Trei pictori, ucenici ai maestrului Nicolae Truţă, în expoziţie-omagiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că astăzi pictorul Nicolae Truţă ar fi împlinit 67 de ani, trei foşti elevi ai maestrului i-au dedicat o expoziţie, vernisată la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu“ Slatina.

Maria Luminiţa Andronăchescu, Ina Florica Popa şi Iulian Stancu, toţi elevi ai regretatului pictor Nicolae Truţă, au vernisat în această seară, la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu“ din Slatina, expoziţia „Ucenicii maestrului“.

Cum Nicolae Truţă ar fi împlinit 67 de ani, dacă în urmă cu şase ani n-ar fi plecat fără veste, cei trei foşti elevi s-au bucurat să aducă în faţa publicului lucrări mai vechi sau mai noi, care încă poartă, cele mai multe, amprenta maestrului, chiar dacă în ani de muncă ucenicii s-au străduit să-şi găsească propriul drum.

Întâlnirea cu privitorii care, în cea mai mare parte, l-au cunoscut pe Nicolae Truţă, modestul, generosul, răbdătorul profesor al Şcolii Populare de Arte din anii ’90 şi, ulterior, al Palatului Copiilor, i-a făcut pe cei trei autori să simtă că nu e nevoie de vorbe mari, nici de vorbe multe, pentru a exprima ce bucurie trăiesc amintindu-şi că le-a fost dat să-i stea alături maestrului, în orele de studiu, dar  şi în afara lor.

Sunt 20 de ani, au spus autorii, de când păşeau în clasa de pictură, iar profesorul îi învăţa alfabetul  în artă. Au urmat expoziţii, pentru realizarea cărora unii s-au conformat sugestiilor, alţii au încercat să „fenteze“, au venit cu repeziciune experienţe de tot felul şi, în cele din urmă, durerea de a nu-l mai întâlni pe străzile vechi ale Slatinei sau în atelierul care, chiar văzut de departe, trezeşte amintiri.

„Îmi pare rău că l-am cunoscut atât de puţin“, „în suflet am cea mai de preţ avere, iar când păşesc pe străzile oraşului vechi îi întâlnesc pe Nicolae Truţă, pe Spiru Vergulescu“, sau „mi-a dat încredere acel suflet cald, omul calm, cu vocaţie de dascăl adevărat“ sunt doar câteva dintre mărturisirile pictorilor.

Întâmplător sau nu, toţi trei sunt, ca şi maestrul lor, şi poeţi talentaţi, oameni modeşti, artişti care vorbesc puţin despre sine şi cu generozitate despre ceilalţi, cum, de altfel, au şi făcut-o, exprimându-şi mulţumirea că s-au reunit ca-n vremea începuturilor lor în artă.
Expoziţia va fi găzduită de Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu“ o bună perioadă de timp, slătinenii fiind invitaţi să se bucure de picturile expuse.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite