Cătina, izvorul natural de vitamina C care alungă răceala din organism. Cum trebuie consumată pentru a fi eficientă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beneficiile cătinei pentru organism sunt multiple FOTO: Shutterstock
Beneficiile cătinei pentru organism sunt multiple FOTO: Shutterstock

În timpul sezonului rece, natura vine cu o sumedenie de plante care să protejeze organismul împotriva răcelii. Terapiile cu cătină sunt considerate unele dintre cele mai benefice pentru combaterea guturaiului sau a virusurilor gripale.

Originară din Asia, cătina a pătruns în ţara noastră în timpul marilor migraţii din primele secole ale Evului Mediu. În prezent, ea este cultivată cu preponderenţă în zona Deltei Dunării. Beneficiile pentru organism ale fructelor mici de culoare orange sunt destul de multe. Toate acestea pentru că în compoziţia chimică a cătinei intră foarte multe substanţe nutritive şi vitamine.

Studii recente au scos la iveală faptul că cea mai mare concentraţie de vitamina C se regăseşte de fapt în cătină, specialiştii considerând această plantă un adevărat „izvor natural de vitamina C”. „Într-adevăr se ştie că în cătină concentraţiile de vitamina C sunt destul de mari. Ceea ce reprezintă un lucru foarte bun. E vitamina C naturală, nu produsă în urma unor combinaţii chimice”, susţine Carmen Ana, asistent într-o farmacie naturistă din Slobozia.

Beneficii pentru organism

Datorită concentraţiilor mari de vitamina C pe care le conţine, cătina este considerată protectorul natural al sistemului imunitar. Astfel, terapiile cu cătină sunt recomandate pe timpul sezonului rece pentru că vitamina C pregăteşte organismul să ţină piept răcelii sau virusurilor gripale.

„Orice preparat pe bază de cătină consumat în perioada sezonului rece e benefic şi ţine răceala la distanţă. De regulă, terapiile cu produse farmaceutice pentru creşterea imunităţii este bine să fie începute încă din septembrie”, mai spune asistenta Carmen Ana.

Remediu natural pentru 100 de boli

În cultura populară se spune că această plantă vindecă nu mai puţin de 100 de boli. Studiile au arătat faptul că terapiile naturiste pe bază de cătină ar ajuta organismul să lupte împotriva dereglărilor digestive sau hepatice. De asemenea, datorită substanţelor pe care le conţine, cătina este un foarte bun medicament pentru tratarea rănilor sau arsurilor. „Combinaţiile de substanţe pe care le conţine ajută la refacerea pielii şi îi redă fermitatea”, mai spune asistenta Carmen Ana.

Cătină sub toate formele

Industria produselor farmaceutice naturiste vinde cătina sub toate formele. În farmacii sunt disponibile atât capsule cu extracte din cătină, cât şi uleiuri sau esenţe din suc de cătină. Totuşi, pentru o eficienţă cât mai crescută a terapiei cu cătină, este recomandat consumul unui amestec de miere cu cătină.

Modul de preparare este destul de simplu. Jumătate de kilogram de fructe de cătină se amestecă cu 400 de grame de miere. Preparatul se lasă la macerat în frigider, iar în fiecare dimineaţă se consumă câte o linguriţă pe stomacul gol.

Citiţi şi:

Uimitoarele efecte terapeutice ale dovlecilor: scad glicemia, reglează tranzitul intestinal şi alungă insomnia

Rubarba, beneficiile unei plantei-minune care regenerează celulele hepatice şi e un tonic fără egal. Cum o folosim pentru a nu deveni otrăvitoare



 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite