Slatina - după trei mandate pentru Darius Vâlcov, trei primari în mandatul 2012 – 2016. Şi Scorniceştiul şi-a pierdut primarul înainte de termen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minel Prina n-a dus la bun sfârşit mandatul din cauza dosarelor de corupţie FOTo Adevărul
Minel Prina n-a dus la bun sfârşit mandatul din cauza dosarelor de corupţie FOTo Adevărul

Câştigate cu greu de unii, mai uşor de alţii, mandatele de primar nu sunt pentru toţi de patru ani. Unii au renunţat, alţii s-au îmbolnăvit, au fost şi cazuri nefericite de deces, dar şi cazuri în care magistraţii „s-au amestecat“ în afacerile edililor, sau inspectorii ANI le-au dovedit incompatibilităţile.

Reşedinţa judeţului este exemplul care a ţinut - de fapt, primarii ei -  prima pagină a ziarelor în martie anul trecut. N-am fost la fel de cunoscuţi pentru festivalul de umor, paşaportul de oltean, cea mai mare Horă a Unirii sau cel mai mare steag arborat, proiecte lăudate la vremea lor, cât s-a vorbit de Slatina ca despre locul în care şpaga se cară cu sacoşa, se primeşte în cimitire şi se transformă în tablouri ascunse în pereţi.

Slatina, oraşul cu trei primari în mandatul 2012 - 2016

Slatina chiar constituie o situaţie aparte, în mandatul 2012 – 2016 perindându-se la conducere trei primari. Mandatul a fost câştigat iniţial de Darius Vârlcov (PSD), fiind al treilea consecutiv. Doar că în toamna lui 2016 Vâlcov pleca în Parlamentul României, ca senator. În februarie 2013 a câştigat alegerile parţiale Minel Prina, mâna dreaptă a lui Vâlcov, care ocupase pe rând funcţiile de director al Direcţiei Tehnice, manager public şi viceprimar.

Candidatura lui Prina, din partea PSD, a stârnit stupoare la acel moment, având în vedere faptul că avea la activ o condamnare definitivă la patru ani de  închisoare cu suspendare, pentru fapte de corupţie comise din poziţia de şef al Investiţiilor în Primăria Slatina (dosar în care viceprimarul de la acea vreme, incriminat în dosar, Gabriel Diaconu, a primit şi a şi executat pedeapsa cu închisoarea).

Prina câştigă însă alegerile şi continuă proiectele fostului primar Darius Vâlcov. După cum aveau să stabilească procurorii DNA, Minel Prina a continuat şi afacerile din care sume aiuritoare de bani ajungeau încă la Vâlcov. Când „buba s-a spart“, iar Darius Vâlcov, pe atunci ministru al Finanţelor, era ridicat şi dus în arest, în martie 2015, a căzut şi Minel Prina, judecat astăzi, alături de mentorul său, pentru corupţie, fiind învinuit de: fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani. Tot Prina este inculpat într-un alt dosar de corupţie, redeschis în vara lui 2015, în care îl are de asemenea alături pe Darius Vâlcov, dar şi pe şefii CJ Olt – preşedintele Paul Stănescu şi vicepreşedintele Marius Oprescu.

Prina a fost mai întâi reţinut la mijlocul lunii martie 2015, a stat câteva zile în arest preventiv, fiind ulterior plasat în arest la domiciliu. În 17 iunie 2015 a fost plasat sub control judiciar, iar în 24 iunie şi-a anunţat demisia din funcţia de primar printr-un filmuleţ postat pe Facebook. Locul său a fost ocupat de consilierul Emil Popa (PSD), ales viceprimar şi împuternicit cu atribuţiile primarului. Postul este astăzi vizat, din partea PSD, nu de primarul interimar, ci de deputatul Emil Moţ.

Decizia ANI i-a scurtat primarului Scorniceştiului mandatul cu un an

Nici primarul Scorniceştiului, Cătălin Davidescu (PNL), nu şi-a dus mandatul la bun sfârşit, în urma deciziei Agenţiei Naţionale de Integritate prefectul judeţului Olt  emiţând, în 11 mai 2015, ordinul prin care se constata încetarea de drept a mandatului. ANI îl declara în 2011 incompatibil pe Cătălin Davidescu pentru faptul că a ocupat simultan funcţiile de consilier local la Scorniceşti, administrator la firma de transport în comun din Slatina – Loctrans SA şi director coordonator al Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială Olt. Davidescu s-a apărat, motivând că funcţia de director coordonator a executat-o în baza unui contract de mandat şi nu poate fi asimilată poziţiei de funcţionar public. Procesul cu ANI a continuat până în toamna lui 2014, pentru ca în mai 2015 să-şi piardă mandatul, decizia ANI specificând că pentru o perioadă de trei ani nu mai poate ocupa funcţii publice.

davidescu

Cătălin Davidescu a plecat din funcţie după trei ani de mandat FOTO Adevărul

Deşi s-a supus deciziilor instanţelor judecătoreşti, Davidescu nu acceptă nici astăzi că rezoluţia a fost corectă în cazul său. „Este un caz unic în România. Poziţia de director coordonator n-a avut nimic de a face cu cea de primar. Am prezentat documente din partea Agenţiei Funcţionarilor Publici, demonstrând că n-am fost funcţionar public. Dar, nu mai comentez deciziile, asta a fost. Aştept modificările la legea incompatibilităţilor, iar dacă acestea vor fi făcute în sensul în care s-a propus, voi putea candida din nou. Nu mi-e frică de vot, voi candida, probabil, chiar la toamnă. Puteam să intru şi acum în cursa electorală, însă probabil aş fi avut probleme la validarea mandatului. E un paradox: să poţi să fii ales, dar să nu poţi să-ţi exerciţi mandatul“, a declarat Davidescu.

Davidescu a fost, în 2012, cel mai tânăr primar de oraş din ţară, câştigând mandatul la 30 de ani neîmpliniţi, din a doua încercare, prima candidatură înregistrând-o în 2008, din partea PDL.
Postul lăsat liber la Scorniceşti a fost ocupat de Ion Prioteasa (PSD), care la alegerile din iunie candidează pentru un mandat de primar din partea PNL.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite