Obiceiuri alimentare care tratează insomnia. Ce trebuie să mâncăm pentru un somn liniştit - sfaturile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De multe ori, insomnia poate fi cauzată de obiceiuri alimentare proaste
De multe ori, insomnia poate fi cauzată de obiceiuri alimentare proaste

Să mănânci seara cu câteva ore înainte de culcare pentru a avea un somn liniştit nu mai este demult singurul sfat recomandat de specialişti în acest sens. Diverse combinaţii alimentare trebuie incluse în obiceiul cotidian al celor care au probleme cu somnul. Printre aceste combinaţii se numără alimente aflate la îndemâna tuturor: miere, lapte, banane sau iaurt, dar folosite în combinaţie cu altele.

Stresul cotidian îşi face tot mai des simţit efectul şi în ce priveşte modul cum reuşim să ne revenim peste noapte după agitaţia diurnă. Din păcate, tot mai mulţi dintre noi începem să semnalăm probleme cu somnul în sensul că adormim foarte târziu sau ne culcăm devreme pentru a ne trezi în cursul nopţii, unde constatăm că somnul „ne dă târcoale” chiar şi una-două ore. La baza acestor probleme cu lipsa somnului se pare că stă atât stresul, dar şi obiceiurile alimentare ale fiecăruia dintre noi.

Mioara Lungu, specialist în nutriţie în Slatina, este de părere că s-a demonstrat ştiinţific că există două soluţii în lupta de contracarare a efectelor insomniei: ora la care luăm ultima masă din zi, respective obiceiurile alimentare individuale.

„Lipsa somnului este o problemă tot mai des întâlnită, iar rezolvarea ei nu trebuie defel tergiversată deoarece îşi poate lăsa amprente asupra noastră care se pot acutiza, iar, în timp, ne pot cauza probleme de sănătate serioase, apariţia a diverse afecţiuni, multe pe fond psihic. La urma urmei, somnul nocturn este vital pentru organism deoarece, în această pauză de 8-10 ore, funcţiile organismului se refac după efortul depus în timpul zilei anterioare. Dacă, din varii motive, nu dormim nici noaptea, atunci riscăm să ne confruntăm cu problem mai târziu de natură medicală care cu greu vor fi combătute. Din fericire, insomnia poate fi uşor înfruntată dacă ţinem cont de un minim set de reguli. De bază rămâne o masă uşoară înainte de culcare cu trei-patru ore, dar există şi anumite combinaţii alimentare care ne pot ajuta în acest sens”, afirmă Mioara Lungu, specialist în nutriţie din Slatina.

Banană cu iaurt

Printre combinaţiile alimentare care ne pot face somnul mai uşor şi, în acelaşi timp, ne pot şi potoli foamea la ceas de seară se află un mix compus dintr-un pahar de iaurt şi o jumătate de banană. Fructul nu este întâmplător introdus în „dietă” deoarece banana este o excelentă sursă de magneziu şi potasiu, ce ajută atât la relaxarea musculaturii, dar şi la scăderea tensiunii arteriale.

De asemenea, o ceaşcă cu ceai de valeriană amestecat cu miere scurtează perioada de timp până la instalarea somnului. În ce priveşte mierea, glucoza din conţinutul acesteia are rolul de a ne ajuta să ne relaxăm.

somn

Un bol cu fulgi de ovăz cu lapte sau iaurt natural este şi recomandat la ceas de seară deoarece ovăzul conţine melatonină („hormonul somnului”) şi furnizează organismului vitamina B6, un alt nutrient ce contribuie la instalarea unui somn liniştit. Fulgii de ovăz sunt excelenţi şi pentru persoanele care-şi doresc să slăbească rapid deoarece ovăzul conţine fibre solubile care, odată ajunse în stomac, îşi măresc de câteva ori volumul în contact cu apa. Astfel, acţionează ca un burete, absorbind în drumul lor toxinele şi grăsimile nesănătoase. Datorită fibrelor solubile, ovăzul ajunge să confere rapid senzaţia de saţietate, senzaţie ce durează mult timp. De menţionat şi că, după consumul de ovăz, dispare pofta alimentare.

Nu în ultimul rând, câteva nuci sau un pumn de seminţe de migdale, caju, sau  floarea-soarelui nu sunt nici ele de neglijat la ceas de seară pentru un somn uşor: toate cele menţionate sunt bogate în triptofan şi magneziu, ajutând la relaxarea musculaturii şi a sistemului nervos. Nucile conţin şi aşa-numiţii acizi Omega 3, care protejează împotriva iregularităţii bătăilor inimii ce duc la apariţia atacurilor de cord şi scad nivelul de trigliceride din sânge.

Specialiştii mai precizează că un pahar de lapte cald sau rece consumat înainte de culcare nu ar avea defel darul de a aduce mai repede somnul, acesta fiind, în fapt, doar un mit.

Mai puteţi citi pe aceeaşi temă:

Cât de periculoasă este artroza. De ce boala este numită “ruşinea terapeuticii”

Senzaţia care ne distruge alimentaţia. Tratamentul banal împotriva arsurii stomacale: paharul cu apă face minuni

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite