FOTO Primarul Slatinei, gata să ducă „muncă de lămurire” cu locatarii care nu vor să-şi reabiliteze termic blocurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocuri nemodernizate de pe strada Primăverii din Slatina... (Foto: Adevărul)
Blocuri nemodernizate de pe strada Primăverii din Slatina... (Foto: Adevărul)

Primăria municipiului Slatina reia programul de anvelopare termică a blocurilor nemodernizate în anii anteriori. Prin intermediul a două programe create în acest sens, municipalitatea a schimbat numai anul trecut “faţa” a circa 200 de scări de bloc. Edilul urbei, Minel Prina, s-a arătat gata să ducă “muncă de lămurire”, acolo unde cazul, cu proprietarii de apartamente ce încă se opun acestor lucrări, deşi peste 90% dintre vecinii de scară doresc.

Autorităţile locale din Slatina vor să continue procesul de termoizolare a blocurilor din oraş, sens în care, în afară de cele două programe special create în acest sens - „Slatina – oraş verde, oraş curat” şi „Slatina în haină nouă” -, încearcă să atragă scări de bloc şi într-un alt program finanţat de data aceasta de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia. Municipalittea şi-a propus să modernizeze prin anvelopare termică 60 de scări de bloc numai pe această cale.

Din păcate, se pare că, cel puţin până acum, interesul slătinenilor pare a fi la cota de avarie, iar termenul limită pentru depunerea cererilor de finanţare se apropie cu paşi repezi. Astfel, potrivit evidenţelor celor de la primărie, până acum au depus documentaţia completă un număr de 23 de scări de bloc pe un program, până la ţinta propusă de 60 fiind însă cale lungă. Edilul urbei, Minel Prina, a declarat, într-o conferinţă de presă organizată miercuri – 6 martie, că este gata să bată la uşa celor care se opun procesului de modernizare a blocurilor, dar numai acolo unde există cazuri de scări cu peste 90% majoritate.

“Se pare că toată lumea doreşte reabilitare termică, dar fără să se implice. Noi avem programe create în acest scop – acum sunt chiar trei programe –, dar fără un minim de interes şi implicare nu se poate face nimic: noi nu ne putem atinge scopul, iar locuitorii nu pot beneficia de facilităţile ce vin odată cu finalizarea lucrărilor. Dacă sunt cazuri de 2-3-4 proprietari de apartamente care se opun termoizolării, dar restul locatarilor doresc, atunci să ne anunţe la primărie şi eu personal sunt gata să merg să bat la uşa domniilor lor pentru a-i convinge să îşi termoizoleze scara de bloc pentru că programul presupune unanimitate în astfel de acţiuni”, a declarat edilul Minel Prina.

“Este frustrant…”

Reprezentanţii municipalităţii cred că îndărtnicia celor care încă sunt reticenţi şi refuză termoizolarea scării de bloc unde locuiesc este cauzată de neînţelegerea a ceea ce presupune această lucrare, cumulat cu scopul ideii: reducerea cheltuielilor la întreţinere pe fondul creşteri continue a preţului gazelor naturale.

“Este frustrant că încă sunt locuitori care nu cunosc încă ce urmăresc aceste programe de termoizolare a blocurilor. Aici nu este vorba despre faptul că se schimbă imaginea învechită a unui bloc ridicat înainte de 1989, dar, mai ales, contează avantajele pe care le aduce cu sine termoizolarea, şi aici mă refer în special la reducerea banilor din buzunare daţi pe întreţinere când ştim bine că preţul la gazele naturale se majorează constant”, a mai precizat Prina (foto).

prina minel

Acesta a indicat şi un exemplu pentru locatarii ce încă au impresia că, dacă acceptă să intre în programul de termoizolare, nu vor avea bani cu care să plătească lucrarea. Astfel, la o suprafaţă medie de 50 mp a unui apartament, suma totală de plată ar fi de circa 3.000 lei, bani ce se vor plăti în rate pe nouă ani. În prima etapă, beneficiarul trebuie să achite 750 lei (7,5 milioane lei vechi, n.a.) la finalul lucrărilor sau în maximum un an şi jumătate de la data semnării contractului de recepţie a lucrării finalizate. Apoi, în următorii nouă ani, ar urma să plătească o rată de 300 lei/an.

Vezi care sunt scările de bloc ce au primit “OK”-ul pentru termoizolare

Cele 23 de blocuri cu documentaţia completată care vor fi reabilitate în acest an pe programul A.D.R. (însumând 36 scări de bloc): blocul 2, scările A, B şi C - strada Artileriei; bulevardul Nicolae Titulescu: blocul 2 - scara A, blocul 6 - scara A, blocul 9 - scara A; blocul 17 - scara A; blocul 21B - scara A, blocul 23 - scara A, blocul 27 - scara A, blocul 47 - scara A; strada Arcului: blocul 12A - scara A; strada Dorobanţi: bloc 18 - scara A, bloc 27 - scara A, bloc 29 - scara A; strada Aleea Muncii: bloc FB 13 - scările A, B şi C, bloc FB 14 - scările A, B şi C; strada Cireaşov: bloc 13 - scara A, bloc 14: scările A şi B, bloc 16 - scările A, B şi C, bloc 17 - scările A şi B; strada Crizantemei: bloc 3AB - scările A şi B, bloc 3C - scara A; strada Aleea Cazărmii: bloc 1 - scările A şi B, bloc 3: scările A şi B.

Alte 12 blocuri au început demersurile şi au venit cu primele documente. Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari ce au nelămuriri în acest sens sunt aşteptaţi la Primărie sau la Direcţia Administrare a Patrimoniului Public şi Privat pentru clarificări. Termenul scadent pentru depunerea documentaţiilor este 15 aprilie.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite