Penitenciar nou la Caracal. Închisoarea ar trebui să fie gata până în 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul penitenciar din Caracal va fi amenajat la ieşirea din oraş spre Corabia
Noul penitenciar din Caracal va fi amenajat la ieşirea din oraş spre Corabia

La marginea oraşului Caracal din judeţul Olt urmează să fie amenajat cel mai nou penitenciar din ţară. Nu va fi singurul proiect de acest fel, o altă localitatea din ţară fiind inclusă în strategia autorităţilor pe această linie. La acest moment se ştie sigur doar că s-a dat undă verde pentru studiile de fezabilitate şi a fost avansat un termen de finalizare pentru realizarea fizică a obiectivului: 2020.

Decizia amenajării noilor unităţi de detenţie, care vor deveni cele mai moderne din ţară, a fost anunţată iniţial de autorităţile centrale în luna martie, dar abia zilele trecute au venit noi ştiri pe acest subiect. Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a precizat că, după emiterea Hotărâre a Guvernului nr. 196/2015 prin care se aproba suplimentarea bugetului instituţiei pentru anul 2015 cu două milioane de lei pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor, bani din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, demersurile au luat avânt.

”Potrivit dispoziţiilor art. 43 alin. (7) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, prin excepţie de la regula generală în materie, în cazuri temeinic justificate, ordonatorii principali de credite pot efectua cheltuieli pentru achiziţionarea şi/sau elaborarea studiilor de fezabilitate şi a altor studii aferente obiectivelor de investiţii, cu aprobarea Guvernului. Astfel, prin prezenta Hotărâre a Guvernului se autorizează Ministerul Justiţiei, pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor, să efectueze cheltuieli pentru achiziţia a două studii de prefezabilitate destinate construirii a două penitenciare în comuna Berceni, judeţul Prahova, şi în municipiul Caracal, judeţul Olt”, se mai arată în proiectul de HG anterior menţionat, proiect aflat acum în dezbatere publică.

Valoarea studiilor de prefezabilitate este una enormă, 500.000 lei/localitate, acestora fiindu-le preconizat să le fie urmate alte sume pentru noi studii - de fezabilitate, de această dată. Fiecare penitenciar ar urma să aibă o capacitate de cazare de 1.000 de locuri.

penitenciar caracal

”Infrastructura sistemului penitenciar dezvoltată înainte de 1989 nu corespunde standardelor prevăzute de Consiliul Europei. Aducerea sistemului penitenciar românesc la aceste standarde implică un proces de durată, realizat cu costuri semnificative. Un factor determinant şi extrem de îngrijorător îl constituie faptul că Administraţia Naţională a Penitenciarelor a primit, prin intermediul Ministerului Finanţelor, un total de 139 hotărâri judecătoreşti pronunţate împotriva statului român, al căror obiect îl constituie condiţiile de detenţie”, se mai arată într-o descriere a situaţiei actuale prezentată în cadrul proiectului de act normativ mai-sus amintit.

Primarul oraşului Caracal, Eduard Ciocăzanu, s-a arătat satisfăcut de amenajarea unui penitenciar nou în oraşul pe care-l conduce din vara 2012, mai ales că iniţiativa în acest sens i-ar fi aparţinut.

”Având în vedere că eu am avut această iniţiativă de a construi un nou penitenciar la Caracal, vă daţi seama că anunţul autorităţilor centrale, concretizat acum şi prin Hotărâre de Guvern, nu poate decât să mă bucure. Eu cred că acest lucru va avea efecte benefice asupra oraşului deoarece se vor crea noi locuri de muncă, asta ca să amintesc doar primele efecte”, a afirmat Ciocăzanu (foto dr.), care a precizat că, din informaţiile pe care le deţine, noul penitenciar din Caracal ar trebui să fie gata în maximum cinci ani dacă lucrurile merg fără ”sincope”.

image

Noua unitate de detenţie de la Caracal ar urma să fie amenajată pe un teren situat la ieşirea din localitate spre Corabia, undeva pe partea stângă, vizavi de fostul Batalion Disciplinar.

Potrivit statisticilor Direcţiei Naţionale a Penitenciarelor, în ţară sunt 30.000 deţinuti plasaţi în cadrul a 33 de penitenciare, şase penitenciare-spital şi trei centre de detenţie. Ţara noastră a fost menţionată des în rapoartele de monitorizare a drepturilor omului pentru condiţiile precare din penitenciarele supraaglomerate, fiind obligată prin senţinte CEDO la despăgubiri importante în procesele câştigate de deţinuţi. Până în prezent, statul român a fost obligat la plata a 1.142.154 euro şi 10.000 franci elveţieni.

Vă mai recomandăm:

Istoria glumelor despre Caracal. Ce este real şi ce este fals în bancurile despre locul în care s-a răsturnat carul cu proşti

Topul celor mai bune bancuri despre Caracal, cel mai amuzant oraş din toată Oltenia. De ce pun caracalenii steaguri la poartă?

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite