Localnicii din Ialomiţa fac provizii pentru Crăciun. Medic veterinar: „Au porcul în lada frigorifică. Oamenii taie în continuare animale în focarele de pestă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atâta vreme cât oamenii nu vor înţelege să nu mai sacrifice porci şi să fenteze controalele în trafic impuse de autorităţi, pesta porcină se va răspândi în tot mai multe localităţi, spun specialiştii.

Virusul pestei porcine africane e prezent în judeţul Ialomiţa, dar cu toate astea autorităţile spun că sunt oameni care continuă să îşi sacrifice porcii pe ascuns. Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Ialomiţa, doctorul Mihai Puia, spune că de Crăciun chiar şi oamenii din zonele afectat vor avea ce pune pe masă, pentru că au deja porcul în lada frigorifică.

„Cu cât vor înţelege mai mulţi gospodari că aceasta este o boală a României, şi nu doar a DSV-ului, cu atât vom reuşi să ţinem virusul sub control. Virusul nu tropăie pe şosea, iar oamenii trebuie să conştientizeze riscurile. Ar trebui să înţelegem toţi şi să depunem un efort comun pentru a limita răspândirea virusului. Omul este principalul vector în toată această poveste. Dacă fiecare ne-am ocupa serios de această problemă nu am asista la această situaţie. Sunt şi primari care au ales să-i informeze pe cetăţeni aşa cum trebuie. S-a mers din poartă în poartă, s-a discutat punctual cu localnicii“, spune Mihai Puia.

Directorul DSVSA adaugă că în judeţul de care se ocupă el oamenii taie în continuare porci, fără să ţină cont de măsurile de impuse, iar în trafic sunt prinşi în continuare transportând carne. Mulţi dintre ei, după ce au sacrificat animalul, aleg să meargă în alte localităţi, pe drumuri lăturalnice, pentru a fenta controalele, împrăştiind astfel virusul pestei porcine. „Mulţi localnici încă nu conştientizează încă specificul acestei boli. Nu avem tratament, nu avem vaccin. Răspândirea o face omul. De exemplu, taie porcul în gospodărie, într-o zonă declarată focar. Pe haine, pe încălţăminte, sar stropi de sânge. Intră în contat cu excreţii şi secreţii ale animalului. Ia carne şi-i mai duce şi mamei care stă la nu ştiu câte sate distanţă, iar boala se extinde rapid“, explică Puia. În judeţul Ialomiţa au fost înregistrate, până pe 13 septembrie, 111 focare de pestă porcină în 32 de localităţi

13 judeţe afectate

De la data confirmării prezenţei virusului în ţara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în două zone geografice.

Conform ANSVS, pesta evoluează în 13 judeţe, în 207 de localităţi, cu un număr total de 898 de focare (dintre care 13 în exploataţii comerciale industriale, unul în abatorul aparţinând unei ferme şi unul într-o exploataţie comercială de tip A) şi 57 de cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 232.722 de porci afectaţi de boală.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite