Controale în judeţul Ialomiţa, înainte de Paşte. Ce sunt sfătuiţi consumatorii să facă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnea de miel, la mare căutare de Paşte FOTO Adevărul
Carnea de miel, la mare căutare de Paşte FOTO Adevărul

Inspectorii sanitar-veterinari din judeţul Ialomiţa au înteţit controalele, în scopul apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada sărbătorilor de Paşte, când, în mod normal consumul de alimente creşte.

Astfel, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa, prin personalul de specialitate, va efectua controale în perioada 5 aprilie-1 mai 2019 în toate târgurile, pieţele agroalimentare şi abatoare din întreg judeţul.

De asemenea, pentru a preveni riscurile la care se expune populaţia prin consumul cărnii de miel rezultate din tăieri clandestine, în spaţii neaprobate, dar şi a altor alimente de tipul ouălor, peştelui şi produselor din peşte, pentru care în mod specific există un interes crescut în perioada imediat  următoare,  D.S.V.S.A. face un apel către consumatori şi îi roagă să achiziţioneze produse alimentare doar din spaţii şi unităţi supuse controlului sanitar veterinar. Consumatorii trebuie să ţină cont de câteva sfaturi în achiziţionarea produselor.

Carnea de miel trebuie să roz-roşie

Carnea de miel sau de ied ce a fost obţinută în unităţi autorizate, sub supraveghere sanitară veterinară, trebuie să poarte marca de sănătate (ştampila de formă ovală) a unităţii şi să prezintă următoarele caracteristici organoleptice : suprafaţa cu peliculă uscată, de culoare roz-roşie, pe secţiune uşor umedă, la atingerea cu degetul existand senzaţia de rece fără a se lipi; consistenţa este fermă, elastică, depresiunile  formate la apăsarea cu degetul revin repede şi complet; mirosul este plăcut, caracteristic speciei; grăsimea este albă sfărâmicioasă.

Ouăle aflate la comercializare trebuie să fie marcate cu indicativul ţării de origine, codul producătorului şi data limită de consum. La examinarea vizuală ouăle proaspete  trebuie să prezinte următoarele caracteristici :  coaja să aibe aspect rugos, cu porii vizibili; albuşul de culoare albă  şi consistenţă gelatinoasă; gălbenuşul să fie de culoare galben deschis până la roşietic, sferic, aşezat central.

Peştele proaspăt e rigid

Peştele proaspăt poate fi expus în vederea comercializări astfel: refrigerat în spaţii frigorifice la o temperatură cuprinsă între 0-4°C sau conservat cu gheaţă mărunţită congelat la – 18 °C. Caracteristicile organoleptice ale peştelui proaspăt sunt : rigiditatea musculară – prezentă, prins în mână rămâne rigid sau se îndoaie puţin; ochii- proeminenţi sau la nivelul orbitelor, cu corneea transparentă sau uşor mată;  branhiile – roşii, fără miros, cu foarte puţine mucozităţi;  pielea şi solzii – de culoare naturală, lucioasă sau puţin mată, pe suprafaţă mucus în cantitate redusă, transparent şi fără miros; musculatura –  tare, elastică, nu se formează amprentă la apasare.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite