FOTOGALERIE Expoziţie fotografică la Slatina dedicată zonei etnografice
0La Slatina a avut loc, luni – 21 ianuarie, vernisajul celei de-a treia ediţii a salonului de artă fotografică “Etnografica”. Desfăşurată în sala de expoziţii a Bibliotecii Judeţene "Ion Minulescu", evenimentul reuneşte nu mai puţin de 49 de lucrări semnate de fotografi mai mult sau mai puţin amatori din întreaga ţară. Cinci dintre aceştia au fost răsplătiţi cu premii în bani de către organizatori.
Expoziţia de artă fotografică "Etnografica" deschisă luni la Slatina a stat la baza unui concurs în toată regula, în cadrul căruia un număr impresionant de lucrări – 295 aparţinând unui număr de 59 de autori. Din numărul total de fotografii trimise pentru acest concurs, numai 40 au fost acceptate deoarece restul s-au plasat “în afara temei”, aşa cum au precizat organizatorii.
„În acest an avem o expoziţie aparte, în care, credem noi, am vrut şi, aş adăuga - am şi reuşit, să surprindem aspecte din viaţa în mediul rural, aspecte care au devenit tot mai rare, din păcate. Noi am explicat destul de clar, credeam, regulamentul, dar, din păcate, au fost multe lucrări trimise ce nu au avut legătură cu tema impusă, altfel însă – nişte lucrări foarte reuşite. Oricum, misiunea noastră a fost destul de dificilă deoarece a trebuit să alegem doar câteva lucrări pentru premiere dintr-un număr poate foarte mare – 182 piese, plus că au fost deosebite din punct de vedere calitativ”, a declarat Valeru Ciurea, referent la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Olt.
Din juriul ce a ales cele opt lucrări premiate la final au făcut parte nume importante în domeniu, precum Felicia Săteanu de la CJCPCT Baia Mare, Gheorghe Petrila – Asociaţia Artiştilor Fotografi din România Oradea, Eugen Negrea – vicepreşedinte AAFR Bucureşti, Laurenţiu Mărgineau – AAFR Rm. Vâlcea, respectiv Valeru Ciurea, CJCPCT Slatina.
Expoziţia poate fi admirată timp de o lună
În urma deliberărilor, juriul a ales ca medalia de aur să fie acordat lui Robert Kovacs din Bistriţa (pentru lucrarea “Turma Domnului”). Medalia de argint a fost adjudecată de către Domokos Incze din Miercurea Ciuc (fotografia “La fân în octombrie”), iar bronzul a ajuns la Mircea Anghel pentru lucrarea “Păstorul”.
Au mai fost acordate însă şi cinci menţiuni: Ioan Ciubotaru – Rm Vâlcea (fotografia intitulată “Transhumanţă”), Ionela Fugăreţu (“Oglinda sufletului”), Robert Kovacs – Bistriţa (“Ciobâna”), Sandor Kibedi – Odorheiu Secuiesc (“Odihnă”) şi Laszlo Dezso – Gheorgheni (“Jocul îngerilor”).
Publicul larg amator este aşteptat la Biblioteca Judeţeană "Ion Minulescu" din Slatina timp de o lună pentru a admira fotografiile participante. După aceea, expoziţia va lua drumul localităţilor din care provin câştigătorii din acest an ai evenimentului fotografic. Aceasta este prima expoziţie fotografică de la Slatina din acest an, alte două urmând a avea loc până la finele anului – “Eva” (în luna martie, n.a.) şi în luna octombrie, cu ocazia festivalului “Oltenii şi restu’ lumii”, ultima acţiune menţionată fiind prima de acest gen.