La Olt, vaccinarea antigripală gratuită a eşuat înainte de a începe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania de vaccinare antigripală trebuia să înceapă la mijlocul lunii octombrie, însă Direcţia de Sănătate Publică Olt nu a primit vreuna dintre dozele de vaccin solicitate nici până la această dată. Reprezentanţii instituţiei nu ştiu când vor primi vaccinul antigripal, iar, în farmacii, produsul există în cantităţi mici şi este adus mai mult doar la comandă.

Procedura de imunizare a populaţiei împotriva gripei şi a celorlalte boli de sezon poate fi considerată deja un eşec total şi aceasta deoarece ea trebuia să demareze la jumătatea lunii trecute. Campania de vaccinare antigripală a populaţiei cu risc este şi în prezent în aşteptare, Ministerul Sănătăţii abia în această perioadă derulând procedurile de achiziţionare a vaccinului. Din acest motiv, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt se feresc să dea un termen de la care ar începe vaccinarea populaţiei. Autorităţile în domeniu au comandat 17.500 de vaccin antigripal.

“O campanie de vaccinare antigripală trebuie derulată, cel mai optim, în presezon. Ţara noastră fiind într-o zonă temperată, era indicat ca această campanie să aibă loc undeva în finele lunii septembrie – parcursul lunii octombrie, dar iată că nici până în prezent ea nu a început. Suntem în noiembrie, a trecut peste noi o lună octombrie în care am avut foarte multe boli de sezon, astfel că eu consider că această campanie e ca şi compromisă. Prea puţină lume conştientizează faptul că imunitatea nu se dobândeşte peste noapte, adică te vaccinezi astăzi şi, de mâine, ai protecţie împotriva virusului”, a declarat dr. Marinela Madan din cadrul DSP Olt.

Consecinţele lipsei vaccinului au început să apară deja în judeţ. Luna trecută, aproape 600 de persoane au fost internate în spital cu pneumonii şi alte peste 300, cu viroze respiratorii. Iar numărul acestora creşte de la o zi, la alta.

Cine trebuie să se vaccineze

“Vaccinarea are rolul de a preveni complicaţiile grave la persoanele tarate, cu probleme de sănătate. În al doilea rând, ea are rolul de a preveni răspândirea virusului gripal în populaţie ţinând cont de faptul că este un virus foarte flexibil, care are posibilitatea să se combine, să se reasorteze, să-şi dezvolte noi valenţe de agresivitate. Ea ar fi trebuit începută deja pentru că sezonul gripal la noi debutează undeva pe la jumătatea lunii ianuarie. Este indicat ca, până atunci, persoanele cu risc de complicaţie la gripă să fie vaccinate pentru a avea nivelul de anticorpi protectori”, a mai precizat dr. Madan.

Vaccinarea antigripală nu este recomandată tuturor categoriilor de populaţie, ci doar a celor care sunt predispuse la complicaţii, cum ar fi: persoanele peste 65 de ani, cele cu boli cornice - în special boli respiratorii şi cardiovasculare, copiii mai mici de doi ani, femeile însărcinate, persoanele cu boli cronice, tinerii sub 19 ani care fac tratament de lungă durată cu aspirină, persoanele care sunt îngrijite în centre de îngrijire medicală şi cele cu rezistenţă scăzută din cauza altor boli.
 

Mai puteţi citi:

Virozele si pneumoniile au băgat în spital o sută de buzoieni, într-o săptămână

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite