FOTO 1 Decembrie cu statuie de împrumut şi 8.000 de sarmale la Slobozia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Naţională a României i-a prins pe picior greşit pe edilii Sloboziei. Deşi aceştia aveau în plan să oficieze manifestările lângă cea mai nouă statuie a lui Mihai Viteazul, acest lucru nu s-a realizat. O eroare de proiectare a făcut ca monumentul să nu fie terminat la timp. Astfel că, a fost împrumutată o altă statuie, adusă tocmai de la Oraşul de Floci, locul unde se presupune că s-ar fi născut voievodul.

1 Decembrie cu Mihai Viteazul împrumutat

Pregătirile pentru Ziua Naţională a României au început la Slobozia cu 3 luni în urmă. Astfel, autorităţile locale au demarat construcţia Pieţii Unirii, un scuar larg unde să se poată organiza manifestaţii publice.
 

Centrul de interes al noii piaţete din oraş îl reprezenta o statuie monumentală a lui Mihai Viteazul, voievod despre care se prespune că s-ar fi născut pe meleaguri ialomiţene. Statuia, înaltă de 7 metri şi care îl repreznta pe domnitor în picioare ţinând în mână un sceptru, ar fi trebuie să fie dezvelită astăzi de 1 Decembrie.

 Acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că „sculptorul care lucra la această statuie are probleme de sănătate şi nu a reuşit să o finalizeze. Ea va fi gata abia la anu“ au motivat reprezentanţi din cadrul Primăriei Slobozia.

Totuşi, spiritul voievodului a fost prezent la manifestări. Locul statuii monumentale, a fost luat de un bust de interior, confecţionat din carton şi ipsos, adus tocmai de la situl arheologic Oraşul de Floci, comuna Giurgeni, locul unde se prespune că ar fi venit pe lume domnitorul care a înfăptuit prima unire a principatelor române.

8000 de sarmale pentru tot oraşul

După discursurile oficialităţilor, parada militară şi depunerea de coroane, toţi cei peste 1000 de oameni s-au mutat din Piaţa Unirii în Piaţa Revoluţiei. Aici, edilii Sloboziei le-au pregătit locuitorilor oraşului sarmale şi ţuică fiartă.

Peste 8000 de sarmale au fost pregătite la Slobozia cu ocazia zilei de 1 Decembrie. Evenimentele dedicate Zilei Naţionale a României se încheie în reşedinţa judeţului Ialomiţa abia la ora 18.00, când are loc retragerea cu torţe a militarilor Garnizoanei Slobozia.
 

Citiţi şi: Cum a petrecut Familia Regală a României Marea Unire de la 1 Decembrie 1918

Mesajul Regelui Ferdinand al României în ziua de 1 Decembrie 1918: „Trăiască România mare, puternică şi unită“

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite