Meşteşugul tradiţional al picturii de icoane, dus mai departe de un grup de copii din Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Icoanele de la Urziceni au fost apreciate la concursuri de profil FOTO: Mădălin Sofronie
Icoanele de la Urziceni au fost apreciate la concursuri de profil FOTO: Mădălin Sofronie

Anul acesta se împlinesc şapte ani de când la Urziceni există atelierul de pictat icoane „Sfântul Apostol Luca”.  10 copii de toate vârstele pictează aici icoane pe sticlă şi lemn pe care, în fiecare an în perioada Paştelui, le dăruiesc drept cadou rudelor şi apropiaţilor.

Activitatea atelierului de pictat icoane din Urziceni este coordonată de Protopopiatul Urziceni, iar cea care-i învaţă pe copii tainele zugrăvirii sfinţilor pe lemn şi sticlă este Victoriţa Berbec.  Absolventă a Liceului de Arte Plastice „Nicolae Toniţa” şi apoi a secţiei de Pictură Bisericească din cadrul Facultăţii de Teologie, Victoriţa Berbec s-a decis să-i înveţe pe copiii din Urziceni tainele picturii de icoane. 

„Atelierul funcţionează aici din 2009. Am făcut o selecţie în rândul copiilor din comunitatea noastră şi i-am ales pe cei mai buni. Câţiva dintre ei sunt aici lângă noi” spune profesoara zâmbind. 

Tainele iconografiei 

Cu o săptămână înainte de Paşte, în duminica Floriilor, câţiva dintre meşterii iconografi de la Urziceni şi-au dat întâlnire la atelier. 

Într-o sală mare şi luminoasă, aşezate unele lângă altele se aflau icoanele pe lemn şi sticlă pictate de copii. Ca şi în ceilalţi ani, fiecare va dărui apropiaţilor una dintre icoanele pe care le-au realizat. Este o tradiţie pe care o păstrează cu sfinţenie în preajma Paştelui. Mezina grupului este Mălina Olăreanu şi are 9 ani. Ea a decis ca icoana pe care a pictat-o s-o ofere mamei sale.

„Eu am venit aici cu sora mea mai mare şi mi-a plăcut ceea ce am văzut. Îmi place să pictez icoane şi pe urmă să le ofer cadou” a spus fetiţa încântată.

Recompensaţi cu premii importante 

Meşterii iconografi sunt nelipsiţi de la concursurile de profil organizate în scop educativ la noi în ţară sau în străinătate. Cele mai multe participări au fost la binecunoscuta Olimpiadă a Meşteşugurilor din Sibiu, o competiţie naţională care adună cei mai iscusiţi copii din România în păstrarea meseriilor tradiţionale româneşti. Copiii din Urziceni au reuşit să aducă în atlierul lor de pictură foarte multe premii. 

„Avem participări la concursuri importante, olimpiada de la Sibiu fiind foarte importantă pentru noi. Am reuşit la fiecare ediţie să ocupăm primele locuri” mai spune Victoriţa Berbec. 

Citiţi şi:

FOTO La serviciu pompier, acasă pictor de icoane

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite