Ce sunt de fapt pietrele la rinichi şi cum poate fi tratată această afecţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timpul procesului de filtrare a toxinelor din sânge, la nivelul rinichilor se produce urina. Modificările sărurilor şi mineralelor din urină au ca efect apariţia pietrelor la rinichi. Netratată la timp, această afecţiune poate avea efecte neplăcute asupra organismului.

Principalul rol al rinichilor în organism este acela de a filtra toxinele din sânge, care sunt eliminate din corp prin urină. Urina reprezintă produsul rezultat în urma acestui proces de detoxifiere a sângelui. În compoziţia urinei intră o categorie largă de săruri şi minerale, nefolositoare sângelui, care-şi pot modifica structura, rezultatul acestei modificări fiind apariţia pietrelor la rinichi. Specialiştii susţin faptul că pietrele pot avea mărimea unui cristal de zahăr sau chiar pot avea diametre de până la cinci sau 10 milimetri. 

Apariţia pietrelor la rinichi are o simptomatologie specifică. Principalul simptom este reprezentat de durea acută în zona spatelui, abdomenului sau inghinală. Ea este asociată cu sângerările din timpul urinatului şi urinarea frecventă şi dureroasă. „Pe lângă simptomatologia specifică, pietrele la rinichi pot fi depistate şi cu ajutorul testelor de laborator sau a examenului ecografic”, susţine medicul de familie Mihail Lungu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Ialomiţa. 

Mare atenţie la alimentaţie

Specialiştii sunt de părere că principala cauză a apariţiei pietrelor la rinichi o reprezintă alimentaţia sau consumul scăzut de lichide, în special apă. Responsabile pentru apariţia pietrelor la rinichi sunt alimentele bogate în sodiu, oxalaţi şi alte proteine din aceeaşi gamă, obezitatea sau consumul ridicat de medicamente.

„Alimentaţia reprezintă o cauză pentru multe afecţiuni, fiind responsabilă chiar şi pentru apariţia pietrelor la rinichi. Ca oamenii să înţeleagă, tot ceea ce consumăm trebuie să fie moderat. Nici prea sărat, nici prea dulce, pentru a nu provoca dezechilibre în organism”, mai spune medicul de familie Mihail Lungu. 

Tratament eficient 

Metodele de tratament pentru pietrele la rinichi sunt diverse. În funcţie de dimensiune, medicii au aplică diferite terapii. Dacă pietrele sunt mici, tratamentul constă în administrarea de medicamente analgezice şi de stimulare a eliminării în timpul urinării. O metodă eficientă, folosită în cazul în care pietrele au dimensiuni mari, de peste 10 milimetri, o reprezintă terapia cu unde-şoc al căror rol este de a distruge calculii renali prin intermediul unor unde de litrotipsie. 

Orice problemă medicală aţi avea, în primul rând trebuie să vă adresaţi unui medic.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite