FOTO  Gheorghe Anghel, fostul primar de Caracal, săltat de procurorii DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Anghel a fost, până anul trecut, unul dintre cei mai longevivi primari din ţară...
Gheorghe Anghel a fost, până anul trecut, unul dintre cei mai longevivi primari din ţară...

Fostul edil al oraşului Caracal din judeţul Olt, Gheorghe Anghel, a fost reţinut, în această dimineaţă, de către procurorii Serviciului Teritorial Craiova al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi dus la audieri la sediul IPJ Olt din Slatina. Împreună cu el au fost "săltate" încă peste 30 de persoane, cu toţii suspecţi într-un amplu caz de evaziune fiscală, delapidare şi înşelăciune.

Acţiunea, coordonată de procurorii DIICOT Craiova, s-a derulat împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul  Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova şi Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate al IPJ Olt şi a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat constituit din aproximativ 40 de persoane din judeţul Olt. Suspecţii sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, prejudiciul total fiind estimat la aproape 5 milioane de lei. Mai precis, membrii grupării sunt suspectaţi că ar fi efectuat achiziţii publice de bunuri şi servicii, supraevaluând valoarea acestora.

În prim fază, pe lista oamenilor legii figurează faptul că grupul infracţional este alcătuit din 18 persoane. Trebuie menţionat însă că, la acestea, urmează să se adauge şi alte persoane – 32 mai exact, pentru care procurorii au emis mandate de aducere şi vor fi aduşi la audieri în cursul acestei zile.

Anchetatorii DIICOT au efectuat  în acest sens mai multe percheziţii domiciliare la locuinţele învinuiţilor, precum şi la sediile unor firme din Caracal şi Drăgăneşti-Olt. Au fost reţinuţi oameni de afaceri, foşti şi actuali angajaţi ai Primăriei din Caracal, SC IGO SA Caracal – societatea de apă-canal din oraşul menţionat. Prima tranşă de suspecţi au ajuns la sediul Biroului Teritorial de la Slatina al DIICOT în jurul orelor 10.00, aceştia fiind aduşi cu un autocar.

“În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2005 - 2012, la nivelul unei instituţii publice din judeţul Olt (Primăria Caracal, n.a.), s-a cristalizat un grup infracţional organizat format din factori de decizie şi funcţionari din cadrul instituţiei, fiind cooptaţi şi oameni de afaceri sau persoane aflate în cercul relaţional al membrilor grupării care îşi desfăşurau activitatea în cadrul administraţiei publice locale. Astfel, liderii grupului infracţional organizat ar fi pus bazele unui mecanism prin care se urmărea fraudarea bugetului instituţiei, prin însuşirea unor sume mari de bani în baza unor documente - facturi, chitanţe – care atestau efectuarea unor lucrări fictive sau procurarea de materiale necesare în desfăşurarea de activităţi fictive în cadrul instituţiei. La această grupare infracţională ar fi aderat atât angajaţi ai instituţiei publice, cât şi alte persoane - administratori de societăţi comerciale, care ar fi fost racolate de lideri şi de ceilalţi angajaţi cu scopul clar de a-şi însuşi sume de bani”, precizează un comunicat de presă al Poliţiei Române.

Cum se "spălau" bani la Primăria Caracal

În urma verificărilor efectuate de anchetatori a reieşit faptul că suspecţii ar fi introdus în contabilitatea Primăriei Caracal facturi şi chitanţe false în valoare de peste 5.000.000 de lei. De asemenea, aceştia şi-au însuşit sumele de bani decontate prin casierie şi prin conturile bancare. Pentru a ascunde frauda, suspecţii ar fi sustras o parte din documentele depozitate în arhiva instituţiei. Prejudiciul exact creat în urma acestor maşinaţiuni se ridică la 5.200.000 de lei.

Persoanele identificate urmează a fi conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Olt din Slatina în vederea audierii şi dispunerii de măsuri legale corespunzătoare. Oamenii legii efectuează cercetări în acest caz sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, înşelăciune, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, delapidare şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Reamintim că Gheorghe Anghel a fost, până anul trecut, unul dintre cei mai longevivi primari din ţară, acesta fiind în general membru PSD până în iarna 2011, când a trecut la UNPR şi a pierdut alegerile din vara 2012. În vârstă de 66 de ani, el a condus oraşul Caracal în perioada 1984-1989, respectiv 1996-2012.
 

Mai puteţi citi:

Ramiro Vasile, din nou în libertate

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite