce luptă grea cu localnicii care nu înţeleg să respecte regulile minime de biosecuritate. Nouă focare de boală, toată în gospodăriile populaţiei, au fost identificate de autorităţile sanitare.

Conform DSVSA Ialomiţa, în focarele de boală au existat un număr total de 151 porcine afectate dintre care 33 porcine moarte şi 118 porcine eutanasiate. Toate cadavrele au fost ecarisate prin incinerare în unităţi autorizate sanitar-veterinar. În prezent, probleme sunt în localitatea Urziceni – 1 focar, Armăşeşti – 2 focare, Adâncata – 1 focar, Jilavele – 1 focar, Cotorca – 2 focare, Feteşti – 1 focar, Stelnica – 1 focar.

De asemenea pe parcursul anului 2020 au mai fost declarate două focare de boală, în localităţile Slobozia şi Grindu, focare stinse oficial în prezent.

Ultimul focar de boală, în exploataţii nonprofesionale, a fost confirmat în data de 8 septembrie.

„În ciuda tuturor eforturilor depuse se constată că reapariţia bolii pe teritoriul judeţului şi ulterior extinderea focarelor de boală are ca principală cauză nerespectarea, de către crescătorii particulari a regulilor minime de biosecuritate şi a normelor sanitare veterinare ce reglementează comerţul cu porcine. În urma anchetelor epidemiologice efectuate în focarele de boală  au fost identificate o serie de neconformităţi. De exemplu, ascunderea de către proprietari a apariţiei primelor semne de boală, aruncarea cadavrelor de animale la marginea localităţilor, pe terenuri agricole sau la gropile de gunoi.

De asemenea, în continuare are loc vânzarea şi cumpărarea de animale fără documente sanitare veterinare, nefiind astfel posibilă stabilirea trasabilităţii acestor animale şi dacă ele provin din zone cu restricţii de pe raza altor judeţe. Totodată, s-au efectuat tratamente medicamentoase, injectabil, cu persoane neautorizate asupra animalelor ce prezentau semne de boală. Oamenii continuă să hrănească animalele cu furaje recoltate din imediata apropiere a zonelor împădurite sau a zonelor în care au fost observaţi mistreţi. S-a constatat că nu se respectă regulile minime de biosecuritate la nivelul exploataţiilor: utilizarea comună a îmbrăcămintei şi încălţămintei atât pe stradă cât şi atunci când se intra în adăpostul porcinelor, vizitarea altor exploataţii cu porcine, vizitarea zonelor împădurite”, a explicat dr. Mihai Puia, directorul DSVSA Ialomiţa.

158 de cazuri la mistreţi

În ceea ce priveşte mediul silvatic, la data actuală sunt confirmate 158 cazuri pe mistreţi morţi şi 31 cazuri pe mistreţi vânaţi pe un număr de 17 Fonduri de Vânătoare (FV 10 Chirana, FV1 Căbăl, FV 2 Cegani, FV3 Făcăeni, FV7 Ciunga, FV11 Sudiţi, FV12 Săveni, FV5 Vlădeni, FV18 Gheorghe Lazăr, FV33 Groasa, FV17 Gimbăşani, FV19 Ciulniţa, FV22 Slobozia, FV42 Dridu, FV15 Bucu, FV37 Alexeni, FV25 Marsilieni).

DSVSA Ialomiţa depune eforturi pentru prevenirea extinderii bolii pe teritoriul judeţului, principalele măsuri întreprinse fiind următoarele: distribuirea şi afişarea în toate localităţile judeţului de materiale informative ce conţin principalele măsuri ce trebuie respectate de crescători pentru prevenirea apariţiei bolii.  Se asigură permanenţa (24 de ore din 24) pentru a răspunde oricărei solicitări a crescătorilor de porcine, în cazul observării primelor semne de boală sau a înregistrării de mortalităţi la porcine. Totodată, în cazul în care apar suspiciuni de boală, exploataţiile sunt plasate sub supraveghere oficială, iar animalele sunt eutanasiate. Periodic, inspectorii veterinari verifică exploataţiile nonprofesionale considerate cu risc major în apariţia bolii (cantoane, stâne, exploataţii situate la marginea localităţilor).

Vă mai recomandăm şi:

Tupeul directorului protejat de poliţiştii „ciorbari“. Conducea maşini de lux deşi nu avea permis auto

VIDEO Şoferul care a revoltat un echipaj de Ambulanţă. A şicanat autospeciala aflată în misiune 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite