Misterele Văii Mostiştei, tărâmul peştilor - gigant şi al celor mai frumoase păsări migratoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valea Mostiştei se întinde pe o suprafaţă de peste 6.000 de hectare FOTO: Mădălin Sofronie
Valea Mostiştei se întinde pe o suprafaţă de peste 6.000 de hectare FOTO: Mădălin Sofronie

O suprafaţă peste 6.000 de hectare de pământ şi apă îndeamnă la relaxare. Valea Mostiştei reprezintă cel mai important punct de atracţie turistică din câmpia aridă a Bărăganului. Legendele locale spun că în bălţile din zonă se ascund peşti giganţi, care se lasă cu greu prinşi de pescari.

Zona a fost botezată după numele râului Mostiştea, unul dintre cei mai importanţi afluenţi pe care Dunărea îi are în Bărăgan. Valea Mostiştei reprezintă locul unde natura şi istoria se împletesc, oferind călătorilor imaginea unei zone cu adevărat binecuvântată. Pe Valea Mostiştei se ajunge destul de uşor, zona fiind practic la jumătatea distanţei dintre Capitală şi municipiul Călăraşi. Cel mai rapid traseu este Autostrada Soarelui, iar apoi trebuie traversat Drumul Judeţean 303. 

Tradiţie şi cultură într-un singur loc 

Drumul spre această zonă trece prin 10 localităţi din sud-estul judeţului Călăraşi. Este vorba despre comunele   Dorobanţu, Frăsinet, Gurbăneşti, Mânăstirea, Sohatu, Săruleşti, Ulmu şi Valea Argovei, Coţofanca şi  Mânăstirea. În total este vorba despre o suprafaţă de 6000 de hectare de pământ şi apă, pe care oamenii le-au binecuvântat cu tradiţii şi folclor autentic, specific zonei Bărăganului. 

Nicolae Ghedzira, fost edil al Sărulşetiului, descrie în câteva cuvinte importanţa Văii Mostiştei. „Valea Mostiştei este tot ceea ce judeţul Călăraşi are mai frumos. Este o zonă care şi-a păstrat autenticitatea şi mă bucur că locuim aici. Avem suficiente tradiţii populare pe care le ducem mai departe” susţine fostul edil. 

valea mostistei

Comuna Săruleşti, un sat dezvoltat din Valea Mostiştei FOTO: facebook.com/ Comuna Săruleşti

Tărâmul  crapilor – gigant pe Valea Mostiştei

Principalul punct de atracţie al zonei sunt ochiurile de apă artificiale create de comunişti pentru irigarea întregii văi, înainte de 1980. Între 1980 – 1989 ele au fost transformate în crescătorii de peşte, fiind populate intens cu diferite specii. 

După 26 de ani de la 

Revoluţie, bălţile de la Săruleşti încă mai au peşte, localitatea fiind considerată raiul pescarilor din România. Deşi multe dintre lacuri s-au privatizat, pescarii împătimiţi preferă să plătească aproximativ 100 de lei pentru a prinde crapul de Săruleşti. Tot  aici se organizează în fiecare an adevărate concursuri dedicate pescarilor. 

În urmă cu 18 ani, participant la un concurs similar organizat aici, austriacul Christian Badelmeyer dobora recordul mondial la crap, scoţând din adâncurile bălţilor un peşte de peste 37 de kilograme. În urma acestui record, localitatea a fost botezată „tărâmul crapilor – gigant”. 

„A fost un eveniment inedit şi ne-a ajutat enorm pentru a duce mai departe numele comunei noastre. Săruleştiul este acum o legendă printre pescari” susţine Nicolae Ghedzira, fost edil al localităţii. 

   

valea mostistei

Pescari împătimiţi pe bălţile din  Săruleşti FOTO: facebook.com/Comuna Săruleşti

Traseul pentru ciclişti

Şi nu doar pentru pescari este atractivă Valea Mostiştei, ci şi pentru pasionaţii de ciclism. Zona promovează o activitate inedită, denumită cicloturism. În fiecare an, când vremea se îndreaptă, pasionaţii de pedalat se avântă pe şoselele care brăzdează Valea Mostiştei de la un capăt la altul.  Traseul se întinde pe o distanţă de peste 25 de kilometri şi trece prin salba de localităţi din inima Văii Mostiştei. Iar cei care se încumetă la pedalat au ce să vadă. Este vorba despre un relief specific zonei de câmpie, unde apa şi pământul crează un peisaj cu adevărat inedit. 

valea mostistei

Cicliştii pot pedala în siguranţă pe drumuri asfaltate FOTO: facebook.com/ Comuna Săruleşti

Zona protejată de lege

În 2007, Guvernul României a decis să includă Valea Mostiştei pe lista zonelor avifaunistice de interes naţional. Concret, întreaga întindere de peste 6000 de hectare este protejată prin legi speciale. Totul datorită importanţei sale pentru perpetuarea biodiversităţii. Aici sunt întâlnite peste 30 de specii de păsări migratoare, care, în fiecare sezon, vin să cuibărească şi să clocească în oazele create de râul Mostiştei. De asemenea, tot aici sunt întâlnite numeroase specii de plante iubitoare de apă. 

Citiţi şi:

Cele mai frumoase locuri de camping din Călăraşi. Valea Mostiştei, oaza de relaxare din inima Bărăganului

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite