Supertalentatul din Olt. Elevul cu 33 de medalii la română, matematică şi dans: „Aş vrea să devin astrofizician“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Vlad are 10 ani şi trei mari pasiuni: matematica, româna şi dansul.A reuşit performanţe excepţionale la toate cele trei discipline, talentul său nativ fiind dublat, însă, de multe ore de muncă asiduă.


Andrei Vlad (10 ani) este elev în clasa a IV-a la Şcoala Gimnazială „Eugen Ionescu“ din Slatina, o adevărată pepinieră de olimpici. A avut rezultate deosebite încă de la grădiniţă, însă în urmă cu o lună, talentul lui „a explodat“: băiatul a câştigat un concurs internaţional de matematică desfăşurat la Vidin, în Bulgaria, o competiţie în care a intrat alături de alţi 63 de elevi. Învăţătoarea lui, Mariana Ilie, spune că rezultatul era previzibil, Andrei muncind constant şi şlefuindu-şi, astfel, talentul.

Puştiul cu plete blonde te cucereşte de cum îl vezi. Se simte bine vorbind, se simte bine ascultându-i pe cei din jur vorbind despre el, însă în niciun moment nu pare că „şi-a luat-o în cap“. Asta pentru că la zecile de medalii şi cele 13 trofee câştigate a ajuns în ani de muncă.

image

„Mi s-a părut, dintr-odată, aşa de goală camera, când mama a adunat medaliile şi cupele să le aducă aici...“, a spus Andrei Vlad 

Andrei a început să facă mai întâi dans de performanţă, are peste cinci ani de activitate şi numeroase concursuri câştigate, concursuri organizate de Federaţia Română de Dans Sportiv. Este astăzi la a cincea parteneră, Riana Barbu, care îi este şi colegă de clasă şi cu care se înţelege de minune. Doar că timpul nu-i mai ajunge şi merge doar la un antrenament pe săptămână, altfel nu s-ar mai putea pregăti la fel de bine pentru concursurile de matematică. „Înainte de concursuri se pregătea şi patru ore pe zi, era un efort. Până în primăvara acestui an am tot făcut efortul ăsta, acum a hotărât s-o lase mai moale. Nu renunţă însă la dans“, spune tatăl lui Andrei.

Interesul pentru matematică a apărut încă de la grădiniţă. „Îmi punea fel de fel de întrebări, mă provoca să-i dau exerciţii, dorea să ştie despre adunare, despre înmulţire, despre împărţire. A învăţat să citească la 5 ani şi de atunci a început să exploreze fel de fel de lucruri. A făcut şi face totul din plăcere, iar noi îl antrenăm ca într-o joacă, astfel încât să nu resimtă efortul“, povesteşte mama puştiului, Ştefania Vlad. „La matematică e forte, şi dacă spun matematică, asta include tot ce ţine de gândire. Foarte atent, profund, el analizează tot ce spune. Lucrează foarte mult“, adaugă şi învăţătoarea Mariana Ilie.

Pregătire la şcoală, pregătire acasă

În scurt timp, Andrei a ajuns să rezolve, ca toţi copiii care fac performanţă, probleme destinate elevilor din clasele superioare. În clasa a III-a a trecut fără probleme de faza locală a olimpiadei de matematică, concurând cu elevi de clasa a IV-a, iar la faza judeţeană a obţinut 83 de puncte. A fost un nou semn că poate mai mult. „Cu adevărat provocatoare sunt concursurile interjudeţene şi cele naţionale, dificultatea subiectelor crescând de la an la an“, spune învăţătoarea Mariana Ilie. Andrei a participat la zeci de astfel de concursuri, pe majoritatea câştigându-le. Cel mai nou trofeu, la concursul interjudeţean „Isoscel“, l-a obţinut la doar o zi de la întâlnirea noastră cu micul matematician. Andrei ne-a spus că cea mai dragă medalie câştigată este cea obţinută la concursul „Sfera“, unul dificil, cu subiecte de la o clasă superioară.

image

Primele medalii obţinute au fost la dans sportiv

Pentru a avea aceste rezultate, Andrei nu ratează nicio şedinţă de pregătire la şcoală, care se desfăşoară după orele de curs, iar acasă lucrează cu mama alte două ore zi de zi. „În cursul săptămânii, facem patru şedinţe, două de recuperare pentru elevii care nu reuşesc să ţină pasul şi două de pregătire suplimentară, matematică şi română“, mai spune învăţătoarea. 

image

Şi părinţii şi învăţătoarea lui Andrei au motive de mândrie FOTO: Alina Mitran

Acasă îl ajută mama la matematică, iar tata a intervenit relativ de curând lansându-i noi provocări, în special pe partea de informatică. „Vom începe de anul acesta şi concursurile la informatică, pentru că îi place şi se descurcă. Totul e o joacă, cel puţin aşa ne pregătim“, spune tatăl, în timp ce învăţătoarea îl vede pe Andrei strălucind în viitor şi la această nouă disciplină. „Am urmărit de-a lungul timpului şi alţi elevi ai şcolii, care s-au remarcat la clasele mici cu rezultate foarte bune la matematică şi care la gimnaziu au continuat cu informatica, obţinând performanţă“, mai spune învăţătoarea.

Ce vrea Andrei

„La liceu nu m-am hotărât, însă la meserie m-am gândit. Îmi place mult cosmosul, aş vrea să devin astrofizician. Mă mai uit şi la desene animate, uneori mă mai simt şi obosit, dar uşor-uşor
reuşesc să revin la normal. De obicei, seara, după o zi încărcată, mă simt obosit. Am mai dormit, uneori, şi după-amiaza. Îi spun tatălui meu să mă trezească peste o oră, după care îi spun «mai lasă-mă cinci minute», apoi mă trezeşte peste două ore. E clar că este vina lui că dorm atât“, spune, glumind, Andrei. Şi şi-ar mai dori ceva micul matematician-dansator: „Sunt fascinat de cartea lui Jules Verne – «Ocolul pământului în 80 de zile», iar de când am citit-o, îmi doresc să fac ocolul pământului, cu diferite mijloace de transport, sau, de ce nu, pe jos, alături de prieteni“.

CITIŢI ŞI: Un elev de aur al României, răsplătit cu monede de 50 de bani. Olimpic: „Noi ne putem realiza oriunde, România nu ştiu dacă are aceeaşi şansă!“

Băiatul deştept care face „profesionala“ de sărăcie. „Media îi permitea să intre la orice liceu, dar aici primeşte bursă“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite