Fostul ministru de Finanţe, Darius Vâlcov, urmărit penal într-un nou dosar de corupţie (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Olt a decis, luni – 21 septembrie, să aprobe cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în cazul unui dosar pe numele fostului ministru de Finanţe, Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei între 2004-2012. Procurorii DNA au solicitat judecătorilor să confirme redeschiderea urmăririi penale într-un dosar în care Vâlcov e acuzat de diverse fapte de corupţie petrecute înainte de 2012.

Dosarul aflat la Tribunalul Olt a fost închis în 2012, dar Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a solicitat acum instanţei oltene redeschiderea urmării penale deoarece ar fi survenit noi dovezi în sprijinul acuzaţiilor de corupţie aduse de procurorii anticorupţie protagoniştilor din acest caz, numai nume mari ale peisajului politico-administrativ de la Olt.

”Încheiere nr. 241/21.09.2015. Admite cereera formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de casaţie şi Justiţie Bucureşti – Direcţia Naţională Anticorupţie, având ca obiect confirmarea redeschiderii urmăririi penale privind pe suspecţii Vâlcov Darius Bogdan, Stănescu Paul, Prina Minel Florin, Langa Bogdan Graţian, Tomescu Constantin Cristian, Şerban Laurenţiu Adrian, Ramba Andrei Ovidiu, Bărbulescu Andra şi Oprescu Marius. În baza art. 335 alin. 4 C.proc.pen. constată legalitatea şi temeinicia ordonanţei nr. 223/C2/2015 din 15.07.2015 emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Bucureşti – Direcţia Naţională Anticorupţie prin care s-a dispus infirmarea rezoluţiei nr. 271/P/2012 din data de 05.07.2013 a Direcţiai Naţionale Anticorupţie –Serviciul teritorial Craiova şi confirmă redeschiderea urmării penale în dosarul nr. 271/P/2012. În baza art. 275 alin. (3) C.proc.pen., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu azi, 21 septembrie 2015, la Tribunalul Olt”, se arată în minuta Tribunalului Olt din Slatina.

Speţa prezentă faţă de care Tribunalul Olt s-a pronunţat luni – 21 septembrie, vizează acuzaţii ale procurorilor DNA referitoare, printre altele, la: finanţarea ilegală a clubului de fotbal FC Olt Slatina de către Consiliul Judeţean Olt, concesionarea serviciului de întreţinere a spaţiilor verzi din Slatina (prin contractul nr. 1.127/25.08.2010)  pe 30 de ani de către primărie contra sumei record de 8.000 miliarde lei vechi către o ”firmă de casă” (contract încheiat cu SC Rupiah SRL Slatina şi semnat efectiv de viceprimarul Dan Bălăşescu, mâna dreaptă a lui Darius Vâlcov la vremea cu pricina - 2010) sau contractarea mai multor lucrări supraevaluate de către SC Compania de Apă SA Slatina etc.

Darius Vâlcov (38 ani) este predecesorul lui Minel Prina la Primăria Slatina. El a condus capitala Oltului de pe listele PD/PDL din iunie 2004 şi până la finele lui martie 2012 când, preşedinte al PDL Olt fiind (membru PD din anul 2000, n.r.), a demisionat din partid şi din funcţia de primar pentru ca, după numai o săptămână – respectiv pe 2 aprilie 2012, să trecă rapid la PSD, din partea căruia a candidat iarăşi la Primăria Slatina în alegerile locale din vara aceluiaşi an. A câştigat lejer un nou mandat de edil al urbei - în iunie 2012 -, dar, iarăşi, după numai câteva luni, respectiv în decembrie 2012, el a demisionat din nou, de data aceasta ca urmare a faptului că tocmai obţinuse un mandat de senator. Cariera politică a slătineanului Darius Vâlcov a cunoscut o ascensiune bruscă în august 2014, când a fost propus pentru funcţia de ministru delegat al Bugetului. Ulterior, respectiv în decembrie 2014, Vâlcov a fost confirmat ca ministru al Finanţelor în Guvernul “Ponta IV”. Pe data de 13 martie a.c., Vâlcov este ridicat direct din studiourile unei televiziuni centrale din Capitală de către procurorii DNA, fiind reţinut iniţial 24 de ore sub acuzaţia săvărşirii mai multor fapte de corupţie pe vremea când fusese primar al Slatinei. Ulterior, se alege cu mandat de reţinere pe 30 de zile, el rămânând încarcerat în final abia pe 23 iunie, din acel moment el fiind cercetat sub control judiciar. El are, în prezent, trei dosare deschise la DNA Bucureşti, la care se adaugă cel deschis luni -21 septembrie, de Tribunalul Olt, unde urmărirea penală va fi făcută tot de DNA Bucureşti. 

