Buncărele antiatomice folosite drept cămări pentru gogonele şi castraveciori. „N-o să se întâmple nimic cu noi, nu vine niciun război“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Slobozia există 200 de subsoluri de bloc, construite pentru a adăposti populaţia în caz de atacuri nucleare. Construcţiile nu pot fi folosite în sensul pentru care au fost amenajate, întrucât locatarii imobilelor le-au transformat fie în cămări pentru murături, fie în loc de depozitat gunoaie.

Aproape jumătate dintre blocurile Sloboziei au construite la subsol spaţii special amenajate pentru protecţia populaţiei în caz de atacuri nucleare.

În total, oraşul dispune de 200 de buncăre ce ar trebui să ferească cetăţenii municipiului de o eventuală explozie nucleară sau aeriană. Toate acesta doar în teorie, pentru că în practică lucrurile stau exact pe dos. Cele mai multe astfel de adăposturi au fost transformate de locatarii blocurilor unde sunt poziţionate în cu totul altceva. 

Ca de exemplu cămară pentru murături sau loc de adăpostit animalele, aşa cum se întâmplă la Blocul 21, din zona MB, a Sloboziei. Într-unul dintre compartimentele buncărului aflat la subsolul imobilului, Ilie Stan (75 de ani) o creşte într-o cutie pe Ţiganga, o pisică neagră care toarce prietenoasă când bătrânul începe s-o mângâie.

În celelalte încăperi locatarii au depozitat conservele cu murături. „N-o să se întâmple nimic cu noi. Nu vine niciun război. De cât să fi fost locurile acestea goale, mai bine le-am dat o utilitate”, susţine bătrânul. 

image

Subsolurile blocurilor din Slobozia, transformate în mizerie 

Igrasie în toată casa

Aproape de celălalt capăt al oraşului, la Blocul V1, buncărul de la subsol nu poate fi deloc folosit din cauza faptului că a fost transformat de locatari în fosă septică. Practic, toată apa menajeră folosită de familiile din bloc ajunge direct în subsol. Dincolo de mirosul greu emanat pe scară, umezeala din subsol i-a transformat viaţa într-un coşmar Vioricăi Soceanu. Femeia susţine faptul că umezeala din subsol i-a umplut casa de igrasie, iar acum îi este imposibil să mai locuiască acolo. „Locuiesc în apartament de 30 de ani şi mereu am avut probleme cu inundaţiile de la vecinii de pe tronson. Din cauza unui vecin care şi-a permis să intre la subsol, deşi nu locuieşte pe partea noastră, pentru a pune la scurgere o pâlnie şi un furtun, s-a inundat şi mi-a distrus casa şi lucrurile din casă”, se plânge femeia. 

image

Casa Vioricăi Soceanu, distrusă din cauza mizeriei de la subsol

Probleme mai grave

La fel de neîntreţinute sunt şi cele două puncte de comandă pe care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa le deţine la Slobozia. Unul se află la subsolul Casei de Cultură a Sindicatelor, iar celălalt la subsolul Cercului Militar. Ambele spaţii, deşi foarte importante în caz de calamităţi, sunt pline de mizerie şi neîntreţinute.  Responsabilitatea pentru întreţinerea spaţiilor, cel puţin în cazul celui de la Casa de Cultură a Sindicatelor, revine Consiliului Judeţean Ialomiţa. Oficialii Prefecturii Ialomiţa au făcut numeroase adrese cu privire la reabilitarea spaţiilor destinate protecţiei civile, însă demersurile au fost zadarnice.

La subsolul Casei de Cultură a Sindicatelor se află un punct de comandă judeţean care trebuie să funcţioneze în cazuri majore de situaţii de urgenţă sau din domeniul protecţiei civile. În anexa la Hotărîrea Consiliului Judeţean Ialomiţa nr. 4/27.02.2009, este prevăzut un spaţiu de 190 mp din subsolul Casei de Cultură a Sindicatelor destinat acestui punct de comandă (..) Din păcate, pe fondul divergenţelor dintre Consiliul Judeţean Ialomiţa şi Uniunea Sindicatelor din România, în ultimii 20 de ani nu au fost realizate lucrări de întreţinere sau modernizare” se arată într-un răspuns scris oferit de Consiliul Judeţean Ialomiţa publicităţii pe această temă.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite