Nici testele din salivă pentru elevi nu ne plac. Cum se procedează în alte ţări: „În prima zi după online, părinţii au fost rugaţi să vină la şcoală“
0Apropierea momentului în care testele din salivă vor ajunge în şcoli a iscat o nouă isterie. Profesorii nu vor să li se pună în cârcă noi responsabilităţi, sindicatele reacţionând deja, în timp ce părinţii care au respins testele precedente, pe motiv că ar traumatiza copiii, caută noi argumente împotriva testării.
„Nu sunt omologate“, „Nu există personal medical suficient pentru a fi administrate“, „Copiii vor ajunge să scuipe pe bănci şi să împrăştie virusul“, „Dacă prima oră e la o disciplină cu o singură oră de săptămână, nu cumva respectiva disciplină e sacrificată?“, „Ce facem cu elevii care nu pot ajunge mai devreme la şcoală, fiind navetişti?“, „Nu suntem medici, suntem profesori“, „Nu scrie în fişa postului“, „Dacă nu trebuie să mănânce cu o oră înainte, cine-i verifică?“, „Dacă sunt testaţi acasă, vor fi părinţi care nu vor declara rezultatul pozitiv, pentru că nu au cu cine lăsa copilul acasă“ etc, etc.
În câteva ore mediul online s-a umplut de argumente fel de fel, concluzia fiind că testele din salivă care în sfârşit ar urma să ajungă în şcoli nu se pot administra în siguranţă.
Cele mai mari sindicate din învăţământ, FSLI şi FSE „Spiru Haret“, au anunţat deja că refuză să administreze aceste teste.
„Ţinând cont de pericolul la care ar fi supuşi angajaţii, care nu beneficiază nici măcar de echipament de protecţie, considerăm că aceste testări, dacă se organizează în unitatea de învăţământ, pot fi făcute doar de către personal medical calificat.
În plus, testările vor afecta grav actul educaţional deoarece, ţinând cont de numărul mare de elevi, nu au cum să se realizeze într-un timp scurt, ceea ce ar conduce la blocarea procesului de predare-învăţare.
O altă problemă pe care o semnalăm este legată de momentul în care se fac aceste teste. Potrivit instrucţiunii, elevii (înţelegem că actul nu vizează şi preşcolarii) trebuie să „evite consumul de alimente/băuturi cu cel puţin o oră înainte de efectuarea testului, în funcţie de prevederile producătorului“.
Dacă s-ar ţine cont de această prevedere, ar însemna că toţi copiii ar trebui să nu mănânce şi să nu bea nimic înainte de a ajunge la şcoală. Suntem curioşi şi noi câţi părinţi vor accepta să-şi trimită la şcoală copiii în aceste condiţii!“, spun sindicaliştii într-un comunicat comun al celor două federaţii.
Propunerea pe care o fac reprezentanţii profesorilor este ca aceste teste să fie realizate de către părinţi, acasă, unde ar trebui, de altfel, să se facă şi primul triaj epidemiologic.
În sprijinul acestei propuneri, sindicaliştii vin cu o serie de argumente ale Societăţii Medicilor din Colectivităţile de Copii şi Tineri, care ar fi solicitat ca testele să fie făcute în familie, prezentând dezavantajele administrării acestora în şcoli:
1. copiii cu infecţie intră în colectivitate şi astfel este anulat rolul principal al screening-ului, acela de identificare a infecţiei înainte de intrarea copiilor în colectivitate, astfel încât colegii să poată continua cursurile cu prezenţă fizică
2. administrarea testelor necesită existenţa acordului informat al părintelui
3. clasele necesită dezinfecţia riguroasă, în cazul apariţiei unui caz pozitiv
4. în izolator pot fi prezenţi simultan mai mulţi elevi cu test pozitiv
5. colegii de clasă ai unui copil depistat pozitiv în clasă vor fi consideraţi contacţi direcţi, deoarece au stat împreună fără mască în spaţiu închis, şi vor trebui să treacă în on-line
6. colectarea testelor folosite, în special a celor pozitive, trebuie să se facă în condiţii de siguranţă.
Cum se procedează în Austria
În ţările în care testarea în şcoli s-a făcut încă de anul trecut, astfel de discuţii n-au existat niciodată, confirmă părintele a trei elevi, de şcoală primară, respectiv gimnaziu, din zona Vienei, Austria.
„S-a început cu beţişoarele pe nas. Dar cum: în prima zi când au mers la şcoală după online au fost rugaţi părinţii să vină la şcoală, sau cineva din familie, şi să-i facă copilului testul (n. red. – de menţionat că adulţii aveau deja experienţa administrării acestor teste acasă). Pentru că n-au avut personal suficient, şi nici acum nu au. Copiii practic au învăţat şi-şi fac singuri, nu vine nimeni, cadru didactic, profesoară sau ceva, să stea şi să-i facă“, a explicat mama celor trei copii.
În prima zi, părinţii au făcut respectivul test, recoltând proba din nas. În 5-10 minute rezultatul a fost disponibil, iar cu acest rezultat s-a mers la clasă.
„Asta faci jos, la intrare, şi i-ai arătat învăţătoarei şi asta e tot. Asta vreo 3-4 luni. Acum, în schimb, s-au băgat ambele teste, şi salivar, şi cel pe nas, dar tot singuri fac copii. Fac luni şi miercuri. S-a observat că cele recoltate din nas n-ar fi concludente, pentru că se mai joacă copilul, se mai... Şi atunci au suplimentat cu cele salivare. Nu am idee de ce s-a insistat pe ambele. Dacă e pozitiv, îl trimite acasă să facă PCR-ul“, a mai spus părintele.
Kit-ul pentru testul PCR, disponibil gratuit în magazine
În cazul unui test pozitiv, copilul merge acasă, iar părintele este obligat să-i facă un test PCR. Kit-urile pentru aceste teste sunt gratuite şi se pot ridica din magazine, benzinării etc..
„La noi PCR-ul e salivar. Te duci şi-l iei gratis din magazine, faci singur acasă, sub atentă supravgehere. Intri pe site-ul lor, dai pe video, iei soluţia sărată, scuipi... Tot timpul faci video pe site-ul lor, te duci cu respectivul test la acelaşi magazin, sau la Peco, sau diferite magazine, de unde l-ai luat, şi-ţi vine rezultatul online pe telefon, în aproximativ 72 ore“, a mai explicat părintele.
Testarea tuturor elevilor, de două ori pe săptămână, le-a permis autorităţilor să nu mai impună purtarea măştilor în timpul orelor de curs. În cazul unui test pozitiv, colegii elevului rămân la şcoală şi poartă masca şi în timpul orelor de curs, iar părinţilor li se recomandă să le mai facă elevilor din respectiva clasă un test în cursul weekend-ului. Multe dintre aspecte, însă, sunt considerate pur şi simplu de bun-simţ, astfel că să nu raportezi un rezultat pozitiv este o ipoteză neluată în calcul, mai explică părintele.
Vă recomandăm să citiţi şi: