VIDEO Tribunalul Olt jonglează cu amânările în redeschiderea unui nou dosar de corupţie pentru Darius Vâlcov
0La doar trei zile de la termenul anterior, Tribunalul Olt a amânat şi joi - 27 august, analizarea situaţiei în ce priveşte solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de redeschidere a unui dosar mai vechi în care protagonişti sunt cele mai importante nume din peisajul politico-administrativ din Slatina în frunte cu Darius Vâlcov şi Minel Prina, ultimii doi primari aleşi ai urbei, plus conducerea Consiliului Judeţean Olt.
După ce, lunea trecută – 24 august, judecătorul Otilia Chiriţă de la Tribunalul Olt, numită la conducerea cauzei în locul Dianei Cotoi, a acordat un nou termen pentru joi – 27 august, în baza unei solicitări a reprezentantului Ministerului Public, adică DNA Craiova pentru ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să aibă timp pentru a trimite la Slatina un dosar mai vechi din 2014, închis. Numai că, „surpriză”, în cele trei zile scurse de la penultimul termen, dosarul cu pricina nu a ajuns la Tribunalul Olt pentru a se putea demara analizarea redeschiderii unui dosar închis în 2014 de DNA din motive încă necunoscute.
„S-a acordat un nou termen deoarece Înalta Curte nu a trimis la Tribunalul Olt dosarul solicitat de instanţă la ultimul termen. De asemenea, un alt motiv al amânării a constat n faptul că unul dintre avocaţi a lipsit, deci ar fi fost lipsă de procedură”, a precizat avocatul Ion Vedere, care îi apără pe o parte dintre cele nouă nume ce figurează în dosar.
La al patrulea termen de joi – 27 august au venit, ca de obicei, doar o parte dintre învinuiţi. A spus „prezent”, ca la ultimele trei termene anterioare, Darius Vâlcov – fostul primar al Slatinei în perioada 2004-2012 şi ajuns ex-ministru de Finanţe în Guvernul ”Ponta IV”.
Urmaşul lui Vâlcov la Primăria Slatina, Minel Prina, aflat în prezent sub control judiciar într-un dosar instrumentat de DNA unde este acuzat de grave fapte de corupţie alături de Vâlcov, nu a mai venit, lipsind pentru prima dată după ce, la ultimele două termene, a fost prezent, în ciuda faptului că se deplasează în cârje din cauza unei operaţii.
De asemenea, la Tribunalul Olt din Slatina a sosit şi Cristian Tomescu (foto-sus), patronul milionar în euro al firmei SC Cafmin SRL Slatina, firmă ”abonată” la lucrările municipalităţii pe vremea celor doi edili anterior menţionaţi.
Pentru a doua oară consecutiv şi-a făcut apariţia şi Andra Bărbulescu, soţia deputatului social-democrat Daniel Bărbulescu, nimeni altul decât denunţătorul lui Vâlcov (înainte de acest episod - cel mai bun prieten al lui Vâlcov, n.r.) în câteva dintre dosarele DNA amintite mai devreme.
Speţa prezentă, faţă de care Tribunalul Olt urmează să se pronunţe, poartă numărul 2248/104/2015 şi vizează acuzaţii ale procurorilor DNA referitoare, printre altele, la: finanţarea ilegală a clubului de fotbal FC Olt Slatina de către Consiliul Judeţean Olt, concesionarea serviciului de întreţinere a spaţiilor verzi din Slatina (prin contractul nr. 1.127/25.08.2010) pe 30 de ani de către primărie contra sumei record de 8.000 miliarde lei vechi către o ”firmă de casă” (contract încheiat cu SC Rupiah SRL Slatina şi semnat efectiv de viceprimarul Dan Bălăşescu, mâna dreaptă a lui Darius Vâlcov la vremea cu pricina - 2010) sau contractarea mai multor lucrări supraevaluate de către SC Compania de Apă SA Slatina etc.
Dar iată lista completă a protagoniştilor acestui dosar unde sunt menţionate fapte grave de corupţie invocate de DNA: Darius Vâlcov – luare de mită (infracţiune prevăzută şi pedepsită de art. 254 vechiul Cod Penal combinat cu art. 6 dinlegea nr. 78/2000) şi abuz în serviciu contra intereselor publice (prevăzută şi pedepsită de art. 248 vechiul Cod Penal combinat cu art. 13 (2) din Legea nr. 78/2000), Minel Prina – abuz în serviciu contra intereselor publice (prevăzută şi pedepsită de art. 248 vechiul Cod Penal combinat cu art. 13 (2) din Legea nr. 78/2000), Paul Stănescu, preşedinte Consiliul Judeţean Olt – abuz în serviciu (prevăzută şi pedepsită de art. 248 vechiul Cod Penal combinat cu art. 13 alin.2 din Legea nr. 78/2000) şi conflict de interese (prevăzută şi pedepsită de art. 253, alin. 1 vechiul Cod Penal), Marius Oprescu (vicepreşedinte Consiliul Judeţean Olt/preşedinte interimar PSD Olt) – evaziune fiscală (prevăzută şi pedepsită de art. 9 din Legea nr. 241/2005) şi spălare de bani (prevăzută şi pedepsită de art. 23(1) din Legea nr. 656/2002), Andra Bărbulescu (soţia deputatului PSD/PDL/PSD Daniel Bărbulescu) – evaziune fiscală (prevăzută şi pedepsită de art. 9 din Legea nr. 241/2005) şi spălare de bani (prevăzută şi pedepsită de art.23 din Legea nr. 656/2002), Ovidiu Andrei Ramba – dare de mită (prevăzută şi pedepsită de art. 255 vechiul Cod Penal combinat cu art. 6 din Legea nr. 78/2000), evaziune fiscală (prevăzută şi pedepsită de art. 9 din Legea nr. 241/2005) şi spălare de bani (prevăzută şi pedepsită de art.23 din Legea nr. 656/2002), Bogdan Graţian Langa - dare de mită (prevăzută şi pedepsită de art. 255 vechiul Cod Penal combinat cu art. 6 din Legea nr. 78/2000), Laurenţiu Şerban - dare de mită (prevăzută şi pedepsită de art. 255 vechiul Cod Penal combinat cu art. 6 din Legea nr. 78/2000), Constantin Cristian Tomescu - dare de mită (prevăzută şi pedepsită de art. 255 vechiul Cod Penal combinat cu art. 6 din Legea nr. 78/2000).
Mai puteţi citi pe aceeaşi temă:
Cum arată ”închisoarea” edilului suspendat al Slatinei, Minel Prina, arestat la domiciliu