Dar iată lista completă a numelor din acest dosar, unde procurorii DNA invocă fapte grave de corupţie: Darius Vâlcov – luare de mită (infracţiune prevăzută şi pedepsită de art. 254 vechiul Cod Penal combinat cu art. 6 din legea nr. 78/2000) şi abuz în serviciu contra intereselor publice (prevăzută şi pedepsită de art. 248 vechiul Cod Penal combinat cu art. 13 (2) din Legea nr. 78/2000), Minel Prina – abuz în serviciu contra intereselor publice (prevăzută şi pedepsită de art. 248 vechiul Cod Penal combinat cu art. 13 (2) din Legea nr. 78/2000), Paul Stănescu, preşedinte Consiliul Judeţean Olt – abuz în serviciu (prevăzută şi pedepsită de art. 248 vechiul Cod Penal combinat cu art. 13 alin.2 din Legea nr. 78/2000) şi conflict de interese (prevăzută şi pedepsită de art. 253, alin. 1 vechiul Cod Penal), Marius Oprescu (vicepreşedinte Consiliul Judeţean Olt) – evaziune fiscală (prevăzută şi pedepsită de art. 9 din Legea nr. 241/2005) şi spălare de bani (prevăzută şi pedepsită de art. 23(1) din Legea nr. 656/2002), Andra Bărbulescu (soţia deputatului PSD/PDL/PSD Daniel Bărbulescu, fin şi denunţător al lui Darfius Vâlcov la DNA în alte câteva dosare de corupţie deschise tot anul acesta) – evaziune fiscală (prevăzută şi pedepsită de art. 9 din Legea nr. 241/2005) şi spălare de bani (prevăzută şi pedepsită de art.23 din Legea nr. 656/2002), Ovidiu Andrei Ramba – dare de mită (prevăzută şi pedepsită de art. 255 vechiul Cod Penal combinat cu art. 6 din Legea nr. 78/2000), evaziune fiscală (prevăzută şi pedepsită de art. 9 din Legea nr. 241/2005) şi spălare de bani (prevăzută şi pedepsită de art.23 din Legea nr. 656/2002), Bogdan Graţian Langa - dare de mită (prevăzută şi pedepsită de art. 255 vechiul Cod Penal combinat cu art. 6 din Legea nr. 78/2000), Laurenţiu Şerban - dare de mită (prevăzută şi pedepsită de art. 255 vechiul Cod Penal combinat cu art. 6 din Legea nr. 78/2000), Constantin Cristian Tomescu - dare de mită (prevăzută şi pedepsită de art. 255 vechiul Cod Penal combinat cu art. 6 din Legea nr. 78/2000).

prina si valcov

Interpelat telefonic, Paul Stănescu – preşedintele Consiliului Judeţean Olt, invocat şi el în acest dosar, s-a arătat surprins de decizia Tribunalului Olt. 

image

”Din principiu nu comentez sentinţele instanţelor, mi-aţi dat o veste <excelentă>, dar asta este. Acum o să lăsăm justiţia să meargă mai departe şi vom vedea ce va fi, dar eu, repet: nu mă consider cu nimic vinovat. Ce este în acest dosar a mai fost judecat şi închis, iar acum văd că se dă redeschiderea dosarului. Nu ştiu ce să mai zic… Mergem la judecată, vom vedea ce va fi”, a afirmat Paul Stănescu (foto-medalion dr.).

În perioada următoare, toţi cei mai-sus menţionaţi în dosarul menţionat urmează să fie chemaţi din nou în Capitală pentru audieri, care vor fi efectuate de DNA Bucureşti.

Vă mai recomandăm pe acelaşi subiect:

Mărirea şi decăderea ultimilor doi primari aleşi ai Slatinei, Darius Vâlcov şi Minel Prina

Parlamentarii penali de la Olt. Cum au ajuns inculpaţi Darius Vâlcov, George Şova şi Daniel Bărbulescu

VIDEO  Capăt de linie pentru fostul ministru de Finanţe, Darius Vâlcov: Tribunalul Olt anunţă luni dacă îi redeschide un nou dosar de corupţie

VIDEO  Judecători schimbaţi pe bandă rulantă în cazul dosarului de corupţie de la Slatina al fostului ministru de Finanţe, Darius Vâlcov

VIDEO  Tribunalul Olt jonglează cu amânările în redeschiderea unui nou dosar de corupţie pentru Vâlcov

VIDEO  Suspans prelungit pentru Vâlcov şi Prina: Tribunalul Olt a amânat analizarea redeschiderii unui nou dosar de corupţie

VIDEO  Fostul ministru de Finanţe, Darius Vâlcov, protagonist într-un nou dosar de corupţie la Tribunalul Olt

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite