9 superalimente care te vor ajuta să ai un somn mai odihnitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Cele mai importante aspecte ale unui stil de viaţă sănătos sunt nutriţia, somnul şi exerciţiile. Deşi cei mai mulţi dintre noi ne imaginăm aceste aspecte ca fiind separate, ele sunt, de fapt, strâns legate una de cealaltă.

Ultimele cercetări din domeniu au dezvăluit faptul că ceea ce mâncăm ne afectează somnul şi viceversa, conform „Huffington Post”.

Un studiu publicat de Pennsylvania University arată că persoanele care au o dietă din care lipseşte carotenul, seleniul, acidul lauric sau calciul sunt mult mai predispuse la insomnii. De asemenea, dietele care prezintă carenţe de vitamina D au fost corelate cu probleme legate de imposibilitatea de a rămâne adormit, informează sursa citată. 

Dintre minerale, magneziul şi zincul joacă un rol foarte important în reglementarea procesului de odihnă al organismului. Iată care sunt superalimentele pe care ar trebui să le consumăm, în mod regulat, pentru a ne hrăni corpul cu nutrienţi şi pentru un somn mai odihnitor.

   

1. Morcovi

În studiul elaborat de către Pennsylvania University, cercetătorii au descoperit că alfa-carotenul, respectiv pigmentul care dă culoare morcovilor, este deseori asociat cu un somn odihnitor. De asemenea, morcovii au cea mai mare concentraţie de caroten, urmaţi de dovleci. 

2. Nuci crude

Nucile reprezintă o sursă importantă de melatonină, care este hormonul responsabil să stabilizeze somnul. Cercetătorii de la Texas University au descoperit că şoarecii care fuseseră hrăniţi cu nuci au prezentat un nivel mai crescut de melatonină, proces care e probabil să funcţioneze în acelaşi mod pentru corpul uman. 

Porţia zilnică recomandată este de 30 de grame sau, aproximativ, 14 jumătăţi de nucă.

3. Iaurt grecesc

Iaurtul grecesc este o sursă bună de proteine, calciu şi vitamina B12. Datorită aceste combinaţii de nutrienţi, iaurtul grecesc este recomandat în cazul în care vă doriţi un somn mai odihnitor.

4. Ciuperci

Întrucât ciupercile sunt o sursă grozavă de vitamina D, seleniu şi potasiu, doar o jumătate de cană, de ciuperci gătite după bunul plac, vă asigură aportul necesar de seleniu, cât şi de vitamina B2 şi B3. Aşadar, adăugaţi-le mai des în meniu!

5. Roşii

Atât roşiile, cât şi portocalele, reprezintă o sursă bună de licopen, un mineral important pentru somn. Licopenul este un antioxidant, care a fost asociat de-a lungul timpului, cu o inimă sănătoasă şi cu o structură osoasă puternică. Acest antioxidant se găseşte, în concentraţie foarte mare, şi în roşiile crude dar şi în pasta de tomate.

6. Ulei de cocos

Uleiul de cocos a fost dintotdeauna recomandat bolilor de inimă întrucât conţine acid lauric, de asemenea asociat cu un somn liniştit. 

7. Somon

Peştele este superalimentul din categoria proteinelor, care este benefic pentru mai multe organe, de la inimă, la ochi, încheieturi sau creier. Somonul conţine vitamina B12, vitamina D, seleniu, vitamina B3 şi acizi graşi omega-3. 

8. Varză

Varza este recomandată nu doar pentru un somn odihnitor, dar şi pentru sănătate în general. Găsim în această legumă nutrienţi precu potasiu, calciu, magneziu, vitamina K, A şi C.

9. Apă plată

Deşi apa nu intră în categria alimentelor, persoanele care nu consumă suficientă apă vor avea, cel mai probabil, probleme cu somnul, conform studiului citat. Este recomandat să consumăm 8 pahare de apă pe zi, dozate îm aşa fel încât să începem de dimineaţă şi să terminăm înainte de culcare.

Pentru a maximiza potenţialul acestor superalimente, puteţi încerca să le combinaţi în mese diferite, de exemplu, iaurt cu nuci, fructe şi seminţe de dovleac, sau somon prăjit în ulei de cocos, supă de pui, la care să adăugaţi roşii şi ciuperci. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite