Calde sau reci, culorile ne influenţează viaţa. Cum ne incită roşul şi de ce albastrul trebuie evitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock.com
FOTO: Shutterstock.com

Dincolo de faptul că au rolul de a crea efecte vizuale, culorile pe care le purtăm sau care ne plac pot reprezenta o oglindă a propriei personalităţi. Unii specialişti militează chiar pentru introducerea unei terapii alternative prin culori în spitalele româneşti.

Calde sau reci, culorile ne influenţează în mod indirect starea de spirit, fie într-un mod pozitiv, fie într-un mod negativ. Specialiştii susţin faptul că puterea culorilor este atât de mare încât ele ne pot scăpa de oboseală sau ne pot creşte pofta de mâncare.

Aceiaşi specialişti ne recomandă să purtăm mai des culori deschise pentru că ele ne ajută să gândim pozitiv şi să ne ferim de culorile închise, pentru a evita să devenim depresivi.

Cel mai important aspect vizează chiar ţinuta pe care ne-o alegem să o purtăm în viaţa de zi cu zi, atunci când mergem la serviciu, împreună cu prietenii la o distracţie sau la plimbare în parc.

Pentru o stare de bine general, specialiştii recomandă culorile calde precum galbenul, roşul sau portocaliul. De evitat sunt culorile reci precum verdele, albastru sau maro.

„Teoria este foarte simplu de explicat, având la bază principiul străvechi al chakrelor care sunt responsabile pentru câmpul energetic al organismului. Acestea trebuie stimulate în funcţie de culorile cărora corespund. De exemplu, dacă suntem stresaţi într-o zi trebuie să stimulăm chakra care redă vitalitatea şi care are culoarea galbenă. Astfel, dacă  purtăm haine galbene sau o ţinută care să aibă acestă culoare ne recăpătăm buna dispoziţie”, explică medicul Mihail Lungu, preşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie din Ialomiţa, care a studiat îndelung modul în care culorile ne pot influenţa viaţa.

Un alt fel de terapie

Pornind de la acelaşi principiu, medicul Mihail Lungu explică faptul că terapia prin culori poate reprezenta şi un mijloc de vindecare al pacienţilor internaţi în spitale. Astfel, s-ar avea în intenţie ca în secţiile unităţilor medicale cearşafurile bolnavilor şi ţinuta pe care o poartă în saloane să aibă aceeaşi culoare care să corespundă câmpului energetic afectat.

„Oamenii care au probleme digestive, de exemplu, trebuie neapărat să aibă cearşafuri galbene şi pijamale de aceeaşi culoare pentru a le stimula vitalitatea organismului. De asemenea, cardiacii trebuie să aibă în saloane cearşafuri verzi sau roz pentru a le pune inima în mişcare”, a mai explicat medicul Mihail Lungu.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite