FOTO Pepenii de Doja, concurenţă pentru brandul Dăbuleni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pepenii cultivaţi în comuna ialomiţeană Gheorghe Doja au devenit cel mai tare brand local din Bărăgan FOTO: curierulialomitean.ro
Pepenii cultivaţi în comuna ialomiţeană Gheorghe Doja au devenit cel mai tare brand local din Bărăgan FOTO: curierulialomitean.ro

Localnicii din Gheorghe Doja au lansat în pieţele din România un nou brand, „pepenele de Doja“, provocaţi de succesul pe care l-au avut, de-a lungul anilor, faimoşii bostani ai oltenilor din Dăbuleni, judeţul Dolj. Tentativa agricultorilor ialomiţeni a avut succes, iar în prezent pepenele galben, vărgat sau pur şi simplu verde face furori în pieţele şi în magazinele din cele mai mari oraşe ale ţării.

image

Foto

pepeni doja 2

De la Constanţa la Bucureşti şi de la Ploieşti la Braşov, românii au ca o alternativă dulce şi pepenii cultivaţi în Gheorghe Doja, iar agricultorii din localitate sunt chiar convinşi că au reuşit să îi învingă pe olteni în războiul care are loc la tarabă. „Vă spun eu că i-am bătut pe olteni.

Vin de la Dăbuleni şi se aşază lângă noi la tarabă, dar clientul tot de la noi cumpără, domnule! Zic că sunt mai dulci ai noştri şi mai buni“, îşi laudă bostanii dojanul Ştefan Călţea (40 de ani).

Anul acesta şi-a cultivat cele 300 de hectare doar cu pepeni vărgaţi, despre care spune că sunt cei mai căutaţi pe piaţă. Mai mult, abia a scos primele kilograme la vânzare şi angrosiştii au dat năvală. „A venit un domn de la un supermarket din Bucureşti. Nu zic numele, că fac reclamă, aşa am văzut şi eu la televizor că zic ăia. I-am spus că-i dau cu un leu kilogramul. Am bătut palma şi a cumpărat de la mine“, adaugă agricultorul.

PARADISUL BOSTANILOR

Anual, la Gheorghe Doja sunt cultivate cu pepeni aproximativ jumătate din cele 5.000 de hectare de teren agricol care se află pe raza localităţii, iar producţiile depăşesc chiar şi 15 tone la hectar.

 Marian Donose (45 de ani) a investit în cele câteva hectare pe care le are aproximativ 30.000 de lei. Totuşi, este încrezător că îşi va recupera investiţia, iar anul trecut a avut cea mai bună recoltă.

 „Am scos cam şase tone la hectar. Am vândut pepeni din iulie şi până la sfârşitul lunii septembrie. Am făcut profit frumuşel. Nu spun cât, pentru că e secret. Nimeni nu ştie cât scoate celălalt pe pepeni. Mă rog, nici nu ne interesează!“, spune cultivatorul.

Succesul de care se bucură bostanii de Gheorghe Doja i-a făcut pe cultivatori să îşi promoveze marfa şi mai mult.

După ce bat palma cu angrosiştii şi merg în pieţe, producătorii îşi întind tarabele şi la marginea drumului spre mare şi vând pepeni turiştilor care merg spre litoral. Sub o umbrelă de soare, pe marginea şoselei, Maria Stanciu (69 de ani) îşi aşteaptă zi de zi cumpărătorii.

În faţa unei grămezi de pepeni vărgaţi, femeia are afişat şi preţul: bostanii ei se vând cu 0,6 lei kilogramul. Ajutată de copii, Maria a cultivat anul acesta peste 20 de hectare numai cu pepeni.

Femeia a cheltuit pentru a-şi întreţine recoltele 4.000 de lei. Este foarte mulţumită de faptul că pepenii din satul ei au ajuns atât de cunoscuţi şi de apreciaţi. „Lumea vine şi cumpără pepenii noştri.

Eram la piaţă, în Bucureşti, şi un bărbat întreba pe toată lumea: «Unde se vând pepenii de Doja?». I-am făcut semn să vină la mine şi a cumpărat vreo patru“, spune bătrâna.

PRODUSE CU LIPICI

Clienţii care opresc la margine de drum să cumpere marfa vărgată a producătorilor din Gheorghe Doja sunt foarte mulţumiţi. Este pentru a doua oară când Laurenţiu Ionescu (35 de ani) a oprit să ia pepeni din Bărăgan.

Vine tocmai de la Bucureşti şi a mai cumpărat şi anul trecut, când mergea la mare cu familia. A rămas impresionat de gustul bostanilor cultivaţi la Gheorghe Doja. „Sunt foarte buni pepenii de aici. Mi se par mult mai dulci şi mai zemoşi decât cei care se vând prin Bucureşti“, spune cumpărătorul, încântat.
 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite