VIDEO  Procesul de corupţie al lui Gheorghe Anghel, fost primar de Caracal, a început cu o amânare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Anghel, fost primar al oraşului Caracal în perioada 1984-1989 şi respectiv 1996-2012, a apărut marţi - 21 ianuarie, în faţa instanţei de la Tribunalul Olt pentru prima dată de când a fost eliberat din arest – decembrie anul trecut. El este acuzat alături de alte 13 persoane de comiterea mai multor infracţiuni de corupţie pe vremea când era în funcţie. Procesul său a început însă cu o amânare.

Primar al oraşului Caracal timp de aproape 12 ani, Gheorghe Anghel, în vârstă de 66 de ani, a fost săltat de procurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Craiova la jumătatea lunii noiembrie 2013, petrecând după gratii 27 de zile până ce magistraţii olteni să respingă solicitarea procurorilor de a fi cercetat în stare de reţinere. Odată cu el au fost eliberaţi şi ceilalţi 13 suspecţi în acelaşi dosar. Este vorba despre Maria Tudor - fost director economic al Primăriei Caracal, Mariana Coşoveanu - fostă casieră centrală a primăriei, Liana Loredana Stroie - angajată a compartimentului Contracte Concesiune din cadrul primăriei, Mihaela Claudia Duică - angajată a primăriei, Elena Neculăiţă - fostă angajată a compartimentului Contabilitate, Natalia Olaru - fostă angajată la compartimentul Contabilitate, Florinel Stroe - administrator al unei societăţi comerciale şi ginere al Nataliei Olaru, Daniela Stroe - fiica Nataliei Olaru, George Pavel - administrator al unei societăţi comerciale, Georgeta Cercel şi soţul acesteia - Petre Duică, Sandu Grigorie şi Cristinel Coman.

Majoritatea dintre ei au fost prezenţi, marţi – 21 ianuarie, la Slatina, la primul termen oficial al procesului care se judecă la Tribunalul Olt. Printre ei s-a aflat şi fostul edil al oraşului Caracal, Gheorghe Anghel, care, vizibil jenat de situaţia în care se află, s-a ferit să vorbească cu ziariştii, dar a discutat îndelung cu avocatul său, Radu Ţuluca, unul dintre cei mai apreciaţi apărători în instanţă din judeţ. 

Acuzaţiile aduse de către anchetatori fostului edil şi grupului anterior menţionat sunt: constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, înşelăciune, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, delapidare şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Prejudiciul creat în urma maşinaţiunilor derulate de suspecţi, consideră autorităţile, s-ar ridica la 5.200.000 lei.

Întâmplarea a făcut ca procesul să înceapă cu o… amânare, după ce avocatul unuia dintre cei 14 inculpaţi în dosar să solicite acest lucru pentru a se pune la curent cu detaliile cauzei pe motiv că a fost recent angajat. Preşedintele completului de judecată, Gheorghe Maruşcă, a fost de acord cu solicitarea apărătorului, astfel că a fixat un nou termen pentru luni – 27 ianuarie. Judecătorul a ţinut cu tot dinadinsul ca procesul să demareze până în luna februarie, dat fiind că de atunci va intra în vigoare noul Cod Penal ce vine cu o serie de schimbări semnificative în domeniu, unele putând fi decisiv influenţate de momentul oficial al demarării unei cauze pe rol.

Acuzaţii grave aduse de procurorii DIICOT

Potrivit rechizitoriului anchetatorilor DIICOT, “în cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2005 - 2012, la nivelul unei instituţii publice din judeţul Olt (Primăria Caracal, n.a.), s-a cristalizat un grup infracţional organizat format din factori de decizie şi funcţionari din cadrul instituţiei, fiind cooptaţi şi oameni de afaceri sau persoane aflate în cercul relaţional al membrilor grupării care îşi desfăşurau activitatea în cadrul administraţiei publice locale. Astfel, liderii grupului infracţional organizat ar fi pus bazele unui mecanism prin care se urmărea fraudarea bugetului instituţiei, prin însuşirea unor sume mari de bani în baza unor documente (facturi, chitanţe – n.a.) care atestau efectuarea unor lucrări fictive sau procurarea de materiale necesare în desfăşurarea de activităţi fictive în cadrul instituţiei. La această grupare infracţională ar fi aderat atât angajaţi ai instituţiei publice, cât şi alte persoane - administratori de societăţi comerciale, care ar fi fost racolate de lideri şi de ceilalţi angajaţi cu scopul clar de a-şi însuşi sume de bani”.

Anchetatorii consideră că şeful grupării ar fi fost chiar ex-primarul oraşului Caracal, Gheorghe Anghel. Acesta a fost, până în vara anului trecut, unul dintre cei mai longevivi primari din ţară. Membru PSD până în iarna 2011, el a trecut atunci la UNPR şi a pierdut alegerile din vara 2012 candidând pe listele partidului condus de Gabriel Oprea. Gheorghe Anghel el a condus oraşul Caracal în perioada 1984-1989, respectiv 1996-2012.

Mai puteţi citi:

Gheorghe Anghel, fostul primar de Caracal, săltat de procurorii DIICOT

Fostul primar de Caracal, Gheorghe Anghel, arestat pentru 29 de zile

Gheorghe Anghel, fost primar de Caracal, şi subordonaţii săi, trimişi în judecată pentru fals, delapidare şi abuz în serviciu

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite